Ένα φαινομενικά συνηθισμένο κλιπ για τα μαλλιά υπόσχεται όχι μόνο να βοηθήσει τη γυναίκα που το φοράει και πέφτει θύμα βίας, αλλά και να εξασφαλίσει τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων ώστε ο υπαίτιος να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Ο λόγος για το «First Sign Hair Clip», μια συσκευή που φιλοδοξεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Η συσκευή που ομοιάζει με ένα κοινό κλιπ μαλλιών, εξοπλίζεται με επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο και πομπό Bluetooth. Όταν ανιχνεύσει χτυπήματα στο κεφάλι, ενεργοποιείται ο συναγερμός και στέλνει δεδομένα σε εφαρμογή που τρέχει σε smartphone.

Κατόπιν η εφαρμογή στέλνει τις συντεταγμένες, βίντεο και ήχους που έχουν συλλεχθεί από το τηλέφωνο σε μια κεντρική βάση δεδομένων. Από τη συσκευή ακούγεται η φράση «έρχεται βοήθεια και συλλέγονται στοιχεία», σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθεί ο δράστης. Φυσικά έχουν ήδη κληθεί αυτόματα οι επαφές που έχουν ήδη οριστεί, καθώς και οι Αρχές ασφαλείας.

Ένα πιθανό πρόβλημα με τη συσκευή, είναι πώς θα διακρίνει ένα πραγματικό χτύπημα στο κεφάλι από κάποιο τυχαίο περιστατικό. Ωστόσο η εταιρεία πίσω από τη συσκευή επιμένει ότι ο αλγόριθμος που έχουν αναπτύξει είναι τόσο προηγμένος, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά.

«Οι ψεύτικοι συναγερμοί θα είναι σπάνιοι. Η ομάδα των μηχανικών μας εργάζεται πολύ σκληρά και προσεκτικά για να εξασφαλίσει ότι ο αλγόριθμος του κλιπ μαλλιών θα αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ συνηθισμένων χτυπημάτων της καθημερινής ζωής και εκείνων κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας, Rachel Emanuele, μιλώντας στο gizmag.com.

Επιπλέον, εάν από λάθος ενεργοποιηθεί ο συναγερμός, η γυναίκα θα μπορεί να τον απενεργοποιήσει μέσα σε 15 δευτερόλεπτα.

Η εταιρεία έχει διοργανώσει καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων στο Indiegogo και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρώτες παραδόσεις των κλιπ αναμένονται για το Νοέμβριο του 2014.