Η σωστή διατροφή είναι ύψιστης σημασίας όσον αφορά στο αποτελεσματικό και υγιές μαύρισμα. Αυτό γιατί μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας, εκ των έσω, όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αποτελεσματικά το μαύρισμα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Evolution and Human Behaviour (2011)και αφορά στο υγιές μαύρισμα, επικεντρώνει το ενδιαφέρον στην κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Η συχνή κατανάλωση περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση του χρώματος του δέρματος και στην επίτευξη ενός «χρυσαφένιου», λαμπερού, μαυρισμένου δέρματος.

Η απόδοση της απόχρωσης αυτής οφείλεται στο σύνολο καροτενοειδών που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά και ευθύνονται για το πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα τους, ενώ έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα αυτή το αποτέλεσμα μαυρίσματος προερχόμενο από καροτενοειδή των τροφών ήταν μακράν καλύτερο σε σχέση με το αποτέλεσμα μαυρίσματος με τη βοήθεια καλλυντικών προϊόντων.

Στην κατηγορία των καροτενοειδών ανήκουν το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και η λουτεΐνη. Οι διατροφικές πηγές των καροτενοειδών είναι οι εξής ακόλουθες:

Β-καροτένιο: Φυσικά τα καρότα. Επίσης, τα βερίκοκα, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, η πορτοκαλί πιπεριά. Το β-καροτένιο ονομάζεται και προ-βιταμίνη Α, αφού σημαντικό μέρος αυτού μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό.

Λυκοπένιο: Ντομάτα, καρπούζι. Έχει δειχθεί πως η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου πολλαπλασιάζεται στη ντομάτα που έχει υποστεί κάποια θερμική επεξεργασία, π.χ. μαγείρεμα καθώς και όταν είναι σε επαφή με λιπαρά, π.χ. λάδι.

Λουτεΐνη: Σπανάκι, λάχανο, καλαμπόκι, λαχανάκια Βρυξελλών. Η λουτεΐνη χαρακτηρίζεται για την προληπτική και προστατευτική δράση της ενάντια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας,

Πέραν των καροτενοειδών που βοηθούν στο ωραίο μαύρισμα, υπάρχουν και άλλα συστατικά τροφών που μπορούν να βελτιώσουν το μαύρισμα:

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το σύμπλεγμα βιταμινών Β βοηθά στην εξισορρόπηση του σμήγματος καθώς και στην λίπανση του δέρματος.

Επίσης, η βιταμίνη Β12 διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης, ουσίας που ευθύνεται για το μαύρισμα και την φυσική απόχρωση του δέρματος.

Πηγή: fe-mail.gr