Τα flat (ίσια, επίπεδα) παπούτσια φέτος είναι στη μόδα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνη και η χρήση τους, ιδιαίτερα η συχνή.

Και στην περίπτωση αυτή, όπως και σε τόσες άλλες, ισχύει η αρχή: παν μέτρον άριστον. Δηλαδή, οι ακρότητες είναι καλό να αποφεύγονται και στο ύψος των τακουνιών που φοράμε.

Έτσι, λοιπόν, ούτε οι γόβες «στιλέτο» ενδείκνυνται, γιατί με αυτές χρειάζεται η γυναίκα να ισορροπεί και καταπονείται η μέση της, αλλά ούτε και τα τελείως ίσια παπούτσια κάνουν καλό, γιατί τα πόδια δεν ξεκουράζονται.

Κουραστικά για τα πόδια

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα ίσια παπούτσια είναι τα πλέον ξεκούραστα για τα πόδια.

Αντίθετα όμως, αυτά δεν βοηθούν το πόδι να ξεκουραστεί και επιπλέον προκαλούν και πολλά άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, φορώντας κάποιος ίσια παπούτσια για μεγάλο διάστημα, μπορεί να πιεστεί φοβερά η καμπύλη του πέλματος, καθώς το ύψος δεν βοηθά να απορροφούνται οι κραδασμοί.

Παρόλο που οι περισσότεροι από μας έχουμε γεννηθεί με ελαστικούς μυς, τένοντες και συνδέσμους, οι καταχρήσεις (από την ολοήμερη ορθοστασία και από τη συνεχή εναλλαγή παπουτσιών από τα ίσια σε ψηλά και το αντίθετο, χωρίς να μεσολαβεί τέντωμα των ποδιών) μπορεί σταδιακά να φθείρουν αυτούς τους ελαστικούς ιστούς.

Σημάδια κινδύνου

Τα συμπτώματα που μας προειδοποιούν ότι κινδυνεύει η υγεία των ποδιών μας είναι:

Αν φορέσετε για αρκετές ημέρες ίσια παπούτσια, τότε η καμάρα του ποδιού σας θα αρχίσει να χάνει την καμπύλη της. Αυτό σημαίνει ότι οι κραδασμοί από το περπάτημα μεταφέρονται στους γοφούς, στα γόνατα και στην πλάτη.

Πόνοι στη φτέρνα και στο μέσα μέρος του αστραγάλου είναι τα πρώτα δυσάρεστα συμπτώματα. Σταδιακά ακολουθούν πόνοι στα πόδια αλλά και στην πλάτη.

Με κάθε βήμα απορροφάται δύο φορές το βάρος του σώματος από τα άκρα. Αυτό στην καλύτερη περίπτωση απαιτεί φυσιοθεραπεία, ενώ μπορεί να χρειαστεί και εγχείρηση στα πόδια με το λιγότερο τρεις μήνες ανάρρωση.

Προσοχή, όμως, χρειάζεται και στα παραπατήματα, αφού η αλλαγή του ύψους των τακουνιών προκαλεί «σύγχυση» στο σώμα μας. Τα γόνατα και οι γοφοί συνηθίζουν στα μικρά βήματα και στον αργό ρυθμό με τα ψηλά τακούνια, ενώ με τα ίσια η κίνηση είναι πιο γρήγορη και τα βήματα μεγαλύτερα.

Σωστή επιλογή

Το σωστό παπούτσι που θα εξασφαλίζει άνεση και υγεία στα πόδια πρέπει να επιλέγεται ως εξής:

Να προτιμάτε παπούτσια που έχουν καμπύλη στο εσωτερικό τους, στο σημείο δηλαδή της καμάρας. Πώς θα τη διακρίνετε; Ψηλαφίζοντας τη σόλα, θα διαπιστώσετε ένα φούσκωμα.

Επίσης, ένα άλλο καλό προληπτικό μέτρο είναι το τέντωμα του ποδιού με ειδικές ασκήσεις.

Πηγή: belife.gr