Ακόμα και αν πάντα είχατε λεπτή μέση, θα παρατηρήσετε ότι μετά την εγκυμοσύνη η διάμετρός της δεν είναι πια ίδια.
Απόλυτα φυσιολογικό λένε οι ειδικοί, μια και συνήθως το λίπος στην κοιλιά αρχίζει να εμφανίζεται στις γυναίκες μετά την γέννα και πριν και μετά από την εμμηνόπαυση, εξαιτίας της αλλαγής των επιπέδων των ορμονών.

Ο «πόλεμος» με το λίπος γύρω από την μέση και την κοιλιά είναι ίσως ο δυσκολότερος από όλους, γιατί η αποθήκευση λίπους στην κοιλιά είναι κατάλοιπο του αρχέγονου συστήματος αυτοσυντήρησης του ανθρώπου για επιβίωση.

Αν σας πει κάποιος ότι κάνοντας μια συγκεκριμένη δίαιτα ή τρώγοντας συγκεκριμένες τροφές θα κινητοποιήσετε το λίπος από συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας, σας λέει ψέματα.

Δεν υπάρχει δίαιτα για τοπικό αδυνάτισμα.

Παρόλα αυτά, αν χάσετε βάρος το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι πιο ενεργό μεταβολικά και κινητοποιείται πιο εύκολα.

Άρα είναι το πρώτο που θα φύγει. Αν βάλετε και λίγη γυμναστική για συγκεκριμένα σημεία, όπως η κοιλιά, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Μια απώλεια της τάξης των τεσσάρων κιλών το μήνα, αποτελεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την ιδανική, για την εξασφάλιση καλής υγείας του οργανισμού.

Παράλληλα, απώλεια γρηγορότερη και μεγαλύτερη είναι δυνατό να εξαντλήσει τον οργανισμό, καθώς αυξάνει τις απώλειες σε υγρά και μυϊκό ιστό, συστατικά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των διαφόρων οργανικών συστημάτων.

Συνέπεια αυτού είναι η μείωση του βασικού μεταβολισμού, δηλαδή των «καύσεων» του οργανισμού και κατ’ επέκταση η μεγάλη δυσκολία για περαιτέρω απώλεια σωματικού βάρους.

Ξεκινώντας τώρα ένα διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους δεν σημαίνει ότι αρχίζει μια διαδικασία στέρησης και υποταγής σε ένα αυστηρό και ξένο προς τα δεδομένα του εκάστοτε ατόμου διαιτολόγιο.

Αντιθέτως, σημαίνει ότι μπαίνει σε μια προσπάθεια προσαρμογής της καθημερινής δραστηριότητας του σε ένα ευρύτερο και υγιεινό διατροφικό πλαίσιο, με βάση πάντα της προσωπικές διαιτητικές προτιμήσεις.

Αρχίζοντας από το πρωινό, είναι απαραίτητη η παρουσία του, καθώς αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία μερίδα γαλακτοκομικών και υδατάνθρακες, υπό μορφή δημητριακών, ψωμιού, φρούτων και φρουτοχυμών. Η έλλειψη του πρωινού δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για τη δημιουργία πείνας και στέρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας την πιθανότητα για βουλιμικά «τσιμπολογήματα».

Είναι απαραίτητη η κατανάλωση μικρών ενδιάμεσων σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ των κυρίως γευμάτων, υπό μορφή φρούτων, χυμών, γιαουρτιού κ.ά.

Με άλλα λόγια, απαιτούνται μικρά και συχνά γεύματα στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, ώστε ο οργανισμός να βρίσκεται σε μια ισορροπία και να μη διαμορφώνονται συνθήκες πείνας, οι οποίες θα εκφραστούν με ανεξέλεγκτο τρόπο στο κυρίως γεύμα, π.χ. κατά την επιστροφή από τη δουλειά μετά από μία δύσκολη ημέρα.

Επιβάλλεται καλή ενυδάτωση του οργανισμού. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η κατανάλωση άφθονων υγρών, τουλάχιστον 8 με 10 ποτηριών νερού ημερησίως, καθώς επίσης και χυμών από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Απαιτείται περιορισμός του προσλαμβανόμενου λίπους, ιδιαιτέρως του κορεσμένου ζωικού, με προτίμηση λευκού κρέατος (ψάρια, πουλερικά) από το κόκκινο (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί).

Προσαρμογή της προσλαμβανόμενης ενέργειας (των θερμίδων της τροφής) ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του οργανισμού.

Άφθονη κατανάλωση φρούτων (τουλάχιστον 2 – 3 ημερησίως) και λαχανικών (τουλάχιστον δύο σαλάτες ημερησίως). Τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως και τα δημητριακά, τα όσπρια, τα αμυλώδη λαχανικά, αποτελούν πηγές φυτικών ινών, οι οποίες αφενός είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, αφετέρου είναι εκείνες που δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού στον οργανισμό.

Συνίσταται συνετή κατανάλωση αλκοόλ
Αρκεί να σημειωθεί ότι 1 γραμμάριο πρωτεΐνης περιέχει 4 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο αλκοόλ εφτά, για να αντιληφθεί κανείς γιατί το λίγο παραπάνω ποτό πολλές φορές εμποδίζει την απώλεια βάρους. Σε αντίθεση με το τι πιστεύει πολύς κόσμος το άμυλο, είτε ως ψωμί είτε ως μακαρόνια είτε ως αρακάς κ.λ.π. δεν παχαίνει.

Το πολύ άμυλο, όπως και ό,τι ξεπερνά κάποια φυσιολογικά όρια στα πλαίσια ενός μελετημένου διαιτολογίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση ή να εμποδίσει τη μείωση του σωματικού βάρους.

Με βάση το παράδειγμα αυτό, αντιλαμβάνεται κανείς το ότι μια σωστή απώλεια με βάση ένα επιστημονικό διατροφικό πλάνο, αποτελεί μια απολύτως εξατομικευμένη διαδικασία, προσαρμοσμένη πάντα με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου.

Δεν υπάρχει δίαιτα για όλους ούτε η ιδανική δίαιτα των περιοδικών.

Προτιμήστε τροφές με προβιοτικά
Πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια που διαβιούν στο έντερο, παρεμποδίζουν την εγκατάσταση των παθογόνων «εισβολέων» και συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Η λήψη τους φαίνεται ότι βοηθά στη διάσπαση των σακχάρων και των πρωτεϊνών που βελτιώνει την πέψη, μειώνει το πρήξιμο και συμβάλλει στην καλύτερη ανοχή της λακτόζης του γάλακτος σε περιπτώσεις δυσανεξίας. Πηγές των προβιοτικών είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και τα τρόφιμα που έχουν εμπλουτιστεί με συγκεκριμένες καλλιέργειες προβιοτικών, όπως ορισμένα γιαούρτια του εμπορίου.

Ελέγξτε το αλάτι
Το αλάτι, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Γι’ αυτό, μειώστε το κατά το μαγείρεμα και αντικαταστήστε το με περισσότερο λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά που νοστιμίζουν τα φαγητά.

Όχι φαγητό αργά το βράδυ
Προτιμήστε για το βραδινό γεύμα κάτι ελαφρύ και φροντίστε να είναι τουλάχιστον 2 ώρες πριν κοιμηθείτε.

Πηγή: neadiatrofis.gr