Ένα, ή και περισσότερα, ποτήρι κρασί μετά από μια γεμάτη και δύσκολη ημέρα αποτελεί πάντα το καταλληλότερο μέσο για αποσυμφόρηση, ακόμη και στο σπίτι. Τι πρέπει να κάνετε, ωστόσο, για να το απολαύσετε έτσι όπως πρέπει;

Σε τι θερμοκρασία πρέπει να το καταναλώνετε και πώς διατηρείται σωστότερα; Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο κρασί με φελλό και σε εκείνο με ένα βιδωτό καπάκι; Ακολουθούν οκτώ μυστικά για το κρασί που, ίσως, δεν γνωρίζατε και σίγουρα θα σας φανούν έξυπνα και βοηθητικά.

  • Όλα τα κρασιά, ανεξαρτήτως χρώματος, μόλις ανοιχτούν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο (πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου θεωρούνται ζεστά και δεν είναι σωστό να καταναλώνονται έτσι) και να καταναλώνονται μέσα σε δύο ημέρες.
  • Όταν ένα κρασί έχει βιδωτό πώμα και όχι φελλό, δεν σημαίνει ότι είναι ένα φθηνό προϊόν. Αντιθέτως το βιδωτό καπάκι βοηθάει περισσότερο στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του κρασιού, καθώς δεν υπάρχει το ρίσκο υπολείμματα φελλού να πέσουν στο κρασί.
  • Κρασιά με λιγότερη γνωστή ονομασία και χώρα προέλευσης κάποια που δεν φημίζεται για το κρασί της, τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται πολύ καλές επιλογές. Τόσο από άποψη γεύσης, όσο και από άποψη τιμής.
  • Ένα φθηνό λευκό κρασί δεν είναι πάντα καλύτερο από ένα φθηνό κόκκινο κρασί. Κατά γενική ομολογία όλα τα κρασιά είναι καλά, απλώς υπάρχουν κάποια πιο βαρετά.
  • Αποφύγετε να καταναλώσετε κρασί με σπαράγγι ή αγκινάρες. Τα μεν πρώτα μετατρέπουν τη γεύση του κρασιού σε πιο «φυτική» και οι μεν δεύτερες, λόγω μιας ουσίας που περιέχουν, κάνουν τον ουρανίσκο να εντοπίζει γεύσεις που δεν υπάρχουν.
  • Αν ένα κρασί έχει κουνηθεί αρκετά κατά την μεταφορά του (κυρίως αν το έχετε παραγγείλει από κάποιο e-shop) θα πρέπει να ξεκουραστεί αρκετές ημέρες, καθώς η γεύση του είναι πιο σκληρή και ξενίζει στον ουρανίσκο.
  • Για να απολαύσετε ένα κρασί στο μεγαλείο του και να διακρίνετε όλα τα αρώματά του, καλό είναι η μύτη σας να μην έχει «παρενοχλήσεις» από άλλα αρώματα. Αποφύγετε, λοιπόν, το άρωμα κοντά στο πρόσωπο και τη μύτη ή οι γυναίκες κάποιο αρωματικό καλλυντικό πριν την δοκιμή του.
  • Η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινο κρασί σε καθημερινή βάση κάνει καλό στην υγεία, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, αυξάνει τη δύναμη των μυών και ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά.