Ξυπνάς και βλέπεις στον καθρέφτη τον… Φρέντι Κρούγκερ σε θηλυκή version; Τα σπυράκια επανήλθαν στο πρόσωπό σου, όπως επανέρχεται ο δολοφόνος στον τόπο του εγκλήματος, πανέτοιμα να «σκοτώσουν» για μια φορά την αυτοπεποίθησή σου.

Τώρα στα «γεράματα» (ο λόγος το λέει), το έπαθες κι αυτό. Και πριν καλά -καλά καταλάβεις τι σου συμβαίνει, αρχίζουν να αναβιώνουν οι τραγικές στιγμές του παρελθόντος.

Ηρέμησε! Δεν είναι βέβαια λίγο πράγμα να περνάς το ίδιο λούκι εις διπλούν, αλλά δεν είναι και τόσο τραγικό. Αφενός γιατί η ακμή στα -άντα αντιμετωπίζεται και, αφετέρου, γιατί δεν είσαι η μόνη.

Στο γιατρό

Κλείσε ραντεβού με το δερματολόγο πριν χρειαστεί να ψάχνεις για ψυχολόγο. Η ακμή είναι μια κατάσταση που δεν μπορείς να τη χειριστείς μόνη σου, αφού για να αντιμετωπιστεί πρέπει πρώτα να διαγνωστεί η αιτία. Τα γιατροσόφια, η χρήση προϊόντων που κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα έχουν αποτέλεσμα, η μοιρολατρία, η ψυχική κατάπτωση και η παράδοση των όπλων μπορούν απλά να διαιωνίσουν το πρόβλημα σου ή και να το επιδεινώσουν.

Ο γιατρός είναι ο άνθρωπος σου, αυτός που θα εντοπίσει την αιτία και θα σου δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να περάσεις στην αντεπίθεση και να επανακτήσεις το χαμένο σου πρόσωπο.

Παντού υπάρχει ένας μύθος

Μην πέφτεις με τα μούτρα στο σεξ προκειμένου να κάνεις το πρόσωπό σου… πορσελάνη. Αντίθετα με τις φήμες που κυκλοφορούν το σεξ δεν παίζει κανένα ρόλο. Επιπλέον, μπορείς να τρως όσες σοκολάτες θες αν σου ανεβάζουν το ηθικό και αν βέβαια το επιτρέπουν τα κιλά σου. Η διατροφή δεν επηρεάζει την ακμή. Πρόσεχε όμως, μην αντιμετωπίσουμε την ακμή και ψάχνουμε για διαιτολόγο!

Συμβουλές

-Μπορεί να βάλθηκες να εξολοθρεύσεις τα σπυράκια ένα-ένα, αλλά το μόνο που θα καταφέρει είναι να επιδεινώσεις το πρόβλημα και να γεμίσεις σημάδια. Μην τα πειράζεις!

-Μη σε παίρνει από κάτω. Προσπάθησε να είσαι ήρεμη. Η ψυχική ηρεμία βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακμής.

-Βγες στον ήλιο. Συμβάλλει στην εξάλειψη του προβλήματος στεγνώνοντας το σμήγμα.

Αιτίες και αντιμετώπιση

Η ξαφνική, πλην όμως προσωρινή, αυτή «πανωλεθρία» οφείλεται σε συγκεκριμένη αιτία και αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένη θεραπεία. Η Αικατερίνη Στρούμπου, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, δίνει τα στοιχεία:

Πιθανή αιτία: ορμονικές διαταραχές, τύπος του δέρματος, κληρονομικότητα, στρες, χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης.

Αντιμετώπιση: Ανάλογα με τη βαρύτητα μπορεί να περιλαμβάνει: εφαρμογή τοπικών φαρμάκων (κρέμες), αντιβιοτικά, καθαρισμό, πίλινγκ, λέιζερ, χάπια. Οι θεραπείες αυτές εφαρμόζονται μόνες τους ή σε συνδυασμό.

Διάρκεια θεραπείας: 4-6 μήνες

Μετά τη θεραπεία:
Οι θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις η ακμή μπορεί να εμφανιστεί ξανά.

Πηγή: myworld.gr