Γυναίκες από το Μπαγκλαντές, που επιβίωσαν από επιθέσεις με οξύ, συμμετείχαν σε έναν διαφορετικό διαγωνισμό ομορφιάς στη Ντάκα, επιχειρώντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά των προκαταλήψεων σε βάρος τους.

Η 14χρονη Shonali Khatun χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση για την αναδόμηση του προσώπου της καθώς δέχθηκε επίθεση μόλις λίγες μέρες μετά τη γέννησή της. Βάδισε πρώτη στην πασαρέλα, φορώντας ρούχα με την υπογραφή της σχεδιάστριας πρώην μοντέλου από το Μπαγκλαντές Bibi Russell.

«Νιώθω υπέροχα που είμαι εδώ. Παίρνω θάρρος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν ανέβει στο catwalk που διοργάνωσε η ActionAid.

Η Khatun ήταν 17 χρονών όταν ένας άνδρας της έριξε στο πρόσωπο οξύ ενώ κοιμόταν, στο σπίτι της στο Μπαγκλαντές. Ο δράστης, όπως γράφει η Daily Sabah, ήταν ένας γείτονάς της που είχε διαφωνίες με τους γονείς της για τα κτήματά τους. Χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο σχεδόν τρία χρόνια καθώς επιβλήθηκε σε περισσότερες από οκτώ χειρουργικές επεμβάσεις για τα εγκαύματα που είχε υποστεί στο πρόσωπο και τα χέρια της.

Τώρα φιλοδοξεί να γίνει γιατρός παρότι καθημερινά εισπράττει τη χλεύη των συγχωριανών και των συγγενών της. «Θα πετύχω κάποτε τον στόχο μου. Αυτός ο πόνος με δίδαξε να είμαι σκληρή» λέει.

Από την πλευρά της η Russell, που προερχόταν από ταπεινό περιβάλλον πριν γίνει σούπερ μόντελ και φωτογραφηθεί για το Vogue και το Harper’s Bazaar, δήλωσε πως ήλπιζε να πετύχει μεγαλύτερη αναγνώριση για τα θύματα των επιθέσεων με οξύ.

Οι επιθέσεις με οξύ αποτέλεσαν για χρόνια μεγάλη απειλή στο Μπαγκλαντές, με τις γυναίκες των αγροτικών περιοχών να γίνονται κύριοι στόχοι. Πέρσι καταγράφηκαν 44 περιστατικά, σημαντικά λιγότερα από τις εκατοντάδες επιθέσεις που αναφέρονταν μια δεκαετία πριν.

Σύμφωνα με το Acid Survivors’ Foundation,ο αριθμός των επιθέσεων μειώθηκε λόγω της σκληρής νομοθεσίας. Ωστόσο οι γυναίκες που περνούν μια τέτοια εφιαλτική δοκιμασία είναι στη συνέχεια θύματα περιθωριοποίησης και διακρίσεων λόγω της δυσμορφίας τους.

BANGLADESH_ACIDSURVIVORS9 BANGLADESH_ACIDSURVIVORS10 BANGLADESH_ACIDSURVIVORS11 BANGLADESH_ACIDSURVIVORS12 BANGLADESH_ACIDSURVIVORS13 BANGLADESH_ACIDSURVIVORS14 BANGLADESH_ACIDSURVIVORS1 BANGLADESH_ACIDSURVIVORS2 BANGLADESH_ACIDSURVIVORS3 BANGLADESH_ACIDSURVIVORS4 BANGLADESH_ACIDSURVIVORS5 BANGLADESH_ACIDSURVIVORS6 BANGLADESH_ACIDSURVIVORS7 BANGLADESH_ACIDSURVIVORS8