Ο καιρός έχει χαλάσει, έξω βρέχει κι εσύ ξαπλωμένη στον καναπέ σου με το τζάκι να καίει στο φουλ χαλαρώνεις! Πίνεις ένα τσαγάκι, χωρίς κουλουράκια και χωρίς πατατάκια. Κι όμως, κι ας μην τρως, παχαίνεις! Ποιό είναι τελικά το πρόβλημα ή τα προβλήματα που φέρνει ο χειμώνας στη σιλουέτα σου!

1. Το καλοριφέρ παχαίνει

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αυτά τα χειμωνιάτικα περιττά κιλά είναι πιθανό να οφείλονται στην αυξημένη θερμοκρασία που έχεις όχι μόνο μέσα στο σπίτι με το τζάκι ή το καλοριφέρ αλλά και στο αυτοκίνητο ή στη δουλειά ή γενικά σε όλα τα κλειστά μέρη που περνάς το χρόνο σου τους χειμωνιάτικους μήνες. Η εν λόγω έρευνα συνδέει την μειωμένη έκθεσή μας στο εποχιακό κρύο με την αύξηση της παχυσαρκίας σε Αγγλία και Αμερική.

Αυτό φαίνεται να συνδέεται κι με το λεγόμενο καφέ λίπος. Συγκεκριμένα το καφέ λίπος είναι αυτό που κρατά τα μωρά ζεστά και διατηρείται και σε πολλούς ενήλικες. Το λίπος αυτό ενεργοποιείται σε περιπτώσεις κρύου και βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες για να μας κρατά ζεστούς.

Όταν το σώμα μας είναι ήδη ζεστό (στη σημερινή εποχή έχουμε πολλά μέσα από το καλοριφέρ, το τζάκι, περισσότερα ρούχα, κλιματιστικά) οπότε όσο περισσότερο είμαστε προστατευμένοι από το κρύο και βολεμένοι στη ζέστη, το σώμα χάνει την ικανότητα να καίει το καφέ αυτό λίπος.

Τι να κάνεις: σταμάτα να κουβαλάς παντού μαζί σου, το αερόθερμο και άφησε στο κρεβάτι και μόνο την ηλεκτρική κουβέρτα. Λίγο κρύο δεν έβλαψε ποτέ κανένα.

2. Να σε δει ο ήλιος
Το μειωμένο φως κατά τους χειμερινούς μήνες μειώνει την παραγωγή σεροτονίνης από τον εγκέφαλο και σε αφήνει να νιώθεις κατάθλιψη και καταπίεση. Έτσι, καταφεύγεις σε θερμιδογόνες τροφές που σου ανεβάζουν το κέφι πρόσκαιρα, γιατί μετά ξαναπέφτεις.

Τι να κάνεις: η χώρα μας με τον ήλιο ντάλα ακόμα και τους χειμωνιάτικους μήνες, μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σου. Βγες έξω, κάνε ένα περίπατο στο κρύο ενώ ακόμα κι όταν είσαι σπίτι, άνοιξε τις κουρτίνες και τα παντζούρια για να μπαίνουν οι ηλιαχτίδες. Δεν είσαι δα και βρυκόλακας να μην θέλεις να σε βλέπει το φως! Άσε που όσο λιγότερο βγαίνεις στον ήλιο, τόσο λιγότερη βιταμίνη D παίρνεις που είναι εκείνη που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην παραγωγή σεροτονίνης.

3. Για σένα νοιάσου και γυμνάσου
Με τέτοιο κρύο έξω, ποιος να τρέχει τώρα στα γυμναστήρια ή να κόβει βόλτες με το ποδήλατο. Κι όμως η καθιστική ζωή ευνοεί τα χαλάρωση του σώματος κι την κακή στάση όπου αυτόματα σε κάνουν να δείχνεις πιο παχουλή κι ας μην έχεις πάρει γραμμάριο.

Τι να κάνεις: για να βάλεις τον μεταβολισμό σου να τρέξει και πάλι, έξω βγες και βόλταρε κι ας μην φτάσεις μέχρι το γυμναστήριο. Ακόμα και για να ανέβεις στον τέταρτο όροφο του σπιτιού σου, χρησιμοποίησε το ασανσέρ. Ή μέσα στο σπίτι, κάνε τις δουλειές του νοικοκυριού όσο πιο έντονα μπορείς!

Πηγή: womenonly.gr