Τα σεντόνια μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην εμφάνιση του υπνοδωματίου σας, αλλά έχουν επίσης αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε στο κρεβάτι σας, πώς χαλαρώνετε και κυρίως πώς κοιμάστε. Τα υψηλής ποιότητας λευκά είδη είναι εξίσου σημαντικά όσο το στρώμα και τα μαξιλάρια που επιλέγετε. Όλα αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται για να σας προσφέρουν τον τέλειο ύπνο.

Όσον αφορά την αισθητική, τα έντονα χρώματα ή τα σχέδια στα μαξιλάρια και τα παπλώματα μπορούν να δώσουν προσωπικότητα σε ένα απλό δωμάτιο. Τα λευκά σεντόνια προσδίδουν έναν αέρα πολυτέλειας, ενώ τα απαλά, παστέλ υφάσματα δημιουργούν κλίμα ηρεμίας. Και όταν οι εποχές αλλάζουν, ένα νέο σετ κλινοσκεπασμάτων είναι ένας απλός τρόπος να ανανεώσετε το υπνοδωμάτιό σας.

Τα καλά σεντόνια μπορούν, επίσης, να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα αισθάνεστε ξεκούραστες και ανανεωμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ορισμένα υφάσματα ρυθμίζουν καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματος από άλλα, ενώ τα χρώματα μπορούν να σας διεγείρουν ή να σας χαλαρώσουν.

Έτσι, αντί για μια παρορμητική αγορά που βασίζεται καθαρά στο στιλ, αξίζει να εξετάσετε αυτά τα χαρακτηριστικά πριν επιλέξετε τα λευκά σας είδη. Δείτε τι προτείνουν οι ειδικοί σε θέματα ύπνου και κλινοσκεπασμάτων.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο ύφασμα για τα σεντόνια του κρεβατιού σας

Είναι εύκολο να επηρεαστείτε από τα χρώματα και τα σχέδια στις τάσεις της κρεβατοκάμαρας, αλλά το κλειδί για καλύτερο ύπνο είναι να εστιάσετε στο υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα σεντόνια σας. Τα φυσικά υλικά ρυθμίζουν καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματος από ό,τι οι συνθετικές ίνες, καθώς το σώμα «αναπνέει» καλύτερα. Θα σας κρατήσουν πιο ζεστές τις κρύες ημέρες και πιο δροσερές όταν κάνει ζέστη. Έτσι, αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε την τάση να υπερθερμαίνεστε τη νύχτα ή προτιμάτε κλινοσκεπάσματα που ταιριάζουν σε όλες τις εποχές, προτιμήστε υφάσματα, όπως λινό, βιολογικό βαμβάκι, μπαμπού ή μετάξι. Παρακάτω θα δείτε αναλυτικές λεπτομέρειες για τους πιο δημοφιλείς τύπους σεντονιών και τα διαθέσιμα υλικά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του λινού

Το λινό ύφασμα κατασκευάζεται από λινάρι, το οποίο για την παραγωγή του χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο νερό από ό,τι το βαμβάκι. Αν τα δοκιμάσετε, θα δυσκολευτείτε να τα αλλάξετε χάρη στην απαλότητα και την ελαστικότητα του πετροπλυμένου λινού. «Όταν κοιμηθείτε σε λινά κλινοσκεπάσματα, δύσκολα θα μπορέσετε να κοιμηθείτε σε οτιδήποτε άλλο», λέει η Jessica Hanley, ιδρύτρια εταιρείας κλινοσκεπασμάτων. «Είναι φυσικό θερμορυθμιστικό, διατηρώντας σας άνετες ανεξάρτητα από το κλίμα ή την εποχή. Το λινό δίνει αίσθηση χαλαρότητας στον χώρο σας, προσθέτοντας γοητεία και άνεση. Όταν έχει σωστή φροντίδα, το λινό μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες».

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του βιολογικού βαμβακιού

Το βαμβάκι έχει συνήθως πιο σκληρή υφή από το λινό, ανάλογα με την ύφανση. Το σατέν ή το περκάλι είναι οι πιο δημοφιλείς υφάνσεις για βαμβακερά σεντόνια και παπλωματοθήκες, ιδίως σε πολυτελή ξενοδοχεία. Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, το βιολογικό βαμβάκι είναι η καλύτερη επιλογή.

«Το βιολογικό βαμβάκι βοηθά στη μείωση της έκθεσής σας σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή επιλογή τόσο για εσάς όσο και για τον πλανήτη», λέει η Kristel Berken, Διευθύντρια Ανάπτυξης Προϊόντων σε εταιρεία λευκών ειδών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του μεταξιού

Το μετάξι μπορεί να θεωρείται κάπως ξεπερασμένη επιλογή για σεντόνια, αλλά η απαλή γυαλάδα του είναι ιδανική για το πρόσωπο και το σώμα σας. Αν ο προϋπολογισμός σας δεν φτάνει για ένα πλήρες σετ -ή τα μεταξωτά σεντόνια δεν είναι του γούστου σας- σκεφτείτε να αγοράσετε μεταξωτές μαξιλαροθήκες. Είναι σίγουρο ότι θα ξυπνήσετε πιο ανανεωμένες. «Το μετάξι είναι τέλειο για το δέρμα και τα μαλλιά σας», λέει η Berken. «Το μετάξι δεν απορροφά τα προϊόντα της επιδερμίδας σας όσο το βαμβάκι, οπότε διατηρεί το δέρμα σας ενυδατωμένο. Επίσης, δεν τραβάει το δέρμα ή τα μαλλιά σας τόσο πολύ όσο άλλα υφάσματα, οπότε μειώνει τις ρυτίδες και το φριζάρισμα στα μαλλιά».

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Μεταξωτές μαξιλαροθήκες: Πώς βοηθούν στην πρόληψη των ρυτίδων

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Lyocell

Υπάρχουν επίσης νέες ίνες, όπως το Tencel (επίσης γνωστό ως Lyocell), το οποίο είναι ξυλοπολτός αναμεμειγμένος με κυτταρίνη από φυτά (συχνά ευκαλύπτου ή μπαμπού) και κλωσμένο σε ένα μαλακό αλλά ισχυρό νήμα. Είναι διαπνέον, απαλό για το δέρμα και αντιβακτηριδιακό με λίγη ελαστικότητα. Επίσης, είναι ένα από τα πιο βιώσιμα υφάσματα. «Το Lyocell, ιδιαίτερα το Eucalyptus Lyocell, είναι ένα εξαιρετικό ύφασμα για κλινοσκεπάσματα επειδή έχει αρκετές ιδιότητες που προάγουν την υγεία», λέει η Anni Stromfeld, συνιδρύτρια εταιρείας κλινοσκεπασμάτων. «Είναι φυσικά υποαλλεργικό, αναπνέει και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Πέρα από αυτό, η δροσερή στην αφή αίσθηση βοηθά όσους ζεσταίνονται στον ύπνο τους να πετύχουν βαθύτερο ύπνο».

Πώς να επιλέξετε χρώμα και μοτίβο στα σεντόνια σας

Αφού επιλέξετε τα υφάσματα των κλινοσκεπασμάτων που σας ταιριάζουν καλύτερα, σκεφτείτε τα χρώματα της κρεβατοκάμαράς σας και τη διακόσμησή της. Σας αρέσει το πολυτελές ξενοδοχειακό στιλ; Kλίνετε περισσότερο προς τον μινιμαλισμό ή τον μαξιμαλισμό; Αυτό θα σας καθοδηγήσει ως προς το αν θα επιλέξετε απαλά ουδέτερα χρώματα, λευκά ή πιο τολμηρά χρώματα και μοτίβα.

«Όταν επιλέγετε κλινοσκεπάσματα, είναι σημαντικό να εξετάσετε την επιθυμητή διάθεση και τη συνολική αίσθηση που θέλετε να επιτύχετε στο χώρο», λέει η Jessica Hanley. «Διαφορετικά χρώματα προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα: οι βαθιές ρουστίκ αποχρώσεις και τα πράσινα θα δημιουργήσουν μια γήινη αίσθηση στους εσωτερικούς σας χώρους, ενώ οι ζεστές ουδέτερες αποχρώσεις θα δημιουργήσουν έναν καταπραϋντικό και ήρεμο περιβάλλον. Τα πιο δροσερά, παστέλ χρώματα ενθαρρύνουν μια παιχνιδιάρικη γοητεία. Επιλέξτε μια παλέτα που ευθυγραμμίζεται με την επιθυμητή αίσθηση».

Τα απλά, ουδέτερα χρώματα στα υφάσματα θα προσφέρουν επίσης τη μεγαλύτερη ευελιξία σε μια κρεβατοκάμαρα, ωστόσο, μπορεί να φαίνονται λίγο άχαρα αν η υπόλοιπη διακόσμησή σας είναι επίσης ουδέτερη. Τα κλινοσκεπάσματα είναι ένας απλός τρόπος να προσθέσετε την προσωπικότητά σας στον χώρο, χωρίς να δεσμευτείτε με ταπετσαρίες ή κουρτίνες.

«Τα κλινοσκεπάσματα με μοτίβα, όπως οι ρίγες και τα λουλούδια, θα προσθέσουν οπτικό ενδιαφέρον και υφή στο χώρο σας», λέει η Hanley. «Επιλέγοντας ένα σχέδιο που ταιριάζει με τον υπόλοιπο χώρο θα δώσει την απαραίτητη συνοχή στην τελική εμφάνιση».

Πηγή: Homes and Gardens