Η σωστή οργάνωση του σπιτιού μας είναι ένας τρόπος να διώξουμε ό,τι δεν θέλουμε να πάρουμε μαζί μας τη νέα χρονιά. Το 2024 θα προσπαθήσουμε να ξεσκαρτάρουμε πετώντας (ή ακόμα καλύτερα δωρίζοντας) όλα όσα δεν χρειαζόμαστε πλέον.

Για κάθε τι που σκέφτεστε αν αξίζει να κρατήσετε κάτι ή όχι, ο πρώτος και βασικός κανόνας είναι να αναρωτηθείτε: «Το έχω χρησιμοποιήσει τον τελευταίο χρόνο;». Αν η απάντηση είναι ναι, τότε το βάζετε στην κούτα με όσα θα κρατήσετε. Αν η απάντηση είναι όχι, τότε ξέρετε πολύ καλά τι θα κάνετε.

Είτε θέλετε να απαλλαγείτε από αχρείαστα αντικείμενα είτε ρούχα, τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.

1. Μην αντιμετωπίζετε το σπίτι σας σαν αποθήκη

Το να κρατάτε κάτι επειδή μπορεί να το χρειαστείτε κάποια στιγμή στο μέλλον, είναι ανώφελο καθώς τρώει πολύτιμο χώρο χωρίς λόγο. Γι’ αυτό πετάξτε τα παλιά κινητά τηλέφωνα ή τις κουρτίνες που δεν θα βάλετε ξανά.

2. Συνειδητοποιήστε ότι αυτά που κρατάτε σας κοστίζουν πολύ

Πολλές φορές μπαίνετε στον πειρασμό να κρατήσετε κάτι επειδή νιώθετε ότι θα ήταν σπατάλη χρημάτων να το ξανααγοράσετε αν χρειαστεί στο μέλλον. Αλλά υπάρχει κόστος στο να το κρατήσετε. Πρέπει να σκεφτείτε πού θα το αποθηκεύσετε, να θυμηθείτε πού το βάλατε αν και όποτε το χρειαστείτε, στη συνέχεια να το βρείτε και πάει λέγοντας. Αξίζει πραγματικά τον χρόνο και όλη αυτή την προσπάθεια;

3. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν είναι «τέλειο, αγαπημένο ή απαραίτητο»

Αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα απολύτως απαραίτητα πράγματα. Παραδείγματος χάρη, αν έχετε μπροστά σας υπερβολικά πολλά μπολ, κάνοντας αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας θα μπορέσετε να καταλήξετε στα καλύτερα. Οι πετσέτες κουζίνας μπορούν ομοίως να μειωθούν, επιλέγοντας να κρατήσετε μόνο τις αγαπημένες σας.

4. Αναρωτηθείτε αν είναι χρήσιμο ή όμορφο

Δεν χρειάζεται να έχετε τίποτα στο σπίτι σας που δεν είναι χρήσιμο ή έστω του γούστου σας. Είναι ένας καλός τρόπος για να αποφασίσετε αν χρειάζεται να κρατήσετε παλιά δώρα που κρατούσατε μόνο για συναισθηματικούς λόγους.

5. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν σας προκαλεί χαρά

Το διάσημο κόλπο της Marie Kondo είναι να βάζει τους ανθρώπους να αναρωτιούνται αν κάθε ένα από τα υπάρχοντά τους, τους δίνει χαρά. Λειτουργεί για κάποιους και αν λειτουργήσει για εσάς, είναι ένας τρόπος για να αποχωριστείτε πολλά πράγματα.

6. Κρατήστε ένα κουτί στη ντουλάπα σας

Η ιδέα είναι ότι κάθε φορά που φοράτε κάτι και δεν αισθάνεστε καλά με αυτό, το πετάτε στο κουτί. Είναι ένας άμεσος και ανώδυνος τρόπος για να αποσυμφορήσετε την ντουλάπα σας.

7. Προσποιηθείτε ότι μετακομίζετε

Φανταστείτε ότι μετακομίζετε και πρέπει να τα μαζέψετε όλα, να πληρώσετε για τη μεταφορά τους και στη συνέχεια να τα ξεπακετάρετε. Χρησιμοποιήστε αυτή τη φαντασίωση για να καταλάβετε αν πραγματικά θέλετε να κάνετε όλο αυτόν τον κόπο για ένα αντικείμενο.

Πηγή: Apartment Therapy