Το φθινόπωρο είναι εδώ και μία από τις πιο δημοφιλείς πρώτες ύλες για την κουζίνα είναι η κολοκύθα. Είτε με τη μορφή σούπας, smoothie, πίτας ή πουρέ η κολοκύθα από εδώ και στο εξής θα πρωταγωνιστεί, σίγουρα, στις επιλογές αρκετών.

Για όσους δεν το γνωρίζετε, σύμφωνα με όσα αναφέρει το eatthis.com, η κολοκύθα  παρέχει πολλά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, τρία από τα οποία θα μάθετε παρακάτω.

Δρα θετικά για την υγεία του δέρματος

Σούπα με γλυκοπατάτες, καρότα, κολοκύθα

Η εποχή του φθινοπώρου σημαίνει πολλές ευκαιρίες για να φάτε τα αγαπημένα σας φθινοπωρινά φαγητά, αλλά σημαίνει επίσης ψυχρές θερμοκρασίες και ενδεχομένως πιο ξηρό δέρμα. Τι θα λέγατε αν σας λέγαμε ότι η κατανάλωση ενός κλασικού φθινοπωρινού φαγητού (κολοκύθα) θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο τους γευστικούς σας κάλυκες όσο και το δέρμα σας;

«Η κολοκύθα περιέχει ένα τρίπτυχο βιταμινών που υποστηρίζουν το δέρμα -βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε», λέει η Maggie Michalczyk, από το Once Upon a Pumpkin. Σε ένα φλιτζάνι κονσερβοποιημένης κολοκύθας, θα πάρετε περίπου 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης C (η ημερήσια αξία είναι μεταξύ 75 και 90 μικρογραμμάρια), περίπου 1.900 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α (η ημερήσια αξία είναι μεταξύ 700-900 μικρογραμμάρια) και 2,5 μικρογραμμάρια βιταμίνης Ε (η ημερήσια αξία είναι 15 μικρογραμμάρια).

Σύμφωνα με τη Michalczyk «το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και βοηθά στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούν οι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου και την ενυδάτωση του δέρματος και η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών».

Παρέχει φυτικές ίνες

Κολοκύθα με σκόρδο και δεντρολίβανο

«Η κολοκύθα παρέχει φυτικές ίνες και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καλύψετε την ημερήσια σύσταση για τις φυτικές ίνες, η οποία είναι περίπου 28 γραμμάρια σε ένα πρόγραμμα διατροφής 2.000 θερμίδων», εξηγεί η Elizabeth Ward, συν-συγγραφέας του «The Menopause Diet Plan, A Natural Guide to Hormones, Health, and Happiness».

Τόσο η μαγειρεμένη όσο και η κονσερβοποιημένη κολοκύθα περιέχουν φυτικές ίνες, με περίπου επτά γραμμάρια ανά φλιτζάνι κονσερβοποιημένης και δύο γραμμάρια ανά φλιτζάνι μαγειρεμένης ολόκληρης κολοκύθας. Λόγω της περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες «η προσθήκη κολοκύθας στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει με την κανονικότητα και την υγεία του εντέρου», λέει Michalczyk. «Οι φυτικές ίνες είναι, επίσης, ευεργετικές για την απομάκρυνση της χοληστερόλης από τον οργανισμό, καθώς και για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και τη διατήρηση του κορεσμού μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Μάφιν με κολοκύθα

Λόγω των υψηλών επιπέδων βιταμινών Α και C που περιέχει η κολοκύθα, είναι επίσης ένα λαχανικό που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. «Η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και είναι γεμάτη με βιταμίνες Α και C, οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με διάφορους τρόπους», λέει ο Michalcyzk. «Άλλος ένας λόγος για να την εντάξουμε στη διατροφή μας κατά τους ψυχρότερους μήνες».

Μια έκθεση του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Applied Food Research, η οποία εξέτασε τα πιθανά λειτουργικά τρόφιμα που είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση της αντοχής του ανοσοποιητικού συστήματος την εποχή του COVID-19, προτείνει ότι λόγω των βιταμινών, των μετάλλων και των ενώσεων που βρίσκονται στην κολοκύθα, θα πρέπει να ενσωματωθεί σε περισσότερες καθημερινές δίαιτες για καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.