Ο περισσότερος κόσμος ασκείται για να βελτιώσει την καρδιαγγειακή του υγεία, να χτείσει μυς και να ενισχύσει το μεταβολισμό του, αλλά η γυμναστική έχει και οφέλη για την ψυχική υγεία. Η άσκηση μειώνει την ευαισθησία στην αντίδραση του οργανισμού στο άγχος και μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η κόπωση, η ένταση και ο θυμός -ακόμη και αν απλά πηγαίνετε για έναν μεγάλο περίπατο ή κάνετε μια γρήγορη συνεδρία HIIT.

Μελέτες έχουν αποδείξει, μάλιστα, ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν καλύτερες επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις και τους είναι πιο εύκολο να ανακάμψουν μετά από δυσκολίες.

Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, ποια είναι τα οφέλη της άσκησης για την ψυχική υγεία, παρακάτω θα βρείτε 4 από αυτά, όπως δημοσιεύθηκαν στη Vogue India.

Απελευθερώνει ενδορφίνες

Γυναίκες απολαμβάνουν ασκήσεις πιλάτες

«Όταν ασκούμαστε, απελευθερώνουμε νευροδιαβιβαστές που ονομάζονται ενδορφίνες στον εγκέφαλό μας, οι οποίες είναι ορμόνες που προκαλούν “ευεξία”. Είναι αυτό που βιώνουν οι δρομείς μετά από ένα καλό τρέξιμο -το runners high», λέει ο Coutinho. Αυτές οι ενδορφίνες αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς στον εγκέφαλό σας που μειώνουν την αντίληψη του πόνου και είναι φυσικοί ανυψωτές της διάθεσης.

Η άσκηση ενισχύει τη γνωστική απόδοση

Γυμναστική σε διάδρομο

«Μια τακτική ρουτίνα άσκησης προωθεί, επίσης, την ανάπτυξη νέων νευρώνων και νευρικών συνδέσεων, ενισχύοντας έτσι την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη», επιβεβαιώνει ο Coutinho. Η γυμναστική ενισχύει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που εμποδίζουν τη διάσπαση του ιππόκαμπου, που είναι το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση. Δρα, επίσης, άμεσα στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και της φλεγμονής, μαζί με την ενθάρρυνση της παραγωγής αυξητικών παραγόντων, οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, και συνεπώς των εγκεφαλικών κυττάρων στον εγκέφαλο.

Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους

Κρίση πανικού και κρίση άγχους

Η κίνηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκτονωθείτε και να εκτονώσετε συναισθήματα όπως ο θυμός και το άγχος. «Η άσκηση διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο φέρνει το σώμα σε κατάσταση ανάπαυσης και ανάκαμψης», λέει ο Vallabhjee.

Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποσπάσετε την προσοχή σας από τις σκέψεις που σας αγχώνουν και η κίνηση του σώματός σας μειώνει τη μυϊκή ένταση κατά τη διαδικασία. Επιπλέον, η αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού αυξάνει την παραγωγή νευροχημικών ουσιών κατά του άγχους, όπως η σεροτονίνη και τα ενδοκανναβινοειδή.

«Η άσκηση γίνεται, επίσης, ένας τρόπος να αντικαταστήσετε τα παλιά πρότυπα συνήθειας με νέα. Η ενασχόληση με την άσκηση είναι ένας εξαιρετικός μηχανισμός αντιμετώπισης και ένας υγιής αντιπερισπασμός από έναν εθισμό, για παράδειγμα. Μπορεί, επίσης, να κάνει τα συμπτώματα στέρησης λιγότερο σοβαρά. Η σωματική άσκηση αποτελεί σημαντικό μέρος των κέντρων απεξάρτησης των εξαρτημένων γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο», δηλώνει ο Coutinho.

Βελτιώνει την ικανότητά σας να είστε δημιουργικοί

Οι ειδικοί συνιστούν έναν 20λεπτο περίπατο ή ένα σύντομο τρέξιμο, αν θέλετε να σας έρθουν φρέσκιες ιδέες. «Το τρέξιμο, για παράδειγμα, απελευθερώνει τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα (BDNF), ο οποίος βοηθά στη δημιουργία νέων συναπτικών οδών, που είναι απαραίτητο στοιχείο για τη δημιουργικότητα», λέει ο Vallabhjee. «Όταν γυμνάζεστε, το μυαλό σας αποκτά χώρο για να σκεφτεί σε μια ευρύτερη προοπτική και μπορείτε να αξιολογήσετε καλύτερα τους τρόπους επίλυσης προβλημάτων. Μπορείς να αντιμετωπίσεις ζητήματα όταν σκέφτεσαι με αυτόν τον τρόπο», λέει ο Sawhney.