Η έκδοση που είναι γνωστή ως το Bay Psalm Book είναι ένας σημαντικός τίτλος στην αμερικανική ιστορία, που αναγνωρίζεται ως το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στις βρετανικές αποικίες που τελικά έγιναν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πρόκειται για ένα βιβλίο με ψαλμούς που πρωτοκυκλοφόρησε το 1640 στα αγγλικά, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τις αποικιακές εκκλησίες. Η τιμή που έπιασε; Αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Το πιο ακριβό βιβλίο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία

Το εν λόγω βιβλίο παρέμεινε σε χρήση για πάνω από 100 χρόνια και ανατυπώθηκε πολλές φορές, ενώ σήμερα, έχουν απομείνει μόνο 11 γνωστά αντίγραφα από τα αρχικά 1.700 της πρώτης έκδοσης του 1640. Τον Μάιο του 1966 η AdrianVan Sinderen από την Ουάσιγκτον δώρισε αυτό που ήταν τότε το τελευταίο ιδιωτικό αντίγραφο του Βιβλίου Bay Psalm στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, ενώ όλα τα αντίγραφα παρέμειναν σε συλλογές θεσμικών οργάνων μέχρι το 2013.

Βιβλίο με ψαλμούς

Ήταν η χρονιά που, σύμφωνα με το grunge.com, η Old South Church της Βοστώνης αποφάσισε να βάλει ένα από τα δύο αντίγραφά της σε δημοπρασία προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για διακονίες και επισκευές στο κτίριο της εκκλησίας, το οποίο χρονολογείται από το 1875.

Το βιβλίο με τους ψαλμούς που κατέχει δύο ρεκόρ

Ο διάσημος οίκος δημοπρασιών Sotheby’s χειρίστηκε την πώληση της σπάνιας πρώτης έκδοσης του Bay Psalm Book το Νοέμβριο του 2013. Σε ένα βίντεο που είναι ακόμα διαθέσιμο στο YouTube, ο Διευθυντής Ειδικών Έργων Ντέιβιντ Ρέντεν χαρακτήρισε την έκδοση του βιβλίου «από ορισμένες απόψεις μια επαναστατική πράξη των πουριτανών». Οι New York Times ανέφεραν ότι τα δύο αντίγραφα της Old South Church προέρχονταν από τον υπουργό Thomas Prince, ο οποίος ήταν, επίσης, συλλέκτης βιβλίων με μια ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη που ονόμασε New-England-Library. Αποθήκευσε αρκετούς από τους τόμους του στην Old South Church, και έστειλε τα αντίγραφα που κατείχε από το βιβλίο Bay Psalms Books στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης το 1866 για φύλαξη, όπου παραμένει ένα αντίγραφο μέχρι σήμερα.

Βιβλίο με ψαλμούς

Ο οίκος Sotheby’s, λοιπόν, υπολόγισε ότι το βιβλίο θα πουληθεί μεταξύ 15 και 30 εκατομμυρίων δολαρίων, και παρόλο που δεν κοστίζει τόσο πολύ, σημείωσε ρεκόρ για το πιο ακριβό βιβλίο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Ο David M. Rubenstein από την επενδυτική εταιρεία της Ουάσιγκτον, D.C. Carlyle Group, κέρδισε με την προσφορά του ύψους 14.165.000 δολαρίων και έγινε ο κάτοχος του βιβλίου. Ο Ρούμπενσταϊν συλλέγει ιστορικά έγγραφα και αγόρασε ένα αντίγραφο της Magna Carta για 21 εκατομμύρια δολάρια το 2007. Το δεύτερο ρεκόρ του συγκεκριμένου βιβλίου, είναι ότι θεωρείται το πρώτο που τυπώθηκε στις ΗΠΑ.