Δεδομένου ότι υπάρχουν 24 ώρες την ημέρα, είναι λογικό να θεωρείται ότι η μεγαλύτερη χρονική διαφορά μεταξύ δύο σημείων στη γη θα ήταν 24 ώρες. Ο λόγος για την συγκεκριμένη διαφορά ώρας είναι ότι το ένα άκρο θα έχει χρόνο +12 ωρών UTC (Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα- Coordinated Universal Time), ενώ το άλλο θα έχει χρόνο -12 ώρες UTC, πράγμα που θα σήμαινε διαφορά 24 ωρών σε μια γραμμή αριθμών.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει, και η μεγαλύτερη χρονική διαφορά ανάμεσα σε δύο μέρη στη Γη να σημειώνεται στις 26 συνολικά ώρες, μεταξύ των νήσων Howland και Line.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι συγκεκριμένες περιοχές δεν χρησιμοποιούν και οι δύο τις διεθνείς ζώνες ώρας, δηλαδή δεν χρησιμοποιούν το σύστημα UTC +12 και -12 ώρες UTC. Eνώ τα νησιά Howland, ένα μη οργανωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμοποιούν ζώνη ώρας -12 ωρών UTC στο δυτικό άκρο της γης, τα νησιά Line της Δημοκρατίας του Κιριμπάτι, χρησιμοποιούν ζώνη ώρας +14 ώρες UTC, στο ανατολικότερο άκρο της γης. Αυτά τα δύο μέρη, επομένως, έχουν τη μεγαλύτερη χρονική διαφορά που αγγίζει τις 26 ώρες.

Το παράδοξο με τα συγκεκριμένα νησιά είναι το γεγονός ότι παρότι η χρονική διαφορά μεταξύ τους είναι η μεγαλύτερη σε όλη τη γη, βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους στον Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία αγγίζει μόλις τα 2 χιλιόμετρα!