85
loading

«Φεύγω αυτοθέλητα. Αφανίζομαι όρθιος, στιβαρός και περήφανος. Ετοίμασα τούτη την ώρα βήμα-βήμα ολόκληρη τη ζωή μου, που υπήρξε πολλά πράγματα, αλλά πάνω από όλα εστάθηκε μια προσεκτική μελέτη θανάτου». Τα λόγια αυτά προέρχονται από το γράμμα που άφησε ο καθηγητής Δημήτρης Λιαντίνης στην κόρη του.

Το τελευταίο γράμμα το οποίο επί της ουσίας πρόκειται για μια πνευματική διαθήκη ενός ανθρώπου ο οποίος αποφάσισε πως θέλει να «νικήσει» τον θάνατο. Να τον «ξεγελάσει». Να επιλέξει αυτός τον τρόπο και το πότε.

Αυτοκτονία, λένε οι περισσότεροι. Τυπικά προφανώς και έχουν δίκιο. Σε ένα φιλοσοφικό επίπεδο σκέψης, ωστόσο, μόνο τέτοια δεν ήταν η πράξη του Λιαντίνη. Εδώ δεν υπάρχει καμία αυτοκτονία. Υπάρχει η ακόρεστη δίψα του ανθρώπου να μην παραδοθεί στο αδηφάγο τέρας του χρόνου.

Ένας άνθρωπος που, όπως και ο ίδιος λέει, σχεδίασε βήμα- βήμα με πλήρη διαύγεια πνεύματος το ταξίδι του προς το θάνατο. Ο Δημήτρης Λιαντίνης ήταν πολλά πράγματα, αλλά κυρίως ήταν ένας σύγχρονος φιλόσοφος.

«Θα πεθάνω, Θάνατε, όχι όταν θελήσεις εσύ, αλλά όταν εγώ θα θελήσω»

Ο Δημήτρης Λιαντίνης, δεν αποφάσισε ξαφνικά να βρεθεί αντιμέτωπος με τον χάρο και να τον προκαλέσει. Επί πολλά χρόνια σχεδίαζε αυτή την πράξη του. Μυστικά απ’ όλους αν και οι περισσότεροι κοντινοί του άνθρωποι γνώρισαν και ήταν βέβαιοι πως εκείνη η ημέρα που τόσο ήθελε κάποια στιγμή θα έρθει.

Και είχαν απόλυτο δίκιο. Όταν εξαφανίστηκε, άφησε πίσω του πολλά στοιχεία (πέρα από το γράμμα στην κόρη του) ικανά να πείσουν τον οποιονδήποτε πως το ταξίδι του Λιαντίνη προς το θάνατο είχε σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια.

Όταν την 1η Ιουνίου 1998 ο καθηγητής φιλολογίας έκλεινε για τελευταία φορά πίσω του την πόρτα του σπιτιού στη Ν. Κηφισιά, είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που δεν ήθελε να διακοπεί από κανέναν.

Η γυναίκα του ήταν εκείνη που βρήκε στο γραφείο του το γράμμα προς την κόρη τους. Αμέσως κατάλαβε πως δεν θα ξαναέβλεπε τον άνδρα της. Ταυτόχρονα συνειδητοποιούσε πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να τον αποτρέψει. Όχι γιατί δεν ήθελε, αλλά γιατί δεν μπορούσε.

Ο Λιαντίνης είχε φροντίσει να υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος που ήξερε και αυτός είχε ορκιστεί να μην πει τίποτα.

Ήταν ο ξάδελφός του αλλά και αδερφικός φίλος του, Παναγιώτης Νικολακάκος. «Εγώ τελειώνω τη ζωή μου», του είχε πει ένα μήνα περίπου πριν εξαφανιστεί και αφού είχε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό. «Ζητώ από σένα να κρατήσεις όρκο βαρύ». Ο Νικολακάκος του απάντησε «λέγε, αντέχω». Ο Λιαντίνης του εκμυστηρεύθηκε πού θα βρίσκεται, του σχεδίασε και χάρτη. Του ζήτησε να πάει στο σημείο λίγο αφότου θα έχει φύγει μόνο και μόνο για να βεβαιωθεί πως δεν θα έχουν κατασπαράξει τα θηρία του βουνού το άψυχο σώμα του.

Στους υπόλοιπους, ο Νικολακάκος, θα αποκάλυπτε το βαρύ αυτό μυστικό επτά χρόνια αργότερα. «Τότε μόνο θα πάρεις την οικογένειά μου». Έτσι κι έγινε. Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου του 2005, ο Νικολακάκος τηλεφωνεί στη σύζυγο του Λιαντίνη. «Ήρθε η ώρα να σου πω πού είναι ο Δημήτρης».

«Tην προτεραία της αύριον»

Η προετοιμασία του θανάτου του ήταν τέτοια που ακόμα και σήμερα προκαλεί ανατριχίλα. Ο Λιαντίνης είχε ανέβει στον Ταΰγετο προκειμένου να προετοιμάσει την τελευταία του κατοικία, συνολικά 14 φορές. Όλες τις είχε καταγράψει ο ίδιος μια- μια στο «Ορειπορικόν» ένα δικό του σημειωματάριο που βρέθηκε καιρό αργότερα μέσα σε ένα από τα συρτάρια με τα προσωπικά του αντικείμενα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1992 και η 14η και τελευταία την 1η Ιουνίου 1998.

Το σημειωματάριο βρέθηκε μετά την εξαφάνισή του. Το είχε αφήσει, μαζί με άλλες αποδείξεις της πράξης του, σε εμφανή σημεία, ώστε να βρεθούν εύκολα. Να μην αναρωτιέται κανείς για το τι πραγματικά συνέβη.

Πάνω στο γραφείο του άφησε το φάκελο με το γράμμα για τη Διοτίμα, τη μοναχοκόρη του. Δίπλα ακριβώς υπήρχε και ένα ανοιχτό βιβλίο. Στη σελίδα που το άφησε υπήρχε μια αναπαράσταση της γυναίκας του Kαίσαρα με το όνειρο που είχε δει πριν εκείνος πεθάνει.

Στο διπλανό τραπέζι, όπως είχε πει η σύζυγός του σε παλαιότερη συνέντευξή της στην Ελευθεροτυπία, υπήρχε το ρολόι του, ο χρυσός του αναπτήρας, το στυλό του, όλα τα προσωπικά του αντικείμενα και οδηγίες για τα χρήματα και τους λογαριασμούς του. Κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.

Στο κομοδίνο, δίπλα στο κρεβάτι του, εκεί που κοιμήθηκε το τελευταίο βράδυ ήταν το «H ζωή εν τάφω» του Mυριβήλη. Tο διάβαζε για τρίτη φορά και όπως συνήθιζε είχε σημειώσει την ημερομηνία σε μια σελίδα μαζί με μια φράση. 31-5-98 «Tην προτεραία της αύριον». Kαι στην τελευταία 31-5-98 «Αύριο είναι η μεγάλη μέρα».

«Η πιο ανθρώπινη πράξη που έπραξε άνθρωπος»

Λίγες ημέρες πριν το τέλος ο Λιαντίνης στέλνει σε διάφορα αγαπημένα του πρόσωπα επιστολές με αινιγματικό ύφος γραφής που ναι μεν προϊδέαζαν τον αναγνώστη τους αλλά χωρίς να δίνουν και περισσότερα στοιχεία.

Μία από αυτές είναι προς τον δίδυμο αδερφό του, Φάνη στον Καναδά. «Καλή αντάμωση στην Αγριακόνα. Στην πέτρα δηλαδή που ο Κολοκοτρώνης ακόνιζε το γιαταγάνι του. Όλα είναι φωτεινά και το μέλλον το γνωρίζω όπως οι αρχαίοι μάντηδες», γράφει ο Λιαντίνης.

Όταν πλέον το σχέδιο του Λιαντίνη είχε μπει στην τελευταία του πράξη, ο καθηγητής επέλεξε να μιλήσει σε δυο ανθρώπους. Ο πρώτος είναι, όπως ήδη έχει αναφερθεί, ο Παναγιώτης Νικολακάκος.

Η δεύτερη ήταν η μητέρα του. Η Πολυτίμη. Τα όσα συγκλονιστικά ειπώθηκαν μεταξύ τους, τα κατέγραψε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος στο βιβλίο του «Λιαντίνης: έζησα έρημος και ισχυρός» (εκδόσεις Ελευθερουδάκης):

«Δυο μέρες πριν φύγει ο Δημήτρης Λιαντίνης επισκέφτηκε τη μάνα του. Μίλησαν για αρκετή ώρα οι δυο τους. Η ίδια μού μετέφερε αποσπάσματα από αυτή τη συνομιλία:

-Μάνα, άκου. Σύντομα θα λάβεις μια μαχαιριά, όχι στην πλάτη, αλλά στην καρδιά. Θέλω να φανείς γενναία, σαν αρχαία Σπαρτιάτισσα, που έχανε το γιο της, αλλά έστεκε περήφανη.
Η μάνα κατάλαβε αμέσως και αντέδρασε:
-Όχι, παιδί μου, όχι, εγώ πρέπει να φύγω πρώτη…
Της έπιασε το χέρι:
-Μανούλα, ηρέμησε. Νιώθω ότι έχω ζήσει πέντε ζωές. Ήρθε η ώρα να φύγω.
-Παιδί μου, σπλάχνο μου, πάντα πίστευα σε σένα. Ας γίνει αυτό που θέλεις.
Τον αγκάλιασε και τον φίλησε. Και εκεί ο Λιαντίνης της είπε τα στερνά του λόγια»!

Ο τελευταίος άνθρωπος που συνάντησε τον Λιαντίνη ήταν ένας οδηγός ταξί. Ο καθηγητής είχε φύγει με το αυτοκίνητό του, μια άσπρη BMW, από την Κηφισιά και έφτασε μέχρι την Σπάρτη.

Εκεί το πάρκαρε, στην οδό Λυκούργου, κοντά στη βιβλιοθήκη της πόλης και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα ταξί. Κρατά έναν στρατιωτικό σάκο.

«Πού πάμε;» τον ρωτά ο οδηγός. «Στο καταφύγιο του Ταϋγέτου». Φτάνοντας στον προορισμό τους, ο Λιαντίνης πληρώνει τον ταξιτζή, αλλά δεν τον αφήνει να φύγει αμέσως. «Κάτσε να κάνουμε ένα τσιγάρο». «Δεν καπνίζω» του απαντά εκείνος. «Δεν πειράζει, κάνε μου παρέα». Καπνίζουν αμίλητοι στην ησυχία του βουνού. Στο τέλος αποχαιρετιούνται. «Γεια σου, φίλε», του λέει εκείνος. «Μισό λεπτό, πώς σας λένε;» αναρωτιέται ο ταξιτζής. «Λιαντίνη» του απαντά ο καθηγητής και παίρνει τον δρόμο που δεν είχε επιστροφή.

Επτά χρόνια αργότερα το μυστικό του Λιαντίνη αποκαλύφθηκε μαζί με εκείνον τον φυσικό τάφο, σε υψόμετρο 2.350 μέτρων, δίπλα σχεδόν στον Προφήτη Ηλία, που είχε βρει ο ίδιος και τον είχε προετοιμάσει κατάλληλα.

Ο ίδιος ο Λιαντίνης στο βιβλίο του «Έξυπνον Ενύπνιον», γράφει (στη σελίδα 235): «Εάν ο θάνατος ενσκήπτει σαν γεγονός βίαιο και τραχύ (factum brutum) και αποσβολώνει την ανθρώπινη εμπειρία, τούτο δεν οφείλεται στη φύση του θανάτου, αλλά στη στάση του ανθρώπου. Δεν είναι βάναυσος ο θάνατος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεται ο άνθρωπος τη ζωή είναι αδέξιος και σκαιός».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

85
σχόλια
 1. avatar Άντε πάλι τα ίδια

  Και πέρσι είχατε ξαναγράψει για το ίδιο θέμα. Δεν μας δίνετε κι ένα άρθρο για το έργο του, να μάθουμε γιατί είναι τόσο σημαντικός τέλος πάντων;

  1. avatar ΕΛΠΙΔΑΓΙΟΚ

   διάβασε τη ΓΚΕΜΑ και δεν θα χρειάζεσαι κανέναν να σου πει γι αυτόν. Θα καταλάβεις μόνος-η σου!

  2. avatar Mr Ba

   Αν τον ψάξεις στο YouTube θα βρεις κάποια αποσπάσματα από τις ομιλίες του...

 2. avatar ΝΑστ

  Τίποτε δεν πρέπει να μας τρομάζει μόνον η ζωή εδώ χωρίς νόημα.

 3. avatar Satswk

  Άνθρωπος - δάσκαλος που μπορούσες να τον καταλάβεις όταν μιλούσε και να νιώσεις μάλιστα αυτά που έλεγε. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει τον τρόπο που αποφάσισε να φύγει, αλλά είμαι αυτός που δηλώνω ότι μας λείπει ο λόγος του. Δημήτρη Λιαντίνη δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος που να μας δίνει τη σοφία του τόσο απλά και κατανοητά.

 4. avatar ΛΙΑΣΤΟΣ

  Τον έφαγε το τσιγάρο. Είναι γνωστό ότι δημιουργεί κατάθλιψη..

 5. avatar Λεω τωρα εγω….

  Ματαιοδοξια για υστεροφημια ,της εν ζωη παρουσιας, μεσω μιας και γι`αυτο το σκοπο, ακραια σκηνοθετημενης \"ιδιαιτερης\" αυτοκτονιας.
  Υ.Γ. Τελικα μηπως το πετυχε εν μερει, με την σημερινη πχ αναβιωση, της περιπτωσης του;

 6. avatar Chris staff

  Μεγαλείο ψυχής και παράδειγμα ανδρείας!!!

 7. avatar Τόσο απλά!

  Κλασσική περίπτωση Ηγησία του Πεισιθάνατου με μίγμα Σοπενάουερ.

 8. avatar ΑΘΕΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΣΟΥΝ !

  ΤΑ ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙΑ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΘΕΙ Η ΚΑΤΡΑΠΑΚΙΑ ΤΟΤΕ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΟΤΕΣ ! {...}

 9. avatar ΑΘΕΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΣΟΥΝ !

  ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ ΠΑΤΡΟΣ !

 10. avatar 999

  Φιλοσοφικές αρλούμπες,δειλία τίποτε άλλο.

  1. avatar #999

   Τι λες ρε μπουρδολόγε του φραπέ και του Πάνου κιάμου...???
   Μελέτησε λίγο τον δάσκαλο μήπως και αρχίσεις να καταλαβαίνεις 1,2 πράγματα για τη ζωή,τις πραγματικές της αξίες και τα ιδανικά της.

  2. avatar ανθρωποι και μαζα

   δειλος οποιος αυτοκτονει;;; μαλλον χρειαζεσαι μαθηματα ελληνικης γλωσσας

  3. avatar Γιώργος_1152

   ...έγραψε κάποιος από τον καναπέ του για αυτόν που έδωσε αυτοθέλητα τη ζωή του για όσα πίστευε

 11. avatar moot

  Λιαντίνης: Ένας νιχιλιστής που τα \'παιξε, ένας κλασσικότατος φλώρος baby-boomer(σαν τον άλλο αυτοκτονηθέντα, τον Χριστούλα) που μεγάλωσε βολεμένος στην μεταπολιτευτική Ελλάδα και τα είχε όλα, αλλά δεν ήταν ικανοποιημένος. Στο δε \"\"\"\"αριστούργημα\"\"\"\" του τη Γκέμμα φαίνεται να μην έχει ιδέα για τα τρία θέματα τα οποία πραγματεύεται(θάνατο, αρχαία Ελλάδα και έρωτα). Στο θέμα του θανάτου έχει την ίδια ακριβώς εμμονή με 15χρονο καταθλιπτικό emo, την στιγμή που απ\' την ζωή του γνωρίζουμε πως ουδεμία επαφή είχε με θάνατο μαζικά(όντας μεγαλωμένος σε χώρα που είχε να δει πόλεμο δεκαετίες). Που να είχε ζήσει και κατοχή δηλαδή! Την αρχαία Ελλάδα την θεοποιεί ως την \"τέλεια κοινωνία\". Ποια αρχαία Ελλάδα ακριβώς δεν μας λέει, γιατί υπήρχαν πολλές \"Αρχαίες Ελλάδες\". Όσο για τέλειες κοινωνίες... Ναι, αφήστε το. Στο μεταξύ κλαίγεται για την κατάντια της σημερινής Ελλάδας. Μπου. Χου. Χου. Και ποιος φταίει για την κατάντια μας; Η γενιά του! Όσο για τον έρωτα. Εκεί είναι πραγματικά που δεν ξέρει για το τι μιλάει! Αν δεν ήταν παντρεμένος, θα νόμιζα ότι ήταν παρθένος ή ομοφυλόφιλος. Αλλά μάλλον απλά παντρεύτηκε την πρώτη γυναίκα με την οποία πήγε! Beta Male στα καλύτερά του. Η τεράστια του υστεροφημία ήταν μια χούφτα ουφολόγοι στον Χαρδαβέλλα που λέγανε ότι τον πήρανε οι Ελ στον Σείριο! Good riddance, κύριε Λιαντίνη. Ο κόσμος δεν έχει χώρο για τους αδύναμους, πόσο μάλλον για τις καταθλιπτικές αμπελοφιλοσοφίες σου.

 12. avatar Καφενόσοφος.

  Kαλή η μετα θάνατον ζωή αλλά και η παρούσα ζωή πιο σιγουράκι.
  Ούτως ή αλλώς η ζωή μετά τη ζωή είναι αιώνια και αν της κλέψουμε
  όσα χρόνια μπορούμε απο την παρούσα δεν θα μας χάλαγε και σε κάτι.

 13. avatar losromi

  Είχα διαβάσει το βιβλίο του \"Γκέμμα\" στα 18 μου. Αυτή τη μορφή σκέψης τη συναντά κανείς σε κάποιους συγγραφείς όπου με πολλά λόγια περίτεχνα λένε κάτι που ένας πραγματικά σοφός το λέει με δυο κουβέντες. Είχα έναν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο που δίδασκε φιλοσοφία και το βιβλίο του είχε παρόμοια μορφή και για να το δώσω στις εξετάσεις το ξαναέγραψα απ\' την αρχή με το 1/4 των σελίδων και πέρασα με άριστα. Το ονόμαζα τότε λογοτεχνικό βιβλίο φιλοσοφίας που κάνει επίδειξη λεξιλογικής ακαδαμαικής γνώσης. Μου αρέσει ο Λιαντίνης στην σκέψη του κι ας είναι περίτεχνη και επιτηδευμένα δυσνόητη. Όμως το θέμα με το θάνατό του με προβλημάτισε. Όσο έχω μελετήσει αρχαία ελληνική φιλοσοφία δεν είδα κάπου ή κάποιον να κάνει κάτι παρόμοιο. Οι γνωστοί μας φιλόσοφοι επίσης δεν αποφάσισαν τον θάνατό τους αλλά δέχτηκαν το μοιραίο, την ειμαρμένη όπως την έλεγαν. Έπειτα μελέτησα διεξοδικά την Κ. Διαθήκη και πλείστους Πατέρες κυρίως των πρωτοχριστιανικών χρόνων και εντυπωσιάστηκα με το βάθος των απλών λόγων τους. Ο Παύλος λέει σε κάποιο σημείο ότι την απλότητα των λόγων του Ιησού οι Έλληνες την θεωρούν μωρία και οι εβραίοι σκάνδαλο. Εκεί μέσα βρήκα την πιο λειτουργική μορφή αθανασίας. Οι αρχαίοι έλληνες με έμαθαν να διαβάζω και να κατανοώ και με προετοίμασαν για να μελετήσω την Αληθινή σοφία, την Αλήθεια που έψαχναν κ οι ίδιοι. Πέραν από τις ιδεολογικές σας κόντρες, προτείνω να μην φύγετε από αυτόν τον κόσμο πριν διαβάσετε την Κ. Διαθήκη. Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε!

  1. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

   Η Αγία Γραφή δεν είναι ένα βιβλίο που το έγραψε ένας απλός άνθρωπος+κατέγραψε τις σκέψεις του που άλλες μπορεί να είναι σωστές+άλλες λάθος αλλά το βιβλίο που μας μιλάει ο ίδιος ο Θεός,ο Δημιουργός του σύμπαντος+του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.Ο Θεός χρησιμοποίησε πολλούς ανθρώπους να συγγραψουν την Αγία Γραφή (Παλιά+ Καινή Διαθήκη μαζί)+έγραψαν σε χρονικό διάστημα 1600 χρόνων.Όμως η Αγία Γραφή είναι ένα βιβλίο με εσωτερική αρμονία+συνέχεια γιατί ο εμπνευστής της ήταν ο ίδιος ο Θεός.Επίσης σε όποιο θέμα αναφέρεται η Αγία Γραφή, επιστημονικό, ιστορικό, αρχαιολογικό,πνευματικό είναι απόλυτα αληθινή+αξιόπιστη γιατί ο Θεός δεν λέει ποτέ ψέματα αλλά πάντα λέει την αλήθεια με το όνομα της.Μια ακόμα απόδειξη ότι η Αγία Γραφή είναι πράγματι θεόπνευστη+αληθινή είναι ότι περιέχει δεκάδες προφητείες για τον ερχομό ενός Μεσσία που θα έσωζε τους ανθρώπους,οι οποίες εκπληρώθηκαν με απόλυτη ακρίβεια από ένα μοναδικό πρόσωπο στην ανθρώπινη ιστορία,τον Ιησού Χριστό τον αληθινό Μεσσία+Υιό του Θεού.Υπάρχουν μερικές προφητείες ακόμα που δεν εκπληρώθηκαν.Είναι οι προφητείες που αφορούν την δευτέρα παρουσία του Ιησού Χριστού,την αιώνια βασιλεία του+την ανάσταση όλων των νεκρών.Όμως+αυτές οι προφητείες θα εκπληρωθούν όταν ο Θεός κρίνει ότι ήρθε η ώρα της κρίσεως+θα γίνει γιατί ότι έχει υποσχεθεί ο αληθινός Θεός μπορεί να το εκτελέσει.Άρα έχουμε συμφέρον εμείς οι άνθρωποι να μελετάμε την Αγία Γραφή για να ξέρουμε τι μας περιμένει.Αδικεί τον εαυτό του όποιος δεν την μελετά+θα στερηθεί την αιωνιότητα.

   1. avatar losromi

    Φίλε μου ξέρω ότι δεν είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός ενώ εγώ μιλάω για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Επίσης τα κατεβατά που γράφεις κατά καιρούς δεν τα διαβάζει κανείς αλλά εσύ επιμένεις να ικανοποιείς το Εγώ σου.

    1. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

     (1/3) Το παραπάνω σχόλιο μου το έκανα για να υποστηρίξω την θέση σου ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να διαβάσουν την Αγία Γραφή πριν πεθάνουν. Με αυτό που είπες συμφωνώ απόλυτα και πιστεύω ότι είναι μεγάλη επιτυχία του διαβόλου να έχει κάνει τους ανθρώπους ακόμα και πολλούς που νομίζουν ότι είναι ¨χριστιανοί¨ να μην διαβάζουν ποτέ οι ίδιοι την Αγία Γραφή και έτσι να μην πιστεύουν τίποτα και σε κανένα Θεό και να μην ζουν μα αγάπη, αλήθεια και δικαιοσύνη. Εγώ δεν μίλησα για ¨ορθόδοξη¨ εκκλησία ούτε για κάποια άλλη εκκλησία. Γιατί απλά δεν πιστεύω ότι σώζει κάποια εκκλησία αλλά πιστεύω ότι σώζει μόνο ο Ιησούς Χριστός και αν τον δεχθούμε συνειδήτα σαν Κύριο και Σωτήρα και βασιλιά μας. Μόνο όταν κάποιος πιστέψει συνειδητά και με όλη την δύναμη της καρδιάς του στον Ιησού Χριστό ως σωτήρα του, στην ανάσταση Του αλλά και στον Λόγο του Θεού, μόνο τότε μπορεί αυτός ο άνθρωπος να λάβει την δωρεά του Θεού που είναι το Άγιο Πνεύμα και να ζήσει μια νέα ζωή αλλά και με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος να νικήσει τα πάθη και τις αμαρτίες του και να δοξάζει τον Θεό.

    2. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

     (2/3)Αν ο άνθρωπος δεν έχει λάβει την δωρεά του Αγίου Πνεύματος (ή αν δεν έχει βεβαιότητα πότε έλαβε το Άγιο Πνεύμα) τότε στην πραγματικότητα είναι ένας απλός θρησκευόμενος, νομίζει ότι ξέρει τον Θεό αλλά στην ουσία είναι πνευματικά τυφλός, που αν είναι και φανατισμένος με την θρησκεία που του διδάξανε τότε και μπορεί ακόμα και να χτυπήσει κάποιον για χάρη της θρησκείας του και των παραδόσεων του, αλλά ένας τέτοιος άνθρωπος δεν έχει αγάπη στην καρδιά του, και δεν έχει ούτε σωτηρία ούτε αιώνια ζωή την ημέρα που ο Ιησούς Χριστός θα ξανάρθει να πάρει τους δικούς Του. Εύχομαι και εσύ να είσαι στην σωστή μεριά όταν θα έρθει ο Ιησούς Χριστός να κρίνει με αλήθεια και δικαιοσύνη Θεού όλους τους ανθρώπους ζώντες αλλά και αναστημένους νεκρούς. (κατά το Ματθαίος 25:31-46).
     Γι’ αυτό πιστεύω ότι το σχόλιο μου ήταν μια θετική απάντηση και συμμαρτυρία στο δικό σου σχόλιο και μου φάνηκε περίεργο που κάνεις αυτήν την επίθεση.
     Όσον αφορά το αν τα διαβάζει κάποιος ή όχι , θα πω ότι εσένα μπορεί να μην σε ενδιαφέρει τι λέει ο Λόγος ττου Θεού για διάφορα πράγματα ,αλλά αν υπάρχει και έστω και ένας που ενδιαφέρεται να μάθει την αλήθεια που δίδαξε ο Ιησούς Χριστός και να σωθεί αιώνια από την επερχόμενη κρίση, τότε είναι χαρά μου να δίνω όλα τα στοιχεία και όλες τις πληροφορίες που μπορεί να κάνει έναν σκεπτόμενο άνθρωπο να προβληματιστεί για τον Θεό και το που θα περάσει την αιωνιότητα του ακόμα και αν χρειάζεται να κάνω μεγάλα σχόλια.

    3. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

     (3/3)Επίσης να πω ότι είμαι χριστιανός που θέλει να πιστεύει και να κάνει ότι δίδαξε ο Ιησούς Χριστός και είναι γραμμένο μέσα στην Αγία Γραφή. Αν βλέπω κάτι που δεν το δίδαξε ο Ιησούς Χριστός δεν το δέχομαι και καταγγέλλω αυτούς που το διδάσκουν ότι είναι οι ¨γραμματείς και οι φαρισαίοι¨ της εποχής μας που εκμεταλλεύονται την άγνοια των ανθρώπων για την Αγία Γραφή και εμπορεύονται την πίστη στον Θεό. Έτσι μπορώ να πω ότι δεν συμφωνώ με τους παπάδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας γιατί ούτε κάνουν αλλά ούτε διδάσκουν τα λόγια του Ιησού Χριστού αλλά έχουν κάνει μια θρησκεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους που περιέχει πολλές ανθρώπινες παραδόσεις αλλά και πολλές αντιχριστιανικές παραδόσεις για να εκμεταλλεύονται την πίστη των ανθρώπων. Και αν κάποιος τολμήσει να πει τι λέει ο Λόγος του Θεού αμέσως του κάνουν επίθεση ότι τάχα δεν είναι ¨ορθόδοξος¨ ενώ στην πραγματικότητα οι παπάδες δεν είναι αληθινά ορθόδοξοι αφού έχουν κάνει στην άκρη τον Λόγο του Θεού και διδάσκουν ¨διδασκαλίες και εντάλματα ανθρώπων¨ (κατά το Ματθαίος 15:9) αντί να διδάσκουν στους ανθρώπους την αλήθεια του Ιησού Χριστού που ελευθερώνει και σώζει αιώνια. Όμως ο Λόγος του Θεού δεν δεσμεύεται και ο Ιησούς Χριστός είπε [ ότι θέλει κηρυχθεί τούτο το Ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο και μετά θα έρθει το τέλος] Ματθαίος 24:14 και εγώ με αυτό που κάνω απλά προσπαθώ να είμαι υπάκουος σε ότι ζήτησε ο Κύριος μου ο Ιησους Χριστός από όλους τους αληθινούς μαθητές Του.

     1. avatar losromi

      Με συγχωρείς αδελφέ, παρασύρθηκα. Δεν θα σε κρίνω εγώ, άλλωστε και τους δυο μας ο Ιησούς Χριστός μας συγκίνησε.

     2. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

      Ευχαριστώ. Ο αναστημένος Ιησούς Χριστός να σε ευλογεί και να σε αυξάνει σε αγιασμό και κατανόηση του Θείου Λόγο του. Και αν σε αυτήν την ζωή δεν τύχει να συναντηθούμε προσωπικά σύμφωνα με όσα δίδαξε ο Κύριος Ιησούς Χριστός όσοι Τον αγαπάμε και Τον υπηρετούμε πραγματικά μια μέρα θα αναστηθούμε για να ζήσουμε αιώνια κοντά Του στην αιώνια βασιλεία του που θα είναι βασιλεία δικαιοσύνης, ειρήνης και χαράς και εκεί θα έχουμε όλο τον χρόνο να γνωρίσουμε όλα τα πνευματικά μας αδέλφια.

 14. avatar δαναος

  δεν μιλάω μονο σιωπάω σε εσένα που δίδαξες με απίστευτη αυταπάρνηση την αλήθεια που ελάχιστοι νοουν ,
  κλίνω το γονή δάσκαλε καλη αντάμωση ,
  σε ευχαριστώ,
  [Όλων των ανθρώπων οι ψυχές είναι αθάνατες. Όμως των δικαίων δεν είναι μόνο αθάνατες, αλλά και θεϊκές.Non omnis moriar.]
  σσ για τους ξυλοπαροικους βερμπαλιστές
  Των γαρ ηλιθίων απείρων γένεθλα,
  Συν όχλω αμαθία πλείστον κακόν
  Δόξει τις αμαθεί σοφά λέγων ουκ ευ φρονεί
  Μώρα γαρ μώρος λέγει.

 15. avatar Δημήτρης Λ

  Το μεγαλύτερο λάθος του μέγιστου Λιαντίνη, είναι ότι επέτρεψε να τον θυμούνται για την πράξη αυτή και όχι για το τεράστιο έργο του. Απόδειξη αυτό το άρθρο που δεν στέκεται σε αυτό. Προφανώς λόγω ανεπάρκειας. Βλέπετε οι νεοέλληνες θυμούνται μόνο όσοι σκοτώθηκαν με \"ηρωικό\" τρόπο (βλ. Παντελιδη) . Τουλάχιστον με παρηγορεί η σκέψη ότι στο μέλλον θα τον θυμούνται ως έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους που περπάτησε στη γη.

 16. avatar Trias

  Ήξερε τοσα πολλά που απλα τον βάραιναν, ηταν μυαλό και ευαίσθητος!! Αν φέρθηκε εγωιστικά, δεν το έκανε απο αγάπη στον εαυτό του αλλα επειδή δεν έβλεπε τη στενοχώρια που μπορεί να προκαλέσει στους οικείους του!! Θεωρώ πως ηταν υπερβολικά διαβασμενος και μέσα απο αυτο έφτασε να είναι ευαίσθητος και καταθλιπτικός!! Σε καμια περιπτωση όμως, δεν το έκανε για το φαίνεσθαι, αυτοκτόνησε γιατί ετσι σχηματίστηκε στο μυαλό του η ιδέα!! Δεν μπορείς να καταδικασεις την απόφαση του, όσο σκληρή και αν είναι, όσο μη σοφή και αν φαίνεται!!

 17. avatar Ταυριωτης 13

  Όπως βλέπει την ζωή ο καθένας.
  Σεβαστός,αλλά άλλος τρόπος σκέψης.

 18. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος 2

  Και λεγοντας οτι δεν θεωρω ΣΥΝ-ΠΑΝταρχην τον θανατον,ως ο Λιαντινης,αλλα την ζωην,
  ΚΑΘΟΛΟΥ δεν υπονοω οτι εχω περισσοτερο δικιο απο εκεινον - αλλα ουτε και λιγοτερο.
  ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ.
  Αν ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΗΝ ΖΩΗΝ ειναι
  διοτι ΜΟΝΟΝ Η ΖΩΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΗΔΟΝΗ( = απολαυσις,ευχαριστησις,ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ).

  1. avatar Αρχι- μύδης ο Κορίνθιος.

   Ω, Λυτταίε μου, αρλουμπολάγνε!

   Αφου ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ διατί μονον το πρώτον
   ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΗΔΟΝΗΝ? Μήπως πάλι τον καύκον έπιες και εξ\' αυτού
   τον νουν απώλεκας?

 19. avatar Nikath13

  Ούτε άρρωστος ήταν, ούτε είχε ανιατους πόνους, άρα γιατί να αυτοκτονήσει;

 20. avatar petmath

  δεν θέλει πολύ να σου σαλέψει !!!!!!!! Άλλοι σκοτώνονται και άλλοι σκοτώνουν !!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...