Τα ταξίδια για άλλους αποτελούν κομμάτι της ρουτίνας και της καθημερινότητάς τους. Για άλλους συνεπάγονται επαγγελματικές υποχρεώσεις, για τους περισσότερους όμως είναι ένας υπέροχος τρόπος ψυχαγωγία, εξερεύνησης του κόσμου και των πολιτισμών.

Ακόμη και αν για κάποιους το ταξίδι είναι άπιαστο όνειρο, τίποτε δεν σας εμποδίζει να το κυνηγήσετε, να το οργανώσετε και να το σχεδιάσετε μέσα από ένα blog με θέμα… τα ταξίδια!

Και αν κάτι τέτοιο φαντάζει περισσότερο πολύπλοκο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, παρατίθενται δέκα βήματα για να κάνετε πραγματικότητα τις διαδικτυακές σας διαδρομές.

1. Εν αρχή ην η… ιδέα!

Βρείτε την ιδέα που σας συγκινεί περισσότερο. Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το πάθος σας κυνηγήστε το, διαφορετικά κανείς δεν θα θέλει να το διαβάσει. Δεν είναι λίγες οι ιστοσελίδες με θέμα τα ταξίδια, στις οποίες ο άνθρωπος «πίσω από τις λέξεις» στην πραγματικότητα ποτέ δεν ταξίδεψε, μπορεί να μην έχει βγει ούτε καν έξω από το σπίτι του! Αν έχετε την επιθυμία και την ειλικρίνεια, αφήστε αυτά να κατευθύνουν το blog σας και όλα θα έρθουν μόνα τους.

2. Επιλέξτε το όνομα

Κάντε το να ακούγεται έξυπνο, να είναι «πιασάρικο», αλλά και κάτι που εύκολα κανείς μπορεί να συγκρατήσει στη μνήμη. Ακόμη καλύτερα, ένα λογοπαίγνιο θα μπορεί να δηλώνει επακριβώς τη θεματολόγια και το πνεύμα του blog σας. Αν οι φίλοι σας συνδράμουν και στηριχθεί με αγάπη, θα γίνει κάτι που θα σας συντροφεύει για πάρα πολύ καιρό.

3. Εγγραφή στον τομέα ονομάτων (Domain Name)
Με την εγγραφή του ονόματος και της διεύθυνσης της ιστοσελίδας, αυτό κατοχυρώνεται ως δικό σας για πάντα. Με το που γίνετε διάσημοι, οι δρόμοι σάς ανοίγουν! Επιπλέον, δεν είναι ακριβή διαδικασία (ας μην παραβλέπουμε και τον οικονομικό παράγοντα).

4. Προτιμήστε μια δωρεάν ιστοσελίδα για το blog σας

Υπάρχουν πολλά για να επιλέξετε και φυσικά να δοκιμάσετε προτού κάνετε οποιαδήποτε οικονομική κίνηση. Παρέχονται δωρεάν στυλ για να διαμορφώσετε το δικό σας, με πολλά γραφικά, σχέδια, χρώματα και κάθε τύπου ιδέες, ώστε να το διαμορφώσετε ακριβώς όπως θα θέλατε. Συνήθως τα βήματα που ακολουθείτε είναι πολύ εύκολα και παρέχονται συμπληρωματικές διευκρινήσεις. Με λίγο ψάξιμο και σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας γρήγορα θα βρείτε αυτό που έχετε στο μυαλό.

5. Αγοράστε τον χώρο φιλοξενίας στο διαδίκτυο (web hosting) και τοποθετήστε σε αυτήν την υπηρεσία παροχής το κατοχυρωμένο πλέον δικό σας όνομα (Domain Name).
Υπάρχουν πολλές τιμές και ευρύ φάσμα επιλογών. Αν αγοράσετε πολύ χρόνο θα επιτύχετε καλύτερη τιμή. Όλα αυτά φυσικά αν δεν επιλέξετε το free web hosting.

6. Διαδώστε το
Πριν ξεκινήσετε κάποια μορφή διαφήμισης δοκιμάστε το με τους φίλους σας. Ζητήστε τους την ειλικρινή γνώμη τους, μια αξιολόγηση και ζητήστε τους να σας κάνουν νέες προτάσεις ή να επισημάνουν ό,τι δεν τους άρεσε ως προς την εμφάνιση, και όχι μόνο. Βρείτε τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται συχνά και ουσιαστικά διδαχθείτε από εκείνες τόσο για τη μορφή όσο και για πιο πρακτικά θέματα, όπως η προσβασιμότητα σε αυτές ή η ευκολία προς ανάγνωση.

7. Να γράφετε καθημερινά
Φυσικά αυτό εξαρτάται από τον τύπο του blog σας αλλά και από το υλικό που δημοσιοποιείται, καθώς στην περίπτωση των ταξιδιών θα αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή κάθε εβδομάδα να αναφέρεστε στη Βόρεια Εύβοια. Ταυτόχρονα, όμως, η δημιουργία ενός forum όπου οι αναγνώστες θα μπορούν να παραθέτουν σχόλια και προτάσεις αυτόματα το καθιστά πολύ ενδιαφέρον και ακόμη περισσότερο εμπεριστατωμένο.

8. Διαφημιστείτε
Οι διαφημίσεις στο Google και στο Facebook είναι πολύ φτηνές και θα προσελκύσουν πιστούς και αφοσιωμένους αναγνώστες.

9. Προωθήστε το στο Twitter και στο Facebook
Χτίζοντας μια «κοινότητα», ερχόμενοι σε επαφή με ξένους και φίλους, θα καταφέρετε το δημιουργήσετε το στυλ σας, θα δοκιμάζετε τις ιδέες σας και φυσικά, θα διαδοθεί το νέο της δημιουργίας ενός blog που αφορά στα ταξίδια και οπωσδήποτε θα αποκτήσει αφοσιωμένους υποστηρικτές και κοινό, όλοι τους ταξιδιάρικες ψυχές!

10. Μηχανές αναζήτησης
Οι μηχανές αναζήτησης συνήθως σας βοηθούν στην πλοήγηση να επισκεφτείτε διάφορες ιστοσελίδες. Εσείς ως χειριστής ενός ιστοτόπου μπορείτε να καθορίσετε τις λέξεις-κλειδιά, ώστε να προωθηθεί το blog σας και να βγαίνει στις πρώτες σελίδες των αναζητήσεων. Δεν είναι και η πιο εύκολη εργασία, αλλά σίγουρα δεν είναι πυρηνική φυσική! Με κάποια καθοδήγηση που εύκολα μπορείτε να λάβετε και στο ίδιο το διαδίκτυο θα κάνετε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το ταξιδιωτικό σας blog να βρίσκεται στην κορυφή!

Αυτά τα απλά βήματα θα σας φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα για να διοχετεύσετε το πάθος σας και να ταξιδέψετε μακριά από την καθημερινότητά σας. Οι τρόποι και τα μέσα παρέχονται σχετικώς εύκολα. Οι εικόνες, οι ιδέες, οι προτάσεις αλλά κυρίως η αγάπη και το πάθος πηγάζουν μόνο μέσα από εσάς τους ίδιους και είναι το κλειδί της επιτυχίας. Καλές βόλτες και να θέτετε όλο και πιο μακρινούς προορισμούς!