Ο Όμιλος Emirates ανακοίνωσε για 26η συνεχή χρονιά, αύξηση κερδών και ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας, ολοκληρώνοντας το οικονομικό έτος (Απρίλιος 2013 – Μάρτιος 2014) με μια ισχυρή θέση, παρά την πίεση του ανταγωνισμού και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον που παρουσιάζει μικρά σημάδια ανάκαμψης. Το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2014, σηματοδότησε μια άνευ προηγουμένου επένδυση σε επίπεδο Ομίλου, συνεχή επέκταση της παγκόσμιας παρουσίας της, και επίτευξη νέων επιπέδων χωρητικότητας.
 
Στην Ετήσια Έκθεση του Ομίλου για το Οικονομικό Έτος 2013-2014, ο Όμιλος Emirates εμφάνισε κέρδη 1,1 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 32% σε σχέση με το  προηγούμενο έτος. Τα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 23,9 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το ταμειακό υπόλοιπο του Ομίλου παρέμεινε ισχυρό στα  5,2 δισ. δολάρια.
 
«Η επίτευξη κερδών για 26η συνεχή φορά σε ένα οικονομικό έτος, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση χωρητικότητας και σημαντικές επιχειρηματικές επενδύσεις σε όλο τον Όμιλο, επιβεβαιώνει  τη δύναμη των εμπορικών σημάτων μας και της ηγεσίας μας», δήλωσε η Αυτού Υψηλότης, Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Chairman and Chief Executive, Emirates Airline and Group.
 
«Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2013-14, ο Όμιλος έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 6 δισ. δολάρια, ποσό – ρεκόρ για τη διάρκεια ενός οικονομικού έτους. Γνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία μας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στους εταίρους, πελάτες, συνεργάτες και υπαλλήλους του Ομίλου μας. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε νέα αεροσκάφη, προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, καθώς και εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας. Κάθε δολάριο που επενδύουμε, είναι στρατηγικά τοποθετημένο για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων, είτε πρόκειται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας και τη βελτίωση του προϊόντος μας, είτε για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας».
 
Ο Όμιλος συνέχισε να επενδύει και να διευρύνει τη βάση των εργαζομένων της, αυξάνοντας το προσωπικό της κατά 11% σε 75.000, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερες από 160 διαφορετικές εθνικότητες στις περισσότερες από 80 θυγατρικές και εταιρείες του. Τα έσοδα ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 4%, φθάνοντας τα 0,5 εκατ. δολάρια.
 
«Προχωράμε στο νέο οικονομικό έτος με εμπιστοσύνη και ένα ισχυρό θεμέλιο για τη διατήρηση της κερδοφορίας μας, μέσω ενός ισχυρού ισολογισμού, σταθερή πορεία, διαφοροποιημένο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο και διεθνή δεξαμενή ταλέντων», δήλωσε ο Σεΐχης Ahmed. «Λειτουργώντας σε ένα δυναμικό και πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, σημαίνει ότι πρέπει να παραμένουμε ευέλικτοι και να εργαστούμε ακόμα περισσότερο, προκειμένου να ικανοποιήσουμε και να υπερβούμε τις προσδοκίες των πελατών μας. Με τη βοήθεια του ισχυρού ανθρώπινου δυναμικού μας που αριθμεί τους 75.000 υπαλλήλους, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που θα μας παρουσιαστούν το τρέχον έτος».
 
Όπως και πέρυσι, ο Όμιλος δήλωσε μέρισμα 280 εκατ. δολαρίων στην Investment Corporation of Dubai.
 
Emirates Airline

Κατά το οικονομικό έτος 2013-14, η Emirates αύξησε τη συνολική χωρητικότητα (δείκτης ATKMs) κατά 5,9 δισ. τόνους ανά χιλιόμετρο, τη μεγαλύτερη αύξηση χωρητικότητας στην ιστορία της αεροπορικής εταιρείας, σε ένα μόνο έτος. Η αύξηση αυτή διαμορφώνει τη συνολική χωρητικότητα επιβατών και εμπορευματικού φορτίου σε 46,8 δισ. τόνους ανά χιλιόμετρο στο τέλος του οικονομικού έτους. Η αεροπορική εταιρεία σημείωσε επίσης ένα νέο ρεκόρ με περισσότερες από 1 εκατομμύριο ώρες χρήσης αεροσκαφών του στόλου της.
 
Η Emirates παρέλαβε 24 νέα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων 16 A380, 6 Boeing 777-300 ERs και 2 Boeing 777Fs, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό του στόλου αεροσκαφών της σε 217. Η αεροπορική εταιρεία παραμένει ο μεγαλύτερος διαχειριστής αεροσκαφών Boeing 777 και A380 – και οι δύο τύποι περιλαμβάνονται μεταξύ των πιο σύγχρονων και αποδοτικών αεροσκαφών ευρείας ατράκτου που πραγματοποιούν πτήσεις. 
 
Η παράδοση των νέων αεροσκαφών, συνοδεύτηκε από τα εγκαίνια εννέα νέων προορισμών: Βοστόνη, Κλαρκ, Κόνακρι, Χανέντα, Καμπούλ, Κίεβο, Σιαλκότ, Στοκχόλμη και Ταϊπέι, καθώς και μίας νέας πτήσης από Μιλάνο προς Νέα Υόρκη.
 
Τα έσοδα της Emirates υπερέβησαν για πρώτη φορά τα 22,5 δισ. δολάρια σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Παρά το γεγονός ότι το κόστος καυσίμων παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, ήταν ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το περασμένο έτος, γεγονός που συνέβαλε στη συνολική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Emirates. Το συνολικό κόστος καυσίμων της Emirates αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το περασμένο έτος, φθάνοντας συνολικά τα 8,4 δισ. δολάρια. Το συνολικό λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 12%, συγκρινόμενο με την αύξηση εσόδων σε ποσοστό 13%, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2012/2013.
 
Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια επιβάτες έχουν πετάξει με αεροσκάφος Α380 της Emirates με τη συμπλήρωση 5 χρόνων διαχείρισης των συγκεκριμένων αεροσκαφών τον Αύγουστο του 2013. Το Οικονομικό Έτος 2013-2014, η Emirates ξεκίνησε δρομολόγια με αεροσκάφος Α380 προς Βαρκελώνη, Μπρισμπέιν, Λονδίνο (Γκάτγουικ), Λος Άντζελες, Μαυρίκιο και Ζυρίχη, ανεβάζοντας σε 27 το συνολικό αριθμό προορισμών που πραγματοποιούνται από το αεροσκάφος – ναυαρχίδα του στόλου της εταιρείας. Επιπλέον, το δρομολόγιο της Emirates προς το Λος Άντζελες είναι το πιο μακρινό δρομολόγιο στον κόσμο που πραγματοποιείται με αεροσκάφος Α380, καθώς η πτήση διαρκεί 16 ώρες και 20 λεπτά.
 
Τα έσοδα από την δραστηριότητα της εταιρίας σε έξι ηπείρους εξακολουθούν να είναι ισορροπημένα, με όλες τις περιοχές να συμβάλλουν έως 30% στα συνολικά έσοδα. Η Ανατολική Ασία μαζί με την Αυστραλία συνέβαλαν με τα υψηλότερα έσοδα με 6,5 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 14% σε σύγκριση με πέρσι. Ο Κόλπος και η Μέση Ανατολή παρουσίασαν αύξηση εσόδων κατά 17%, φθάνοντας τα 2,3 δισ. δολάρια. Στην Ευρώπη η αύξηση εσόδων ανέρχεται σε 16% αγγίζοντας τα 6,4 δισ. δολάρια, αποτέλεσμα των νέων προορισμών και της αυξημένης συχνότητας και χωρητικότητας για τις περιοχές αυτές.
 
Στον υπόλοιπο κόσμο, η Emirates αύξησε τα έσοδά της από την Αφρική κατά 15% και 2,1 δισ. δολάρια,  την Αμερική κατά 11% και 2,5 δισ. δολάρια και τέλος τη Δυτική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό κατά 3% και 2,3 δισ. δολάρια.
 
Εστιάζοντας στην εξυπηρέτηση των επιβατών, η Emirates ξεκίνησε τη λειτουργία δικού της lounge στο αεροδρόμιο της Ρώμης και αναβάθμισε τα σαλόνια της στο αεροδρόμια Charles de Gaulle του Παρισιού, Gatwick του Λονδίνου και της Μπανγκόκ. Η Emirates επίσης ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη λειτουργία τμήματος εξυπηρέτησης πελατών 300 θέσεων στη Βουδαπέστη, με στόχο να ανταποκριθεί στη μελλοντική ανάπτυξη και να ενισχύσει τη δυνατότητα ανταπόκρισης στα αιτήματα των πελατών σε διάφορες γλώσσες. Η εταιρεία συνέχισε να επενδύει στις υπηρεσίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια της πτήσης, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο και προβολής τηλεοπτικών προγραμμάτων σε πραγματικό χρόνο.
 
Στον ένα χρόνο λειτουργίας του, το πρόσφατης κατασκευής Concourse A στο Αεροδρόμιο του Ντουμπάι που φιλοξενεί τα αεροσκάφη Α380 της Emirates, παρουσίασε σημαντική κίνηση. 8,2 εκατομμύρια επιβάτες που αναχώρησαν από το Ντουμπάι, είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας και τα ευρύχωρα σαλόνια, ενώ ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στις συνολικά  27.000 πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας.
 
Για το έτος 2014-2015, η Emirates έχει ήδη ανακοινώσει 5 νέους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Αμπούζα, Βρυξέλλες, Σικάγο, Κάνο και Όσλο.
 
Emirates SkyCargo

Αψηφώντας την τάση της βιομηχανίας, το οικονομικό έτος 2013-14 υπήρξε ισχυρό και για την Emirates SkyCargo η οποία για πρώτη φορά σημείωσε έσοδα που ξεπέρασαν τα 3 δισ. δολάρια, φθάνοντας τα 3,1 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με το περασμένο έτος.
 
Συμβάλλοντας σε ποσοστό 15% στα έσοδα της αεροπορικής εταιρείας, η Emirates SkyCargo συνεχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια επέκτασης της δραστηριότητας της εταιρείας.
 
Η χωρητικότητα της Emirates SkyCargo αυξήθηκε κατά 8% φτάνοντας τους 2,3 εκατ. τόνους σε μία συρρικνωμένη αγορά αεροπορικών μεταφορών, αναδεικνύοντας την ικανότητά της να αυξάνει τα έσοδά της κόντρα στις τάσεις του συγκεκριμένου βιομηχανικού κλάδου. Φέτος η απόδοση φορτίου ανά χιλιομετρικό τόνο (δείκτης FTKM) μειώθηκε κατά 1%.
 
Στο τέλος του οικονομικού έτους, ο στόλος της Emirates SkyCargo διέθετε 12 αεροσκάφη μεταφοράς φορτίου, 10 εκ των οποίων ήταν σε λειτουργική μίσθωση και 2 μισθωμένα. 
 
Emirates Hotels & Resorts

Η Emirates Destination & Leisure Management σημείωσε έσοδα που έφτασαν τα 170 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η θετική εξέλιξη υποστηρίχθηκε και από το άνοιγμα του ξενοδοχείου JW Marriott Marquis στο Ντουμπάι, το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Ο δεύτερος πύργος του ξενοδοχείου θα τεθεί σε λειτουργία αργότερα εντός του έτους.
 
Dnata

Στα 55 χρόνια λειτουργίας της dnata, το έτος 2013-14 υπήρξε το πιο επιτυχημένο, βασισμένο στα πολύ ισχυρά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους. Η dnata παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 14%, φθάνοντας τα 2,1 δισ. δολάρια μέσω οργανικής ανάπτυξης και διεθνών στρατηγικών εξαγορών. Για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, οι διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν το 50% των εσόδων της.
 
Το έτος 2013-2014,η dnata υλοποίησε μια επένδυση – ρεκόρ, ύψους 232 εκατ. δολαρίων, θέτοντας τα θεμέλια για μελλοντική ανάπτυξη.
 
Τα έσοδα από τις αερολιμενικές δραστηριότητες της dnata αυξήθηκαν κατά 15% αγγίζοντας τα 774 εκατ. δολάρια, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της dnata.
 
Για το έτος 2013-2014 οι λειτουργικές δαπάνες της dnata αυξήθηκαν κατά 15% φθάνοντας τα 1,8 δισ. δολάρια.
 
Η Ετήσια Έκθεση του Ομίλου για το Οικονομικό Έτος 2013-2014 που περιλαμβάνει την Emirates, τη dnata και τις θυγατρικές του Ομίλου – είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: www.theemiratesgroup.com/annualreport