Μέλος του νησιωτικού συμπλέγματος Πριγκιποννήσια, το οποία αποτελούνται από 24 νησιά, μεταξύ της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας, η νήσος Σπάρτη αποτελεί «αδερφάκι» του φημισμένου Σκορπιού, καθώς και αυτή αποτελούσε μέρος της αμύθητης περιουσίας του Ωνάση.

Με ένα καταπράσινο περιβάλλον που συναγωνίζεται σε φυσική ομορφιά αυτό του διάσημου Σκορπιού, συναντάται ακριβώς απέναντι από τον οικισμό Περιγιάλι της Λευκάδας, ενώ έχει συνδέσει το όνομά του με την «κατάρα» της οικογένειας.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε αγοράσει το μικρό νησάκι Σπάρτη μαζί με τον Σκορπιό το 1963 με σκοπό να αποτελέσει πιστό αντίγραφο του Σκορπιού, το οποίο, όμως, θα έκανε δώρο στον γιο του Αλέξανδρο.

Οι όποιες εργασίες είχαν ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των έργων στο Σκορπιό διεκόπησαν απότομα τον Ιανουάριο του 1973 όταν το μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο γιος του μεγιστάνα με χειριστή τον ίδιο συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού αμέσως μετά την απογείωσή του. Ο 25χρονος Αλέξανδρος άφησε την τελευταία του πνοή μετά από σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο ΚΑΤ λίγο αργότερα.

Σήμερα, η νήσος Σπάρτη ανήκει και αυτή, όπως και ο Σκορπιός, στον Ρώσο μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος με την σειρά του θέλησε να την δωρίσει στις κόρες του, την 24χρονη Εκατερίνα και την 12χρονη Άννα.