Πόσα ταξίδια μπορούμε αλήθεια να κάνουμε στη ζωή μας; Είναι αυτονόητο πως τόσο η διάρκεια του βίου όσο και το οικονομικό περιθώριο του καθενός μας δεν επαρκούν για την επίσκεψη και των 101 προορισμών που πρόκειται να σας παρουσιάσουμε για τις επόμενες 101 ημέρες.

Ωστόσο, ας ελπίσουμε πως μέσα από αυτήν την ομολογουμένως μεγάλη ποικιλία θα βρείτε κάτι που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον.

Έτοιμοι; Φύγαμε!

Νο. 15. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου, Βερολίνο

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της πόλης του Βερολίνου, βρίσκεται στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας και παλαιότερα αποτελούσε την πύλη της πόλης. Σήμερα απεικονίζεται στην πίσω πλευρά των 10,20 και 50 λεπτών, στα γερμανικά κέρματα του ευρώ.

Η επιβλητική πύλη βρίσκεται στην πλατεία Parizer, την οποία συνδέει με τη λεωφόρο Unter den Linden. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Γερμανίας, καθώς και της παγκόσμιας ιστορίας.

Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1788 και του 1791, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φρειδερίκου Γουλιέλμου του Β’ της Πρωσίας.

Η πύλη έχει ύψος 26 μέτρα, μήκος 65,5 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα. Είναι ένα οικοδόμημα νεοκλασικού ρυθμού, το πρώτο αυτού του είδους που χτίστηκε στην πόλη του Βερολίνου. Οι έξι κίονες που δεσπόζουν στην κάθε της πλευρά είναι δωρικού ρυθμού και έχουν ύψος 15 μέτρα ο κάθε ένας.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της είναι το ύψους 5 μέτρων άγαλμα της θεάς νίκης, η οποία οδηγεί μια ρωμαϊκή άμαξα, που σέρνουν τέσσερα άλογα. Μάλιστα το 1809 η άμαξα μεταφέρθηκε από τον Μεγάλο Ναπολέοντα στο Παρίσι και επέστρεψε στη θέση της το 1814.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργήθηκαν σημαντικές ζημιές στο άγαλμα και την πύλη. Στις εργασίες της ανακατασκευής έλαβαν μέρος και τα δύο μέρη του Βερολίνου, το ανατολικό και το δυτικό και ολοκληρώθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου του 1957.

Παράλληλα, με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η πύλη του Βερολίνου άνοιξε ενώνοντας τα δυο τμήματα της πόλης. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτέλεσε το επίκεντρο των πανηγυρισμών, το σύμβολο της ένωσης της Γερμανίας και το σύμβολο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.

Στις 3 Οκτωβρίου 2002 η Πύλη του Βρανδεμβούργου ανασκευάστηκε πλήρως, έπειτα από εργασίες 22 μηνών.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…


101 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ