Αν ένας προορισμός στην Ελλάδα συνδυάζει ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα, αυτός είναι σίγουρα το Πήλιο. Στα πανέμορφα παραθαλάσσια χωριά του, η ονειρική φύση του βουνού των Κενταύρων αγγίζει σχεδόν τα νερά, δημιουργώντας αντιθετικές εικόνες, που συνδυάζουν, ωστόσο, η μία την άλλη.

Άφησσος

Άφησσος, Πήλιο

Συνδυάζοντας αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα, η Άφησσος είναι από εκείνα του χωριά του Πηλίου που χαρακτηρίζονται «παντός καιρού». Περιτριγυρισμένη από υπέροχες αγρογιαλιές που «βλέπουν» στον Παγασητικό κόλπο -στις πιο δημοφιλείς οι Καλιφτέρη, Αμποβός, Λαγούδι– παντρεύει με έναν τρόπο μοναδικό τη θαλασσινή αύρα με την πλούσια και υπέροχη φύση του βουνού των Κενταύρων.

Πρόκειται για έναν πανέμορφο οικισμό στο Νότιο Πήλιο, σε απόσταση 26 χλμ. από το Βόλο, μέσω της παραλιακής οδού, που έχει συνδέσει το όνομά του με την Αργοναυτική εκστρατεία, καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες πραγματοποίησαν στάση στο χωριό για να ανεφοδιαστούν με νερό πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους για την αναζήτη του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Μάλιστα, προς τιμήν του συγκεκριμένου μύθου η κεντρική πλατεία του χωριού ονομάζεται «Αργοναύται».

Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα, Πήλιο

Η όμορφη και γραφική Τσαγκαράδα, συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα. «Βουτηγμένη» στην καταπράσινη φύση του βουνού των Κενταύρων χαίρει απεριόριστης θέας στα νερά του Αιγαίου, και γι’ αυτό αποτελεί δημοφιλή προορισμό παντός καιρού.  Το χωριό διαθέτει αρχοντικά και κτίσματα που ακολουθούν με σεβασμό τις επιταγές της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, πετρόκτιστα σοκάκια, παραδοσιακές ταβέρνες και όμορφα διαμορφωμένους ξενώνες και χωρίζεται σε τέσσερις επιμέρους συνοικίες.

Όσοι δηλώνετε οπαδοί της πεζοπορίας, μην παραλείψετε να πάρετε το μονοπάτι που ξεκινάει από την Τσαγκαράδα, και πιο συγκεκριμένα την Αγία Παρασκευή και, μετά από πορεία μέσα στο δάσος, καταλήγει στο χωριό της Νταμούχαρης.

Μηλίνα

Μηλίνα, Πήλιο

Στο νότιο τμήμα του Πηλίου, σε απόσταση 49 χλμ. από το Βόλο στις ακτές του Παγασητικού κόλπου συναντάται η Μηλίνα, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριουδάκι, πραγματικό ησυχαστήριο.

Αυτό που διακρίνουν οι περισσότεροι που επισκέπτονται το χωριό είναι τα γαλαζοπράσινα νερά των γραφικών κολπίσκων γύρω από αυτό, που συνδυάζονται αρμονικά με το πράσινο των ατελείωτων ελαιώνων της περιοχής, δημιουργώντας μια χρωματική παλέτα που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη.

Στο φυσικό λιμάνι ονόματι Βαλτούδι, θα παρατηρήσει κανείς ιστιοπλοϊκά σκάφη που βρίσκουν ήρεμο αραξοβόλι. Το χωριό διαθέτει μια υπέροχη ακρογιαλιά με χρυσαφένια αμμουδιά και δυνατότητα σε θαλάσσιες δραστηριότητες.