Η άνοιξη για πολλούς είναι η καλύτερη εποχή για εξορμήσεις στη φύση. Με τη θερμοκρασία να μην είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ούτε και υψηλή όπως του καλοκαιριού, μπορεί κανείς να απολαύσει το μεγαλείο της φύσης εντελώς αγόγγυστα. Ποια καλύτερη αφορμή, λοιπόν, από το να εκδράμετε από το κλεινόν άστυ σε ορεινούς προορισμούς και γραφικά χωριά για αναζωογονητικές εμπειρίες με φόντο το μεγαλείο της ελληνικής φύσης.

Δίλοφο, Ζαγόρι

Πανοραμική άποψη του Δίλοφου

Χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης και σε απόσταση 30 χλμ. από τα Ιωάννινα, το Δίλοφο έχει ανακηρυχθεί και ως παραδοσιακός οικισμός αποτελώντας δείγμα εξαιρετικής ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο χωριό δεν επιτρέπεται, γι’ αυτό και υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο πάρκινγκ στην είσοδό του, όπου οι επισκέπτες αφήνουν τα οχήματά τους. Ο αρχιτεκτονικός πλούτος που χαρακτηρίζει το Δίλοφο είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του που γοητεύει τους επισκέπτες του, με πιο εντυπωσιακό κτίριο το αρχοντικό του Λουμίδη λίγο μετά την είσοδο του χωριού. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά χτισμένα με την παραδοσιακή, τοπική αρχιτεκτονική και αριστοτετεχνικά πελεκημένες πέτρες, δημιουργούν την οικιστική εικόνα του χωριού, που σίγουρα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Λαγκάδια, Αρκαδία

Λαγκάδια, Αρκαδία

Τα Λαγκάδια είναι «σκαρφαλωμένα» σε υψόμετρο από 500- 1.000 μέτρα -από τον κάτω στον πάνω μαχαλά, οι οποίοι χωρίζονται από τον κεντρικό δρόμο που περνάει μέσα από το χωριό- στις πλαγιές του Μαινάλου και είναι γνωστά και ως το «κρεμαστό» χωριό της Πελοποννήσου. Ο λόγος; Το γεγονός ότι τα σπίτια του είναι αμφιθεατρικά χτισμένα, δίνοντας την εντύπωση ότι σχεδόν αιωρούνται στην απότομη πλαγιά όπου εντοπίζονται πάνω από το φαράγγι του ποταμού Τουθόα, σε απόσταση 66 χλμ. από την Τρίπολη. Η θέα που απολαμβάνει κανείς από το χωριό είναι συγκλονιστική, με τις εικόνες από το πλούσιο φυσικό περιβάλλον στον ορεινό όγκο του νομού στην κυριολεξία να μαγεύουν. Ένα άλλο στοιχείο που κάνει τα Λαγκάδια τόσο ιδιαίτερα είναι και η αρχιτεκτονική που διακρίνει τα κτίριά τους, με τους κατοίκους του χωριού να φημίζονται ιδιαιτέρως ως χτίστες, αρχιτέκτονες και μάστορες της πέτρας.

Ζαχλωρού, Αχαΐα

Ο σταθμός του τρένου στη Ζαχλωρού

Κρυμμένη ανάμεσα σε καρυδιές και πλατάνια, στο βάθος του φαραγγιού του Βουραϊκού στην Αχαΐα, η Ζαχλωρού είναι ένα μικροσκοπικό χωριό με κινηματογραφικό σκηνικό που μαγεύει τον επισκέπτη, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από τα δημοφιλή Καλάβρυτα, το χωριό διακρίνεται για τον φυσικό πλούτο που το χαρακτηρίζει, ενώ αποτελεί μία από τις στάσεις του θρυλικού Οδοντωτού, βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής Διακοπτού- Καλαβρύτων, μιας εκ των πιο δημοφιλών ατραξιόν της περιοχής και όχι μόνο. Το κουκλίστικο χωριουδάκι με το υπέροχο περιβάλλον ολόγυρά του συνδυάζει τα γραφικά πέτρινα κτίρια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές με τον φυσικό πλούτο του φαραγγιού του Βουραϊκού που το «αγκαλιάζει».

Φιδάκια, Ευρυτανία

Φιδάκια

Ένα από τα πιο απομονωμένα και απομακρυσμέα χωριά της Ευρυτανίας, συναντάται σε απόσταση 25 χλμ. από το κέντρο του Καρπενησίου. Η διαδρομή για να φτάσει κανείς εδώ ονειρική μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο στην καρδιά της φύσης του νομού, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της διανύει φιδογυριστούς δρόμους. Χτισμένα σε υψόμετρο 1.000 μέτρων τα Φιδάκια υποδέχονται τους επισκέπτες τους στο όμορφο και γραφικό σκηνικό τους, για να τους προσφέρουν αυτό ακριβώς που χρειάζονται: ήρεμες και γαλήνιες στιγμές σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Ο ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, χαρακτηρίζεται για τις υπέροχες εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ, ενώ πρωταγωνιστής όλων θεωρείται η εκπληκτική θέα από τη θέση Τσαγκαράλωνα στο ονειρικό ηλιοβασίλεμα και τη λίμνη των Κρεμαστών.