Η λίμνη Ζηρού συγκαταλέγεται στα πιο άγνωστα και ταυτόχρονα μαγικά μέρη στην Πρέβεζα, που γοητεύον τον επισκέπτη με την ανατριχιαστική γαλήνη και ηρεμία που την χαρακτηρίζουν. Ένας τόπος ειδυλλιακός, που ταξιδεύει το νου και γαληνεύει το πνεύμα, ό,τι πρέπει για μια άκρως χαλαρωτική μα και συναρπαστική εξόρμηση από την καθημερινότητα και την πόλη. Το τοπίο που αντικρίζει ο επισκέπτης της περιοχής είναι πραγματικά συγκλονιστικό, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για σκηνικό βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής.

Η λίμνη Ζηρού βρίσκεται κοντά στη Φιλιππιάδα και για όσους έχουν βρεθεί σε αυτή μοιάζει με πραγματικό «καθρέφτη», στον οποίο αντανακλάται όλη η γοητεία και η ομορφιά της περιβάλλουσας φύσης.

Λίμνη Ζηρού: Η άγνωστη λίμνη στην Πρέβεζα που θα σας πάρει τα μυαλά

Παρόλο που πρόκειται για μία σχετικά άγνωστη λίμνη της Ελλάδας, οι συγκινήσεις που επιφυλάσσει στους επισκέπτες της η λίμνη Ζηρού είναι μεγάλες. Παραδομένη στην «αγκαλιά» ενός πυκνού, παραλίμνιου δάσους, συναντάται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από την παλαιά εθνικό οδό  Άρτας- Φιλιππιάδας- Ιωαννίνων, κοντά στην κοινότητα Παντάνασσας Άρτας, στη σκιά των Θεσπρωτικών βουνών και κοντά στον ποταμό Λούρο, με τον οποίο υπάρχει υπόγεια επικοινωνία.

Στο περιβάλλον της λίμνης συναντά κανείς βελανιδιές, λεύκες, ιτιές και πλατάνια, ενώ η περιοχή είναι φιλόξενη για διάφορα πουλιά που ζουν γύρω από την λίμνη όπως  γερακίνες, φιδαετοί, κορμοράνοι,  πετρίτες καθώς και τσαλαπετεινοί και αλκυόνες. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της άνοιξης η περιοχή δέχεται δεκάδες πελαργούς που χτίζουν τις φωλιές τους πάνω σε στύλους.

Λίμνη Ζηρού: Πώς δημιουργήθηκε ο φυσικός «καθρέφτης» της Πρέβεζας

Για τη δημιουργία της λίμνης Ζηρού οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι κάποτε ήταν σπήλαιο, η οροφή του οποίου κατέρρευσε πριν από πάρα πολλά, έως και χιλιάδες, χρόνια. Η έκτασή της υπολογίζεται περίπου στα 900 επί 600 μέτρα και το μέγιστο βάθος της αγγίζει τα 70 μέτρα. Στη νότια πλευρά της υπάρχει ρηχή αμμουδιά, ενώ η τροφοδοσία της πραγματοποιείται όχι από ποταμούς, αλλά από υπόγειες λίμνες στο βόρειο τμήμα της. Για την ονομασία της εικάζεται πως έχει σλάβικη προέλευση, από τη λέξη «οζέρο» που στα σλάβικα σημαίνει λίμνη.