Ένα από τα πιο ζωντανά χωριά στο νότιο τμήμα του Πηλίου, η Αργαλαστή προσφέρει εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και τον Παγασητικό, αποτελώντας ιδανική επιλογή για απόδραση από το κλεινόν άστυ όλες τις εποχές του χρόνου.

Ένα από τα λιγότερο δημοφιλή χωριά του Πηλίου, η Αργαλαστή αποτελεί χάρμα οφθαλμών για τους επισκέπτες της, τόσο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις όμορφες εικόνες που του προσφέρει, όσο και για την εκπληκτική θέα στα νερά του Αιγαίου και τον Παγασητικό.

Αργαλαστή – Το χωριό έκπληξη στο Πήλιο

Και ενώ οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τις αποδράσεις στο Πήλιο με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στο βουνό των Κενταύρων όπως η Πορταριά και η Μακρινίτσα, η Τσαγκαράδα και η Βυζίτσα, η Αργαλαστή αποτελεί το χωριό έκπληξη για όσους την επιλέξουν για την απόδρασή τους από το κλεινόν άστυ.

Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής αρχοντικά και προσεγμένα σπίτια με όμορφες αυλές, λιθόστρωτα σοκάκια και ιστορικά κτίρια και εκκλησίες, ακόμη και τοξωτά γεφύρια (πιο γνωστό όλων εκείνο με το όνομα Κατσιλοχώρι στην είσοδο του χωριού) συνθέτουν το φωτογραφικό κολάζ της Αργαλαστής.

Αργαλαστή – Τα σημεία στο χωριό του Πηλίου που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη

Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του χωριού -εκτός από την ονειρική θέα ειδικά την ώρα της ανατολής του ήλιου- το κτίριο του Παρθεναγωγείου στο οποίο δίδαξε ο Κώστας Βάρναλης. Χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα εγκαταλείφθηκε. Σήμερα, μετά από αναπαλαίωση το 2002, λειτουργεί ως κτίριο πολλαπλών χρήσεων, καθώς και ως χώρος εκδηλώσεων.

Ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, με το εντυπωσιακό νεοκλασικό καμπαναριό στην πλατεία του χωριού με τους χαρακτηριστικούς γεροπλάτανους αποτελεί σημείο αναφοράς για το χωριό, ο οποίος χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία του το καμπαναριό του 1913, πιστό αντίγραφο εκείνου της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη, με τις δύο ρώσικες καμπάνες και το ελβετικό ρολόι.

Σε κοντινή απόσταση από την Αργαλαστή για εκδρομές με θαλασσινή αύρα βρίσκονται τα ψαροχώρια Χόρτο, Λεφόκαστρο- Νεοχώρι και Κάλαμος.