Εκ πρώτης όψεως δημιουργείται η εντύπωση ότι κανείς αντικρίζει ένα γραφικό χωριό σε κάποιο από τα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου. Η αλήθεια είναι ότι τα πάλλευκα σπιτάκια του σχεδόν πάνω στη θάλασσα, μπορούν εύκολα να «εξαπατήσουν» τον θεατή των φωτογραφιών του.

Ωστόσο, πρόκειται για μία «εξαπάτηση» που ανταμείβει και με το παραπάνω εκείνον που θα επιλέξει να επισκεφτεί τον επίγειο παράδεισο και πραγματικό ησυχαστήριο της Κρήτης.

Το παραθαλάσσιο Λουτρό, λοιπόν, στο νότιο τμήμα του νομού, 71 χλμ. από το κέντρο των Χανίων, στο τέλος του ακρωτήριου Μουρί, αποτελεί φημισμένο παραθεριστικό θέρετρο, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορεί να έχει ένα δρόμο όλο κι όλο, «σπαρμένο» με ταβερνάκια, cafes και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά, μόλις βρεθεί κανείς εδώ το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αναζητήσει τίποτα παραπάνω.

Τα πάλλευκα σπιτάκια του Λουτρού, που θυμίζουν πολύ κυκλαδίτικο τοπίο, «αγκαλιάζουν» το μικρό λιμανάκι, δημιουργώντας μια γραφική εικόνα που θα περίμενε κανείς να αντικρίσει σε κάποιο αγαπημένο νησί των Κυκλάδων. Κι όμως βρίσκεται στην Κρήτη. Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται το κτίριο όπου στεγάστηκε το κυβερνείο κατά την Επανάσταση του 1821, τα ερείπια της αρχαίας Αράδαινας με την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, καθώς και αυτά της Ανώπολης.

Αν έχει κανείς ως βάση το Λουτρό, μπορεί να εξερευνήσει το φαράγγι της Σαμαριάς και της Αράδαινας ή να ανεβεί μέχρι την Ανώπολη και να απολαύσει τη μαγευτική θέα στο Λιβυκό πέλαγος.

Από εδώ, επίσης, αναχωρούν καραβάκια που μεταφέρουν στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, το μικρό νησί της Γαύδου. Στο Λουτρό φτάνει κανείς μετά από 20 λεπτά με καραβάκια που αναχωρούν από τα Σφακιά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Λουτρό ήταν η θέση της αρχαίας πόλης του Φοίνικα, καθώς και το λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης, ενώ αργότερα μετατράπηκε στο χειμερινό λιμάνι των Σφακίων, εξαιτίας της δημιουργίας ενός φυσικού λιμανιού από τον κλειστό κόλπο με το μικρό νησί Φανάρι.