Οι ορεινοί όγκοι του Χολομώντα, του Άθωνα και του Αριστοτελικού Βουνού ήταν οι πρωταγωνιστές της πρώτης εβδομάδας του Mount Athos Area KOUZINA 2016, το οποίο στις 15 Μαΐου άνοιξε πανηγυρικά τις πύλες του στο γαστρονομικό κοινό, προωθώντας παράλληλα τους «δρόμους του μελιού από το Χολομώντα μέχρι τον Άθωνα» ως τουριστική μορφή, απευθυνόμενη σε ειδικούς ταξιδευτές. Η πρώτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στη «Αρχαιοελληνική Κουζίνα», ενώ τα πιάτα της ξεχώρισαν για την απλότητα των εμπνευσμένων από την αρχαιότητα γεύσεων και την καθαρότητα των αρωμάτων της γης, όπως αυτά αναδείχθηκαν μέσα από τις τοπικές συνταγές. Η γιορτή ξεκίνησε από το Χολομώντα, όπου στο restaurant του παραδοσιακού καταλύματος «Βίραγγας» ο διάσημος Κύπριος chef Χρήστος Χριστοδούλου και ο Βασίλης Χαιριστανίδης προσέφεραν στο κοινό μενού τριών υπέροχων πιάτων, το οποίο ανέδειξε τη μανιταροπαραγωγή του ορεινού όγκου.
- εξερεύνησαν τα προστατευμένα από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 βουνά,
- ακολούθησαν τα βήματα του Αριστοτέλη,
- συνέλεξαν φυτά και φρούτα από τις καταπράσινες πλαγιές,
- παρακολούθησαν τον τρόπο παρασκευής ντόπιου βιολογικού τυριού,
- δοκίμασαν τοπικούς οίνους,
- γευμάτισαν στην καρδιά του δάσους,
- ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια παραγωγής γλυκών και τοπικών προϊόντων,
- ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής μελιού στις ολάνθιστες πλαγιές,
- έλαβαν μέρος σε μαθήματα μαγειρικής,
αποκτώντας τη γαστρονομική και ταξιδιωτική εμπειρία, γευόμενοι παράλληλα το άρωμα της αληθινής Ελλάδας, όπως αυτό απαντάται σε αφθονία στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Οι υψηλού επιπέδου επαγγελματικές και δημοσιογραφικές επισκέψεις της πρώτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον tour operator SUNVIL, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, το Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας και το γραφείο Ε.Ο.Τ. Ιταλίας, δεδομένου ότι η φετινή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. και του Κ.Ο.Τ. Άλλες είκοσι τέσσερις (24) γαστρονομικές βραδιές περιμένουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην προαθωνική χερσόνησο, όπου κάθε βράδυ στις 8, η επικεφαλής της διοργάνωσης, chef Ντίνα Νικολάου σε συνεργασία με ευρωπαίους και Έλληνες chef αναδεικνύουν τη χρήση των τοπικών προϊόντων στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική και παρουσιάζουν γαστρονομικές τεχνικές, βασισμένες στις επιρροές εκείνες, που αποτελούν τους πέντε άξονες της διοργάνωσης:
- Η αρχαιοελληνική κουζίνα,
- Η ευλογία του αγιορείτικου κόλπου,
- Η μοναστηριακή κουζίνα,
- H κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων,
- Η μεσογειακή κουζίνα. Η δύναμη και η επιτυχία βέβαια του ετήσιου θεσμού στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους ανθρώπους του, οι οποίοι συμμετέχουν καθολικά στις δραστηριότητες της διοργάνωσης, συνθέτοντας έναν πολύ ισχυρό ιστό επικοινωνίας και δημιουργίας.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Mount Athos Area Kouzina 2016 έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού