Χτισμένο κοντά στις ακτές του Μυρτώου πελάγους, κάτω από το όρος Πάρνωνας, η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, το όμορφο Λεωνίδιο της Αρκαδίας ξεχωρίζει για την υπέροχα διατηρημένη αρχιτεκτονική του και τη μοναδική του θέση.

Το Λεωνίδιο πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Aγίου Λεωνίδα, που αναφέρεται σε χρυσόβουλο του Aνδρονίκου Παλαιολόγου το 1293.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του είναι ο επιβλητικός κόκκινος βράχος που ορθώνεται πάνω από τον οικισμό, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός.

Ο πληθυσμός του είναι Τσακώνικης καταγωγής και ανήκει στους οικισμούς, όπου μιλούν ακόμα και σήμερα την τσακωνική διάλεκτο, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη στον κόσμο.

Οι Τσάκωνες είναι απόγονοι εκδωρισθέντων Λακώνων. Διακρίνονται σε όλη τους την ιστορική διαδρομή για την περηφάνεια και το αδούλωτο φρόνημά τους.

Η εύφορη κοιλάδα που το φιλοξενεί, στην αρχαιότητα λεγόταν Διονύσου Κήπος και σήμερα είναι η γη που παράγει τις διασημότερες μελιτζάνες της Ελλάδας.

Το Λεωνίδιο και η περιοχή του χαρακτηρίζονται από γραφική τοπική αρχιτεκτονική, μοναδική στην Αρκαδία.
Τυπικά δείγματά της είναι η αγορά στο κέντρο της πόλης, με τον κεντρικό της δρόμο και πολλά όμορφα αρχοντικά, μερικά εκ των οποίων έχουν τη μορφή πύργου.

Ανάμεσά τους, ξεχωριστή θέση κατέχει ο Πύργος Τσικαλιώτη, ένα από τα παλαιότερα οικοδομήματα της Πελοποννήσου, αφού χτίστηκε το 1808 στην Τουρκοκρατία. Σήμερα φιλοξενεί κατά καιρούς καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Αξιόλογες και ιστορικής σημασίας είναι αρκετές εκκλησίες της πόλης, όπως η μητρόπολη(της Παναγίας), η Αγία Αικατερίνη, η Αγία Κυριακή, οι Άγιοι Ταξιάρχες και η Παναγία Χατζαλιού.

Πάνω σε κατάφυτο λόφο νότια της πόλης είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο γιορτάζει με πανηγύρι το καλοκαίρι. Σε ύψωμα που δεσπόζει της πόλης σώζονται τρεις χαρακτηριστικοί παλιοί ανεμόμυλοι.

Συνέχεια του Λεωνιδίου αποτελεί το λιμανάκι της Πλάκας, το επίνειο της πόλης. Η μεγάλη παραλία με τα βότσαλα και οι ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα προσελκύουν πλήθος κόσμου. Το γραφικό τοπίο με τα σπίτια που καθρεφτίζονται στο νερό και τα ψαροκάικα που δένουν στην ακτή θα σας προσφέρει χαλαρές και όμορφες στιγμές.

Που να μείνετε:
 
Οργανώστε την απόδραση σας στο Λεωνίδιο και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών
HotelsCombined.gr

Αρχοντικό Χιώτη
Από: 150 €

Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη
Από: 140 €

Παραδοσιακός Ξενώνας Αγρόκτημα
Από: 135 €

Costarinis Rooms
Από: 70 €