Βρέθηκε κατοικήσιμος πλανήτης «κοντά» στη Γη

Περιστρέφεται γύρω από το αστέρι Tau Ceti


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
14:16
20/12/2012
Βρέθηκε κατοικήσιμος πλανήτης «κοντά» στη Γη
12
loading

Σε ένα από τα κοντινότερα αστέρια του συστήματός μας «κρύβεται» ένας πλανήτης, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να φιλοξενήσει μορφές ζωής.

Ο πλανήτης περιλαμβάνεται μεταξύ 5 που βρίσκονται στο σύστημα του αστεριού Tau Ceti. Ο Tau Ceti βρίσκεται σε απόσταση 12 ετών φωτός από τη Γη, που θεωρείται μικρή δεδομένου ότι ο κοντινότερος πλανήτης που γνωρίζαμε ότι μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή, απέχει 42 έτη φωτός.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, υπάρχουν οι συνθήκες πάνω στο συγκεκριμένο πλανήτη που θα επέτρεπαν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

«Η ανακάλυψη μας ενισχύει την άποψη ότι θεωρητικά γύρω από κάθε αστέρι - ήλιο υπάρχουν πλανήτες, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή» υπογραμμίζει ένας από τους συγγραφείς της νέας έρευνας, ο Στιβ Βογκ από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ.

Η μάζα του συγκεκριμένου πλανήτη υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 4,3 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Γης. Ο πλανήτης πραγματοποιεί πλήρη περιστροφή γύρω από το αστέρι Tau Ceti κάθε 168 ημέρες. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, σε αντίθεση με τη Γη, δεν είναι βραχώδης πλανήτης.

«Δεν είναι δυνατόν να προσδιορίσει κάποιος με ακρίβεια τη σύνθεση της επιφάνειας του πλανήτη. Θεωρώ όμως ότι είναι απίθανο να έχει βραχώδη επιφάνεια» αναφέρει ο Μίκο Τουόμι, ερευνητής από το πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιντ στην Αγγλία «Ίσως να πρόκειται για έναν υδάτινο κόσμο αλλά αυτή τη στιγμή μπορούν να γίνουν μόνο υποθέσεις».

Το Tau Ceti είναι μικρότερο από το δικό μας Ήλιο και βρίσκεται στον αστερισμό Cetus. Είναι ορατό με γυμνό μάτι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Q mark

  Αν η μάζα του "κατοικήσιμου" πλανήτη είναι 4,3 φορές μεγαλύτερη, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το βάρος μας εκεί.
  Ζυγίζω 80 κιλά στον πλανήτη Γη.
  Στον πλανήτη Χ θα ζυγίζω 344!
  Πάει, αλοιφή θα γίνω!
  Για να βρεθεί πλανήτης που να είναι ρεαλιστικά κατοικήσιμος από τον άνθρωπο (και "κοντά"), θα χρειαστεί πολυυυυυυ ψάξιμο.
  Έως τότε, ας προσέξουμε τον φανταστικό πλανήτη που ήδη διαθέτουμε!

  1. avatar Κομμουνιστης

   μην αγχωνεστε με χαζομαρες. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περιπτωση να επιβιωσουμε τοσο ως ειδος για να προλαβουμε να κανουμε αυτα τα πραγματα.

  2. avatar EMPITIS

   Το πόσο θα 'ζυγίζεις' εκεί εξαρτάται κι απ' την ακτίνα του πλανήτη...

   1. avatar Q mark

    Δε γνωρίζω τον τύπο ακριβώς, αλλά, θεωρώντας ότι μια από τις προϋποθέσεις για να είναι ένας πλανήτης πρακτικά κατοικήσιμος είναι να είναι πετρώδης (και να μην είναι αέριος π.χ.) ώστε να υπάρχει επιφάνεια να πατήσεις, τότε θα έχει παρόμοια πυκνότητα ύλης με τη Γη. Άρα το να λάβει κανείς υπ'όψιν τη μάζα μόνο, θα έχει μια καλή προσέγγιση.
    Είναι έτσι?

 2. avatar George Tzelepis

  Εχω μιά καλή ιδέα. Να στείλουμε τους πολιτικούς "ηγέτες" μας εκεί - one way!!!!

  1. avatar nikolaos

   να πάρουν μαζί τους και αυτούς που τα μοιράστηκαν.

 3. avatar Kostis K.

  Εεεεε μωρέ δίπλα μας.... πετάγομαι εκεί για διακοπές άμα λάχει... τι είναι 12 έτη φωτός...

  1. avatar Babis

   Είναι 111974400000000 χιλόμετρα μόνο. (Εκατόν έντεκα τρις εννιακόσια εβδομήντα τέσσερα δις, τετρακόσια σαράντα εκατομμύρια χιλιόμετρα). Αλλά με την βενζίνη στα ύψη, άστο καλύτερα!

   1. avatar nikolaos

    ας κόψη δένδρα .

  2. avatar enas

   ΔΕΝ ΘΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΒΡΕΙΣ Κ'ΕΚΕΙ..............

 4. avatar Q mark

  Μήπως Dracula, η συμπαντική περιπέτεια που ονειρεύεσαι να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα εξαιρετικά μακροχρόνιο ταξίδι (one way ασφαλώς) μέσα σε κάποια κατάψυξη ενός σιδερένιου οχήματος, πολύ πιο στενόχωρου και θλιβερού από τη Γη?

 5. avatar nikolaos

  έλα βρε καλά εινε και στα καρπάθεια ,κατέβα στο υπόγειο για ύπνο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει