Φανταστείτε να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να βάλετε το κινητό σας τηλέφωνο σε πρίζα για να το φορτίσετε. Έναν τέτοιο κόσμο οραματίζεται ο βιομηχανικός σχεδιαστής Joao Paulo Lammoglia στο Ρίο της Βραζιλίας, ο οποίος σχεδίασε μία μάσκα που επιτρέπει τη μετατροπή της αναπνοής σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η εντυπωσιακή συσκευή, η οποία ονομάζεται AIRE και έχει βραβευθεί με Red Dot Design Award 2011, χρησιμοποιεί μικροσκοπικές ανεμογεννήτριες για να μετατρέψει την ανάσα σε ηλεκτρική ενέργεια, ακόμη και την ώρα που κάποιος κοιμάται ή τρέχει.

Ωστόσο, προς το παρόν η συσκευή αποτελεί μόνο σχέδιο, καθώς θα πρέπει να υπάρξει η τεχνολογία που θα υποστηρίξει την υλοποίησή του, όπως δήλωσε ο σχεδιαστής στη Huffington Post. «Πιστεύω ότι το concept είναι το πιο σημαντικό, διότι δίνει μία άλλη προοπτική για το πώς βλέπουμε την ενέργεια», ανέφερε ο Lammoglia, ο οποίος προσθέτει ότι πάντα είχε περιβαλλοντικές ανησυχίες και για αυτό προχωρά στην ανάπτυξη τέτοιων σχεδίων.

Ο πρωτοποριακός σχεδιαστής διαθέτει γκάμα από επινοήσεις, όπως είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιεί την κινητική ενέργεια η οποία παράγεται από το περπάτημα για να φορτίσει μικρές συσκευές.