Το Twitter γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του. Με τους 140 χαρακτήρες του, τόσο περιοριστικούς και ταυτόχρονα τόσο επαρκείς, κλείνει μια δεκαετία ζωής και το Russia Today το γιορτάζει αναδεικνύοντας δέκα tweet που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σηματοδότησαν αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια.

1. Όταν ακούστηκε το πρώτο «τιτίβισμα»

Είναι μόνο πέντε λέξεις αλλά είναι καθοριστικές. Αυτό είναι το πρώτο tweet που αναρτήθηκε το 2006 από τον συνιδρυτή του Twitter Jack Dorsey.

HAOSDPAFJK1

2. To tweet που «έριξε» το Twitter

HAOSDPAFJK2

Πόσοι άνθρωποι χρειάζονται για να «ρίξουν» το ίντερνετ;  Τον Ιούνιο του 2009 αποδείχθηκε πως και μόνο ένας μπορεί να το… καταφέρει και ήταν ο Michael Jackson. Δεν ήταν το Twitter ο χώρος όπου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ο θάνατος του βασιλιά της ποπ αλλά η είδηση «έριξε» το Twitter με περισσότερα από 5000 συλλυπητήρια μηνύματα να «ποστάρονται» κάθε λεπτό!

3. Live-tweeting της επιχείρησης εξολόθρευσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν

HAOSDPAFJK3

Ο Sohaib Athar από το Πακιστάν έγινε διάσημος online όταν παρατήρησε- και «τιτίβισε» πως ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από το σπίτι του το 2011. Οι αθώες real-time αναφορές του κατέληξαν να είναι live περιγραφή της αμερικανικής επιχείρησης στο καταφύγιο του Μπιν Λάντεν.

4. «Τέσσερα χρόνια ακόμα»

HAOSDPAFJK4

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωσε το αμερικανικό έθνος πως εξασφάλιζε δεύτερη προεδρική θητεία μέσω Twitter, πριν απευθυνθεί στους συνεργάτες της προεκλογικής του καμπάνιας. Μόλις τρεις λέξεις και μια «χαριτωμένη» φωτογραφία και το tweet του έγινε το νούμερο 1 re-tweet μέσα σε λίγα λεπτά.

5. Το πιο… viral tweet

HAOSDPAFJK5

Η Ellen DeGeneres έκανε viral την τελετή απονομής των Όσκαρ του 2014 με αυτή τη μοναδική selfie. Τη στιγμή που φωτογραφιζόταν με όλες τις διασημότητες γύρω της δεν γνώριζε πως το post αυτό θα γινόταν re-tweet περίπου τρία εκατομμύρια φορές και θα γινόταν το δημοφιλέστερο tweet στην ιστορία.

6. Το περί του φορέματος debate

HAOSDPAFJK6

Η ιστορία αυτού του φορέματος δεν έχει σημασία αλλά όταν το BuzzFeed το πόσταρε στο Twitter, ξεκίνησε ένα παγκόσμιο debate, εκτός συναγωνισμού με κάθε άλλη παρόμοια συζήτηση στην ιστορία των social media. Οι χρήστες έφτιαξαν τα hashtag  “#whiteandgold”, “#blueandblack”, “dress” and “#dressgate” για να συζητήσουν αν τελικά το χρώμα του ήταν μπλε και μαύρο ή λευκό και χρυσό.

 7. Νερό στον Άρη

HAOSDPAFJK7

Με αυτό το τιτίβισμα η ομάδα του οχήματος Phoenix της NASA που προσεδαφίστηκε στον Άρη επιβεβαίωσε μέσω Twitter πως υπήρχαν ενδείξεις πάγου στον Άρη. Κι αν υπάρχει πάγος, υπάρχει και νερό. Ο Κόκκινος Πλανήτης δεν θα ήταν ποτέ πια ο ίδιος.

8. Όταν ένα «βαθύ λαρύγγι» τιτιβίζει

HAOSDPAFJK8

Ένας από τους πιο διάσημους πληροφοριοδότες στη ιστορία, ο Edward Snowden, ανακοίνωσε πως είχε αποκτήσει κι εκείνος λογαριασμό στο Twitter τον Σεπτέμβριο του 2015, από την κρυψώνα του στη Ρωσία. Το τιτίβισμα του ήταν καταπληκτικό και το προφίλ του έγινε αμέσως πολύ δημοφιλές.

9. Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

HAOSDPAFJK9

Το πιο διάσημο tweet της διπλωματίας ανέβηκε από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Javad Zarif, που κοινοποίησε στον κόσμο πως η πολυαναμενόμενη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχε επιτευχθεί.

10. Η φωτογραφία που «πρόδωσε» τα νέα

HAOSDPAFJK10

Πριν το Goddard Space Flight Center της NASA επιβεβαιώσει επισήμως πως μια από τις πιο σημαντικές θεωρίες του Αϊνστάιν για το σύμπαν ήταν σωστή, η ερευνήτρια Erin Ryan τουιτάρισε αυτή τη φωτογραφία που αποκάλυπτε την είδηση.