Ιστορικό ματς το Ουγγαρία – Πορτογαλία τόσο για τον Κριστιάνο που γίνεται ο 1ος παίκτης που συμμετέχει σε 5 Εuro και γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με 11 γκολ αντί 9 του Μισέλ Πλατινί που τα είχε πετύχει όλα μαζεμένα το 1984! Σημαντικό παιχνίδι όμως και για τους 67.000 θεατές στο «Φέρεντς Πούσκας» της Βουδαπέστης, στο πρώτο sold out ματς του Εuro 2020 μετά τον κορονοϊό.

Δύσκολη επικράτηση, αλλά απόλυτα δίκαιη για τους Πορτογάλους που είχαν χάσει ευκαιρίες και στο α΄ μέρος, αλλά τελικά είχαν την τύχη μαζί τους, καθώς όλα κρίθηκαν από το τυχερό 0-1 του Γκερέιρο και όχι από τα «κερασάκια» του Κριστιάνο που έγραψε το τελικό 3-0.

Ο CR7 ευστόχησε σε πέναλτι στο 87′ για το 2-0, έφτασε τα 10 γκολ σε τελικές φάσεις και ξεπέρασε έτσι οριστικά τον Μισέλ Πλατινί (9), για να ακολουθήσει το… κερασάκι στην τούρτα τελειώνοντας τη φάση στο 90+2′ με το γκολ Νο11, περνώντας και τον τερματοφύλακα στη μικρή περιοχή.

Τα ρεκόρ έγιναν κι επισήμως δύο με το τελευταίο σφύριγμα του ματς, καθώς με αυτή τη νίκη ο Κριστιάνο έφτασε τις 12 σε τελικές φάσεις και προσπέρασε τους Φάμπρεγας και Ινιέστα που έκλεισαν την καριέρα τους με 11.

Euro 2020: Δυσκολεύτηκε η κάτοχος του τίτλου στο πρώτο μέρος

Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος και του Κριστιάνο Ρονάλντο, κάτοχος του Euro, δυσκολεύτηκε στην πρεμιέρα της για τη διοργάνωση του 2020, αλλά πέτυχε το στόχο της. Στην κατάμεστη από 67.000 θεατές «Πούσκας Αρένα» – πρώτη φορά γεμάτο γήπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας – η Σελεσάο φλέρταρε με την γκέλα, αλλά με δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο έφτασε στη νίκη. Το σκορ άνοιξε ο Γκερέιρο και έκλεισε ο Κριστιάνο με δύο γκολ, ο οποίος με 11 γκολ άφησε πίσω τον Πλατινί και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στη διοργάνωση, αλλά και ο πρώτος σε νίκες.

Οι Ίβηρες μπήκαν πιο δυνατά στην αναμέτρηση και είχαν την πρώτη ευκαιρία με τον Ντιόγκο Ζότο, τον πιο δραστήριο παίκτη τους σε όλη τη διάρκειά της. Μόλις στο πέμπτο λεπτό ο Ζότα έκανε το σουτ με το αριστερό από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, αλλά ο Γκουλάσι έδιωξε σε κόρνερ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν εξοργισμένο με τον συμπαίκτη και συμπατριώτη του – και σωστά – καθώς θα μπορούσε να του δώσει την μπάλα ενώ ήταν μόνος του αριστερά εντός περιοχής.

Ο παίκτης της Λίβερπουλ κινήθηκε ωραία στο πρώτο δοκάρι μετά από εκτέλεση φάουλ από δεξιά στα 9′, αλλά η προβολή του δεν ήταν καλή και η μπάλα έφυγε έξω. Η επιλογή του Φερνάντο Σάντος να βάλει σε θέση φορ τον Ζότα και να κρατήσει στα πλάγια τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Μπερνάρντο Σίλβα λειτούργησε καλά στην περίπτωση του πρώτου, όχι όμως και σε εκείνη των άλλων δύο καθώς έμειναν μακριά από την περιοχή και σχεδόν πάντα έβρισκαν εμπόδια για να μπουν σε αυτή.

Στο 37′ ο Άνταμ Σάλαι – ο φορ της Μάιντς έμοιαζε να παλεύει μόνος του με τα θηρία (Ρούμπεν Ντίας και Πέπε) έκανε την κεφαλιά μετά την εκτέλεση φάουλ, μπλόκαρε όμως ο Ρουί Πατρίσιο.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με δύο μεγάλες ευκαιρίες για την Πορτογαλία. Ο Ζότα (και πάλι!) βρέθηκε στην περιοχή από πάσα του Σεμέδο, έκανε το σουτ από θέση βολής με το αριστερό, ο Γκουλάσι όμως ήταν εκεί που έπρεπε και έδιωξε.

Η μεγαλύτερη όμως ήταν στο 43′, όταν ο Μπρούνο Φερνάντες έκανε τη σέντρα από αριστερά, η μπάλα πέρασε από τον Ζότα και ο Ρονάλντο από θέση βολής, αφύλαχτος, την έστειλε πάνω από το δοκάρι.

Ο γκολκίπερ της Λειψίας, Πέτερ Γκουλάσι, γνώριζε όσο περνούσε η ώρα ότι για εκείνον ήταν μια καλή μέρα – παρά την πίεση – στη δουλειά. Με την έναρξη του δευτέρου μέρους (47′) έπεσε δεξιά και έβγαλε την κεφαλιά του Πέπε.

Το ίδιο και στο 68′, όταν εκτινάχθηκε και έδιωξε με το ένα χέρι το σουτ του Μπρούνο Φερνάντες. Ο Ρουί Πατρίσιο, από την άλλη, είχε μικρότερο φόρτο εργασίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του όταν χρειάστηκε. Όπως στο γύρισμα του Κλάινχαϊσλερ από αριστερά στο 73ο λεπτό.

Ο γόρδιος δεσμός λύθηκε στο 84ο λεπτό. Ο Ραφαέλ Γκερέιρο βρέθηκε στην καρδιά της περιοχής, έκανε το σουτ με το αριστερό, η μπάλα κόντραρε στον Ορμπάν και κατέληξε στα δίχτυα.

Ύστερα από δύο λεπτά ο Ορμπάν ανέτρεψε τον Ράφα Σίλβα, ο CR7 ανέλαβε την εκτέλεση, ευστόχησε και έγραψε ιστορία! Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Κριστιάνο. Αφού συνεργάστηκε εντυπωσιακά με τον Ράφα Σίλβα, πέρασε τον Γκουλάσι και πλάσαρε με το αριστερό.

Πηγή: gazzetta.gr