Την απόφασή του να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό ανακοίνωσε χθες ο Γιάννης Αλαφούζος. Με το που συνέβη αυτό, ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν τα σενάρια περί υποβιβασμού της ομάδας στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, προκειμένου να εξαλειφθούν τα χρέη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ένας από αυτούς είναι το πρεστίζ του συλλόγου και η «κηλίδα» στην ιστορία του. Οι υπόλοιποι είναι πολύ πιο πρακτικοί και έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό, η «πράσινη» ΠΑΕ θα περάσει σε μία φάση σκληρού μνημονίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα χρέη με βάση τα έσοδα της ομάδας, τουλάχιστον για ένα διάστημα, μέχρι να βρεθεί κάποια λύση στο διοικητικό κομμάτι.

Το βασικό που εμποδίζει τον Γιάννη Αλαφούζο να πάρει την απόφαση να ρίξει την ομάδα στα τοπικά πρωταθλήματα, εκτός από τις αντιδράσεις του κόσμου, είναι το γεγονός ότι δεν γλιτώνει από τα χρέη. Το σύνολο των οποίων δεν είναι γνωστά. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να αναλάβει την εξόφληση 20 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο ποσό που οφείλει η ΠΑΕ προς το δημόσιο.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί ο υποβιβασμός (που δεν συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή πολλές πιθανότητες), τότε -βάσει του νέου νόμου Κοντονή- τα… φορτώνεται όλα πάνω του και θα συνεχίσουν να τον κυνηγούν, όσο ο Παναθηναϊκός έχει το υπάρχον ΑΦΜ.

Το σχετικό άρθρο του ΚΑΠ αναφέρει ότι «… σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο, ΑΑΕ (Αθλητική Ανώνυμη Εταιρία) τίθεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, εφόσον συσταθεί για το ίδιο άθλημα νέα ΑΑΕ από το ίδιο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο ή, σε περίπτωση συγχώνευσης, από το Σωματείο που θα προέλθει ή θα παραμείνει από τη συγχώνευση, η νέα αυτή ΑΑΕ διαδέχεται αυτοδικαίως την προηγούμενη σε όλες εν γένει τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και προς οποιονδήποτε τρίτον, των οποίων η γενεσιουργός αιτία ανάγεται στο χρονικό διάστημα έως τη θέση της σε εκκαθάριση, εφόσον δεν έχει επέλθει για καθεμία απ’ αυτές παραγραφή σύμφωνα με τις ισχύουσες για κάθε περίπτωση διατάξεις».

Επίσης, ακόμη και αυτό να συμβεί, ο Παναθηναϊκός δεν θα γλιτώσει την πολύχρονη περιπέτεια στις μικρές κατηγορίες. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να πάει στη Γ’ Εθνική, όπως έκανε η ΑΕΚ, είναι εάν εξαγοράσει το ΑΦΜ κάποιας άλλης ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα πρέπει να αλλάξει όνομα (π.χ. Νέος Παναθηναϊκός), αλλά και το σήμα του.

Οι κινήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα

Σε πρώτη φάση, λοιπόν, ο διοικητικός ηγέτης των «πράσινων» θα παραδώσει τις μετοχές του σε συμβολαιογραφικό γραφείο, με αποτέλεσμα η διοίκηση της ΠΑΕ να περάσει στους Παναγόπουλο, Τουμαζάτου και Μπαλωμένου. Δηλαδή, σε ανθρώπους του Γιάννη Αλαφούζου…

Παράλληλα, βάσει και της σχετικής ανακοίνωσης, ο Βασίλης Κωνσταντίνου θα αναλάβει τη συγκρότηση μίας επιτροπής σωτηρίας, προκειμένου να έρθει σε επαφή με διάφορους επιφανείς Παναθηναϊκούς και παλιούς μετόχους της ΠΑΕ, προκειμένου να βρεθεί η απαιτούμενη λύση.

Όπως προαναφέρθηκε, οι μεγάλες περικοπές είναι από τα πρώτα πράγματα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ταυτοχρόνως με πωλήσεις ποδοσφαιριστών, που έχουν και μεγάλα συμβόλαια. Κάποια από τα ονόματα που γράφτηκαν στον Τύπο ήταν των Κουρμπέλη, Λουντ και Μολέντο.

Την ίδια ώρα, στο «τριφύλλι» βρίσκονται σε φάση διαπραγματεύσεων με την Μπενφίκα, για την πώληση του Οδυσσέα Βλαχοδήμου. Ο νεαρός τερματοφύλακας εκτιμάται ότι θα παραχωρηθεί στον πορτογαλικό σύλλογο έναντι 2 εκατ. ευρώ, λεφτά που θα πάνε για τις τρέχουσες υποχρεώσεις της ομάδας. Δηλαδή, τις καταβολές Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξει θέμα και στην ομάδα, η οποία την ίδια ώρα καλείται να κινείται στην κανονικότητα.

Πέρα από τις περικοπές δαπανών, τη μείωση του προϋπολογισμού και τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, ο Παναθηναϊκός δεν έχει να περιμένει κάποια άλλα έσοδα, πλην των χρημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.