Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των «πρασίνων» τα βλέμματα όλων στρέφονται στην «επόμενη ημέρα» του συλλόγου!

Μπορεί ακόμα τα μπλουζάκια του «double» να είναι… ποτισμένα με σαμπάνια μετά την κατάκτηση του double ωστόσο δεν υπάρχει καιρός για άσκοπο ξόδεμα. Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει -πλέον- «βαρύ πορτοφόλι» ώστε να μπορεί να συναγωνιστεί μεγάλα ευρωπαϊκά club που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, οφείλει να ενεργήσει γρήγορα. Πολύ γρήγορα για την ακρίβεια.

Ήδη η «πράσινη» διοίκηση έχει προχωρήσει σε μια πρώτη διεργασία (πολύ πιο πριν από το τέλος της σεζόν) και εντός των επόμενων ημερών (αν όχι ωρών) θα αρχίσει να δρομολογεί τις εξελίξεις. Φυσικά τα πρώτα ονόματα στη λίστα των άμεσων υποχρεώσεων είναι αυτά των Ιωάννη Παπαπέτρου, Ντίνου Μήτογλου, Μάριο Χεζόνια και Νεμάνια Νέντοβιτς, τα συμβόλαια των οποίων ολοκληρώνονται.

Αν και το αγωνιστικό μπάτζετ αναμένεται να είναι ανεβασμένο σε σχέση με πέρυσι, θεωρείται πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατον) να μείνουν και οι τέσσερις στους «πράσινους» και τη νέα αγωνιστική χρονιά. Προσπάθεια θα γίνει, αλλά το αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Προπονητής

Ο Όντεντ Κάτας ανέλαβε τον Παναθηναϊκό τον περασμένο Ιανουάριο αντικαθιστώντας τον Γιώργο Βόβορα ωστόσο το μέλλον του στον «πράσινο» πάγκο μόνο… βέβαιο δεν μπορεί να θεωρείται. Αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι ανοικτά όσον αφορά την παραμονή του Ισραηλινού, ο οποίος συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να αποχωρήσει, παρά να παραμείνει. Θα είναι το πρώτο που θα ξεκαθαρίσει ώστε να προχωρήσει και ο σχεδιασμός του ρόστερ ενόψει της σεζόν 2021-22. Το όνομα του Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος είχε αποτελέσει στόχο και πριν από την πρόσληψη του Κάτας, βρίσκεται ακόμα στο «πράσινο» κάδρο.

Οι «σίγουροι»

Οι παίκτες που έχουν συμβόλαια με τον Παναθηναϊκό και τη νέα χρονιά είναι οι Γιώργος Παπαγιάννης (το καλοκαίρι του 2018 υπέγραψε πενταετές που θα τον κρατήσει στο ΟΑΚΑ έως το 2023), Χάουαρντ Σαντ-Ρος (είχε υπογράψει 1+1 πέρυσι το καλοκαίρι αλλά οι «πράσινοι» αναμένεται να ενεργοποιήσουν την οψιόν για την παραμονή του), Τι Τζέι Μπρέι (υπέγραψε για 1,5+1 χρόνο τον περασμένο Φεβρουάριο) Λευτέρης Μαντζούκας (έχει συμβόλαιο έως το 2025) και Γιώργος Καλαϊτζάκης (έχει συμβόλαιο έως το 2022). Όλοι οι υπόλοιποι είναι στον… αέρα.

Οι φευγάτοι

Ο πρώτος… φευγάτος αποτέλεσε παρελθόν πριν καν την απονονή του πρωταθλήματος. Ο λόγος φυσικά για τον Σέλβιν Μακ, ο οποίος πέρασε (και στην ουσία) δεν ακούμπησε από τον Παναθηναϊκό. Από εκεί και πέρα τον ίδιο δρόμο αναμένεται να πάρει σίγουρα και ο Ζακ Όγκουστ, ο οποίος δεν έδειξε κάτι το διαφορετικό από την προηγούμενη θητεία του στους «πράσινους» τη σεζόν 2017-18, ενώ δεν πρόκειται να συνεχίσει στο ΟΑΚΑ ούτε ο Ίαν Βουγιούκας, ο οποίος αναμένεται να ρίξει και τους τίτλους τέλους στην καριέρα του. Στην ίδια λίστα βρίσκεται και ο Λεωνίδας Κασελάκης ο οποίος είχε κάποια καλές στιγμές ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο να συνεχίσει να φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού και τη νέα σεζόν, κάτι που ισχύει και για τον Άαρον Ουάιτ. Αν και είχε μια περίοδο (από το ματς του ΣΕΦ και για έναν μήνα) όπου αποτέλεσε μια σημαντική λύση στα ψηλά σχήματα του Κάτας ως «τριάρι» θα αποτελέσει έκπληξη εάν συνεχίσει στο ΟΑΚΑ.

Τα ερωτηματικά

Ακόμα παραμένει άγνωστο το αν θα παραμείνει στον Παναθηναϊκό ο Λευτέρης Μποχωρίδης. Με δεδομένο ότι για το εγχώριο πρωτάθλημα οι Έλληνες είναι απαραίτητοι, δεν αποκλείεται να έχει περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει από το να αποχωρήσει. Ακόμα ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον Έλληνα γκαρντ. Στην ίδια κατηγορία υπάγεται και ο Μπεν Μπέντιλ, ο οποίος στα playoffs έκανε καλά παιχνίδια και έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στις δύο θέσεις των ψηλών με την δύναμη και την αθλητικότητά του. Αν και αποτελεί «value for money» λύση (περισσοτερο για τα ματς της Basket League) κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο Παναθηναϊκός θα δώσει θέση ξένου στον Γκανέζο για 3η σερί σεζόν. Άγνωστο και το μέλλον του Νίκου Δίπλαρου ο οποίος περισσότερο βοηθάει στις προπονήσεις και χάρη στην εργατικότητά του κατάφερε να πάρει μερικά ματς στο rotation. Αν επιστρέψει και ο Κώστας Παπαδάκης που έπαιξε δανεικός στη Λάρισα, ίσως να είναι δύσκολη η παραμονή του.

Οι στόχοι

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος στόχος στην «πράσινη» διοίκηση από την ανανέωση (σε πρώτη φάση) των δύο Ελλήνων που αποτελούν και τον βασικό κορμό του Παναθηναϊκού (αλλά και της Εθνικής ομάδας), τον Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Ντίνο Μήτογλου. Ας πάρουμε τα δεδομένα: Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του έχοντας εκτοξεύσει τους αριθμούς και την αυτοπεποίθησή του. Ήδη «ακούγονται» ευρωπαϊκές ομάδες που τον έχουν βάλει στο κάδρο και είναι διατεθειμένες να του προσφέρουν και περισσότερα από 1,2-1,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι «πράσινοι» δεν μπορούν να φτάσουν αυτά τα χρήματα. Αν μπει στο «κόλπο» και το ΝΒΑ τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα και δύσβατα για τον Παναθηναϊκό.

Πάνω-κάτω ίδια είναι τα δεδομένα και για τον Ντίνο Μήτογλου, ο οποίος με τη σειρά του πραγματοποίησε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του τη φετινή σεζόν. Βρήκε χώρο, χρόνο, πρωταγωνιστικό ρόλο και σε γενικές γραμμές τον έβγαλε εις πέρας. Και εκείνος με τη σειρά του έχει μπει στις λίστες αρκετών ομάδων οι οποίες… περιμένουν την γωνία ποντάροντας στα πιο «γεμάτα» πορτοφόλια. Ο ίδιος θα ήθελε πολύ να βρεθεί στην άλλη ακρη του Ατλαντικού (σ.σ. άλλωστε έχει εμπειρία λόγω της παρουσίας στο φημισμένο κολέγιο του Wake Forest) αλλά παράλληλα θα περιμένει και τον Παναθηναϊκό. Ο κοινός παρονομαστής και των δύο Ελλήνων όσον αφορά την τελική τους απόφαση (σ.σ. εκτός από το οικονομικό σκέλος) αφορά και την αγωνιστική προοπτική της ομάδας τη νέα σεζόν.

Ο Μάριο Χεζόνια ακολουθεί των δύο Ελλήνων. Βέβαια στην περίπτωση του Κροάτη εμπλέκεται και η Μπαρτσελόνα που εξακολουθεί να έχει τα δικαιώματά του στην Ευρώπη. Δηλαδή σε περίπτωση που θελήσει να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να καταβληθεί ένα ποσό στους «μπλαουγκράνα» (σ.σ. περίπου 400 χιλιάδες ευρώ) και στη συνέχεια να γίνει διαπραγμάτευση και με τον παίκτη. Δεν ειναι απλό. Όμως αν θελήσει ο Χεζόνια να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό, τότε θα συνεχίσει.

Όσο για τον Νεμάνια Νέντοβιτς; Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και πριν από λίγο καιρό ήταν πιο κοντά στο να μείνει. Σίγουρα αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς παίκτες των «πρασίνων» αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί στο 100% η πρόθεση για παραμονή. Παρόλα αυτά θα γίνει επίσημη πρόταση στον Σέρβο (η λογική λέει ότι θα είναι μειωμένη με τις αρχικές του απαιτήσεις) και από εκεί και πέρα τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Από τη στιγμή που θα «ξεκαθαρίσουν» τα θέματα των παραμονών θα μπορεί να γίνει και ο σχεδιασμός για τις θέσεις. Σίγουρα ωστόσο ο Παναθηναϊκός θα κοιτάξει να πάρει έναν βασικό πλέι μέικερ και μάλιστα από το πάνω ράφι, καθώς αποτέλεσε την μεγάλη του πληγή φέτος. Από εκεί και πέρα θα γίνει αναζήτηση αθλητικού ψηλού πίσω από τον Παπαγιάννη ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα κριθούν ανάλογα με το ποιοι από τον βασικό κορμό (Παπαπέτρου, Μήτογλου, Χεζόνια, Νέντοβιτς) θα μείνουν και ποιοι όχι.

Πηγή: gazzetta.gr