Αίσθηση προκάλεσε στο Κόσοβο – αλλά και στο Παρίσι – το μήνυμα που έγραψε ο Νοβακ Τζόκοβιτς στην κάμερα της τηλεοπτικής μετάδοσης του αγώνα του Roland-Garros.

Ο Σέρβος τενίστας μετά από τη νίκη του με 3-0 σετ επί του Αλεκσάντρ Κοβάτσεβιτς στον πρώτο γύρο του διάσημου τουρνουά τένις, ως είθισται, πήρε έναν μαρκαδόρο και άφησε ένα μικρό σημείωμα πάνω στο φακό της κάμερας. «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. Σταματήστε τις βιαιοπραγίες».

Η τοποθέτησή του συνέβη μετά και από τα επεισόδια που προκάλεσαν τον τραυματισμό δύο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της Δευτέρας (29/5). Φυσικά, οι αντιδράσεις στο Κόσοβο είχαν να κάνουν με τη θέση πως η περιοχή αποτελεί την… καρδιά της Σερβίας. Από την άλλη, όμως, δεν άρεσε ούτε και στους διοργανωτές του τουρνουά τένις στο Παρίσι καθώς βλέπουν πως ο θεσμός αναμειγνύεται σταθερά με πολιτικά και γεωπολιτικά ζητήματα. Άλλωστε είχε προηγηθεί η άρνηση της Ουκρανής Μάρτα Κόστιουκ να χαιρετίσει την Λευκορωσίδα Αρίνα Σαμπαλένκα.

«Δεν είμαι πολιτικός και δεν έχω καμία πρόθεση να μπω σε πολιτικές συζητήσεις. Ως Σέρβος, με πονάει πολύ αυτό που συμβαίνει στο Κόσοβο καθώς οι συμπατριώτες μου εκδιώκονται από τους δήμους. Το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω είναι αυτό. Ως δημόσιο πρόσωπο και ως γιος ενός ανθρώπου που γεννήθηκε στο Κόσοβο, αισθάνομαι την ανάγκη να δείξω υποστήριξη σε όλη τη Σερβία. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον σερβικό λαό και το Κόσοβο, αλλά είναι πολύ απαραίτητο να δείξουμε υποστήριξη», είπε ο Νόβακ Τζόκοβιτς μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς.

«Γνωρίζω ότι υπήρξαν ενστάσεις από διεθνείς δημοσιογράφους. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αν θα με τιμωρήσουν, αλλά δεν έχω καμία επιφύλαξη και θα το έκανα ξανά. Είμαι κατά των πολέμων και οποιασδήποτε σύγκρουσης, αυτό το έχω εκφράσει πάντα δημόσια. Αυτή η κατάσταση με το Κόσοβο αποτελεί προηγούμενο σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Λυπάμαι πολύ που βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Το Κόσοβο είναι το προπύργιό μας, εκεί δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία μας, εκεί βρίσκονται τα πιο σημαντικά μας μοναστήρια. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα το έκανα ξανά, αλλά κυρίως γιατί αυτή είναι η αλήθεια», συμπλήρωσε.

Εύκολη νίκη

Στο αγωνιστικό σκέλος, τώρα, μόνο για ένα σετ δυσκολεύτηκε ο Νόβακ Τζόκοβιτς, στην πρεμιέρα του στο φετινό Roland-Garros. Ο Σέρβος τενίστας ξεπέρασε το εμπόδιο του Αμερικανού Αλεκσάντρ Κοβάσεβιτς (Νο 114 στον κόσμο) με 6-3, 6-2, 7-6 και πέρασε στον 2ο γύρο του γαλλικού γκραν σλαμ. Ο «Νόλε» είδε τον αντίπαλό του να προβάλλει σθεναρή αντίσταση στο τρίτο σετ, όπου ο Κοβάσεβιτς «απάντησε» και στα δύο break του Τζόκοβιτς και μάλιστα προηγήθηκε 6-5, αλλά ο Σέρβος ισοφάρισε και «καθάρισε» τη νίκη στο tie-break (7-1).