Απομένουν μερικές ημέρες για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και ήδη υπάρχουν τα πρώτα περιστατικά έντασης. Τηλεοπτικό συνεργείο από τη Δανία δέχθηκε απειλές από σεκιούριτι σε… ζωντανή μετάδοση κι αφού το βίντεο έγινε viral, η Ανώτατη Επιτροπή της χώρας ζήτησε συγγνώμη, σύμφωνα με το δημοσιογράφο Ράσμους Τάντχολντ που βρισκόταν εκείνη την στιγμή στον «αέρα».

Η ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού της Δανίας, «TV2», δέχθηκε απειλές στους δρόμους της Ντόχα, από σεκιούριτι, οι οποίοι μετέβησαν με μίνι όχημα στο σημείο που έκανε το ρεπορτάζ του ο Ράσμους Τάντχολτ και αμέσως απαίτησαν να σταματήσει η ζωντανή σύνδεση.

Συνολικά ήταν τρεις άνδρες κι ένας από αυτούς έβαλε το χέρι του στην κάμερα και απείλησε πως θα την σπάσει αν δεν διέκοπταν εκείνη την στιγμή.

Το θέμα σχολίασε και ο πρώην άσος της εθνικής Αγγλίας και της Μπαρτσελόνα μεταξύ άλλων και νυν διάσημος παρουσιαστής, Γκάρι Λινέκερ, με μήνυμα στο Twitter όπου ειρωνεύτηκε το Κατάρ. «Ταιριαστό», έγραψε χαρακτηριστικά.

«Δεν νομίζω πως το μήνυμα από τους επικεφαλής του Κατάρ έχει φτάσει σε όλους τους υπεύθυνους ασφαλείας. Συνεπώς, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως ορισμένοι παρεξήγησαν την κατάσταση, αλλά από την άλλη αυτό που συνέβη λέει πολλά για το τι θα ακολουθήσει στο Κατάρ», τόνισε αρχικά ο Τάντχολμ και συνέχισε:

«Το ότι μπορεί να δεχθείς επίθεση και απειλές όταν κάνεις το ρεπορτάζ σου ως ανεξάρτητο Μέσο. Αυτή δεν είναι μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα. Η εμπειρία μου έχοντας ταξιδέψει σε 110 χώρες στον πλανήτη είναι: Όσα περισσότερα πρέπει να κρύψεις, τόσο πιο δύσκολο είναι κάνεις ρεπορτάζ από εκεί», ανέφερε σε δηλώσεις του σε μέσα της πατρίδας του αλλά και της Νορβηγίας.

Η Δανία και άλλες σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Κατάρ αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και των γυναικών αλλά και τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών από τη νοτιοανατολική Ασία και πολλούς μήνες πριν υπήρξε σκέψη για μποϊκοτάζ. Μάλιστα, η Δανία ήθελε να φορέσει φανέλα στις προπονήσεις που δεν θα είχε το σήμα της στη διάρκεια του Μουντιάλ ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά η FIFA της το απαγόρευσε.