Σαν τον Κρόνο κάποιοι οπαδοί του Παναθηναϊκού τρώνε τα παιδιά τους. Ζητούν νέο αίμα, όπως στις ρωμαϊκές αρένες, πετώντας τον Τζόρβα χωρίς ψυχολογία στα… λιοντάρια. Και δεν είναι η πρώτη φορά…

Η ατάκα του Κώστα Αντωνίου «έχω δει ότι οι ποδοσφαιριστές τον τελευταίο καιρό έχουν άγχος και δεν ξέρω για ποιο λόγο πρέπει να είναι τόσο πιεσμένοι» δεν έγινε τυχαία. Η πίεση κάποιων οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού στον Αλέξανδρο Τζόρβα στην Τρίπολη λύγισαν (αυτή τη φορά – γιατί είχε ξανασυμβεί στο ΟΑΚΑ) ένα πρώην αγαπημένο τους παιδί, τον 27χρονο διεθνή τερματοφύλακα.

Μέσα σε λίγους μήνες το παιδί έγινε… αποπαίδι, ενώ η αγάπη μετατράπηκε σε μίσος, σε κακία. Η συμμετοχή του στο περσινό νταμπλ ήταν μεγάλη, ενώ βοήθησε και την Εθνική να προκριθεί στο Μουντιάλ, κατεβάζοντας τα ρολά στα μπαράζ με την Ουκρανία. Οι μέτριες εμφανίσεις του από το καλοκαίρι με την Εθνική και όσα συνέβησαν εκεί, που του στέρησαν και τη θέση στη συνέχεια επί Σάντος, φαίνεται ότι διαδραμάτισαν το ρόλο τους στην αντίστροφη μέτρηση.

Λέτε ήταν στραβό το κλίμα, το ‘φαγε και ο γάιδαρος. Ο Παναθηναϊκός δεν τσουλάει ως ομάδα φέτος και αναζητούνται τα εξιλαστήρια θύματα. Γνωστή η συνταγή, ειδικά στο πράσινο στρατόπεδο, γιατί στον Ολυμπιακό τα 12 πρωταθλήματα και η αλλαγή διοικητικής ηγεσίας ελαττώνουν τέτοιες -άδικες- φωνές.

Κανείς δεν λέει ότι ο Τζόρβας είναι κέρβερος κάτω από τα δοκάρια του φέτος. Ίσα ίσα, που δείχνει να είναι ντεφορμέ. Έχει κάνει και καλά παιχνίδια, αλλά και μέτρια, όπως και αρκετά άσχημα. Τα δύο χειρότερα τα έκανε στο Τσάμπιονς Λιγκ με την Κοπεγχάγη. Όμως από το να έχει ευθύνη στο κομμάτι του, μέχρι να τα φορτώνουμε όλα στον Τζόρβα, έχει τεράστια διαφορά! Ο 27χρονος τερματοφύλακας δεν είναι χωνευτήρι όλων των προβλημάτων του ΠΑΟ, ούτε της διοικητικής κόντρας του καλοκαιριού ούτε επειδή η ομάδα κάνει 5 τελικές προσπάθειες με την Τρίπολη!

Ναι, δεν έχει βελτιωθεί στα βολέ, ναι, έχει κάνει λάθη που έχουν κοστίσει στον ΠΑΟ, αλλά δεν φταίει που η ομάδα έμεινε στο 0-0 με τον Αστέρα, που έχασε βαθμούς με την Ξάνθη στη Λεωφόρο. Φταίει για τα γκολ που δέχτηκε με τον Ηρακλή (αν και δεν είναι ο μόνος). Λάθη έκανε και στην Καβάλα, το ίδιο όμως και οι αμυντικοί. Φταίει όμως και για την αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟ; Για το ότι η ομάδα δεν τρέχει, ότι οι παίκτες του κέντρου δεν βρίσκονται μεταξύ τους; Για το ότι οι πάσες στον Σισέ δεν φτάνουν ούτε με… ταχυδρομικό περιστέρι;

Η άποψη «δεν με κρατάει σε κάποια ματς»

Υπάρχει η άποψη -που είναι σωστή- ότι ο Παναθηναϊκός περιμένει από τον γκολκίπερ του να τον κρατήσει σε κάποια παιχνίδια. Να του δώσει (δικούς του) βαθμούς. Όπως συνέβαινε παλαιότερα π.χ. με τον Βάντσικ. Συμφωνώ. Αν και στο Καζάν, αυτός του έδωσε τον βαθμό και ο ΠΑΟ πλήρωσε την απειρία και την ατολμία του Νιόπλια να χτυπήσει πιο νωρίς το ματς. Και αν περνάει το ντεφορμάρισμά του, θα πρέπει να τον προστατεύσεις. Να τον στηρίξεις. Με το να τον αποδοκιμάζεις κάθε φορά που πιάνει την μπάλα, επιτυγχάνεις το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η τακτική τρώω τα παιδιά μου σαν τον Κρόνο, έστω και πολλά… χρόνια μετά τη γέννησή τους, δεν οδηγεί πουθενά. Ούτε το ξήλωμα ούτε η απομυθοποίηση. Ούτε τα μισόλογα και ανυπόγραφα σχόλια των δημοσιογράφων!

Γκαλίνοβιτς, Τζιόλης, Βύντρα…

Το ίδιο συνέβη παλαιότερα με τον Γκαλίνοβιτς, που δεν είναι τόσο κακός (και το δείχνει και με την Καβάλα), το ίδιο έγινε και με τον Αλέξανδρο Τζιόλη που πλέον κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Το ίδιο λίγο έλειψε να συμβεί με τον Λουκά Βύντρα, με τους ίδιους τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να καταλαβαίνουν -επιτέλους- το λάθος τους και να τον αποθεώνουν. Θυμάστε ότι ο Τεν Κάτε είχε βάλει τα στήθη του μπροστά για τους δύο αυτούς παίκτες.

Και με πόσες άλλες περιπτώσεις. Οι οπαδοί πρέπει να έχουν υπομονή. Να δείξουν εμπιστοσύνη στο τεχνικό τιμ, στη διοίκηση και στους ποδοσφαιριστές του, είτε έχουν κάνει τατουάζ στο σώμα τους είτε όχι. Να τους βλέπουν το ίδιο. Υπάρχει επιτελείο το οποίο θα αποφασίσει πότε πρέπει να παίξουν και πότε όχι. Η δύναμη της φωνής είναι το μεγαλύτερο όπλο τους, αλλά μέχρι εκεί!

Με το να οδηγούν τους μέχρι πρότινος πρωταγωνιστές τους στην έξοδο, εκτός του ότι κάνουν κακό στην ομάδα τους, δίνουν και τροφή στον (αιώνιο και μη) αντίπαλο! Οι ίδιοι που σήκωσαν στα ύψη τον Τζόρβα, τώρα του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια.

Μεταλλαγμένα… βαμπίρ

Ζητούν νέο αίμα (π.χ. τον ικανότατο Ορέστη Καρνέζη) όπως στις ρωμαϊκές αρένες, και ρίχνουν στα λιοντάρια με κακή ψυχολογία τον διεθνή Αλέξανδρο Τζόρβα. Και αυτός μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο της ξενιτιάς για να βρει την ηρεμία του από αυτή τη μικρή (ευτυχώς) αγέλη των μεταλλαγμένων βαμπίρ! Μέχρι τον επόμενο…

Πηγή: gazzetta.gr