Το πρωτάθλημα άρχισε με τον καλύτερο τρόπο για την ΑΕΚ μετά την εκτός έδρας νίκη με 3-0 επί της Λαμίας, οι οπαδοί περιμένουν πώς και πώς να μπουν στην OPAP Arena, ο Ματίας Αλμέιδα περιμένει τις τελευταίες μεταγραφές και η ΠΑΕ κατάφερε να κλείσει ένα εξαιρετικό deal με τη Λοκομοτίβ Μόσχας για τον Μάριο Μιτάρι, ο οποίος μπαίνει στις πέντε πιο ακριβές πωλήσεις στην ιστορία του κλαμπ.

Με το ποδόσφαιρο να έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια βιομηχανία, όπου τα λεφτά ορίζουν τα πάντα, δεν είναι πλέον απαραίτητο για μια ομάδα μόνο το να κάνει καλές αγορές. Είναι το ίδιο απαραίτητο, ενδεχομένως και περισσότερο, το να κάνει καλές πωλήσεις. Το να ξέρει να πουλάει, να βάζει συνεχώς λεφτά στο ταμείο της, να έχει κέρδος από τον κάθε παίκτη που βρίσκεται στο ρόστερ της. Αυτό, είναι η αλήθεια, το κάνει καλά εδώ και κάτι χρόνια ο Ολυμπιακός, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά σιγά-σιγά το καταφέρνουν και άλλες ομάδες.

Μία από αυτές που θέλει να αρχίσει να πουλάει ακριβά, είναι και η Ένωση. Και τα μηνύματα, αν μη τι άλλο, είναι θετικά, όταν προκύπτει μια συμφωνία όπως αυτή με τη Λοκομοτίβ Μόσχας για τον Μιτάι. Οι άνθρωποι των κιτρινόμαρων πίστευαν από την πρώτη στιγμή στον 19χρονο Αλβανό μπακ, πίστευαν πως είτε θα εξελιχθεί σε έναν παίκτη σημαντικό για την ομάδα των επόμενων χρόνων, είτε θα φέρει καλά λεφτά στο ταμείο μέσω μιας πιθανής πώλησής του. Και τελικά συμβαίνει το δεύτερο.

Για έναν παίκτη που δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την παρουσία του στην πρώτη ομάδα του συλλόγου, αφού την περσινή σεζόν αγωνιζόταν στην ομάδα Β, η ΑΕΚ βρήκε πρόταση 3 εκατ. ευρώ. Τη βρήκε, συγκεκριμένα, από τη Λοκομοτίβ Μόσχας και φυσικά δεν είχε κανένα λόγο να την απορρίψει. Έτσι, είπε το οριστικό «ναι» στους Ρώσους και την Παρασκευή (26/8) η μεταγραφή αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά.

Στο top-5 των κιτρινόμαυρων πωλήσεων

Μια μεταγραφή που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ένωση, αφού φέρνει καλά λεφτά στο ταμείο της. Για την ακρίβεια, πρόκειται για την 4η πιο ακριβή πώληση στην ιστορία της ΑΕΚ. Και μιλάμε για έναν παίκτη ο οποίος, επαναλαμβάνουμε, δεν είχε σταθερή θέση στην πρώτη ομάδα. Επιτυχία και μάλιστα σημαντική, επομένως, για τη διοίκηση των κιτρινόμαυρων, οι οποίοι προσπαθούν να βάλουν την ΠΑΕ στη σύγχρονη εποχή και να λειτουργεί όπως όλα τα σοβαρά ευρωπαϊκά κλαμπ.

Ο δικέφαλος αετός, άλλωστε, ανέκαθεν δυσκολευόταν να πουλήσει ακριβά και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι τρεις από τις πέντε πιο ακριβές πωλήσεις στην ιστορία του συλλόγου έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Συγκεκριμένα, η πιο ακριβή πώληση που έκανε ποτέ η ΑΕΚ ήταν αυτή του Βασίλη Μπάρκα, ο οποίος το καλοκαίρι του 2020 πήγε στη Σέλτικ για 5 εκατ. ευρώ.

Στη 2η θέση είναι αυτή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, ο οποίος το 2008 είχε παραχωρηθεί στην Τζένοα για 3,8 εκατ. ευρώ. Ακριβώς πιο πίσω, στην 3η θέση, είναι η πώληση του Όγκνιεν Βράνιες στην Άντερλεχτ το καλοκαίρι του 2018 για 3,2 εκατ. ευρώ και στην 4η, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι πλέον αυτή του Μιτάι στη Λοκομοτίβ Μόσχας. Όσο για την 5η, είναι αυτή Σωτήρη Κυργιάκου στη Λίβερπουλ για 3 εκατ. ευρώ το 2009.