Στο πλαίσιο των εργασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Δικαιολογημένη απουσία από το σχολείο παιδιών δημοτικού που διαμένουν με ευπαθείς ομάδες»

Η Έλενα Ράπτη ρωτά την Υπουργό:

«Μπορεί να προβλεφθεί για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα η δικαιολογημένη απουσία από το σχολείο των μαθητών του δημοτικού που διαμένουν στο ίδιο σπίτι με ευπαθείς ομάδες;»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Κυρία Υπουργέ,

Στην ανάλογη υγειονομική κρίση του Μαρτίου του 2020, ανάμεσα στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, υπήρχε πρόβλεψη απουσίας από την εργασία όσων υπαλλήλων διέμεναν στο ίδιο σπίτι με ευπαθείς ομάδες, παρά την υποχρέωσή τους να προσέρχονται στη δουλειά τους. Ο λόγος ήταν η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από την μετάδοση του ιού που ενδεχομένως θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους. Εφαρμόστηκε μάλιστα με επιδημιολογικά δεδομένα πολύ ηπιότερα από αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Στην πρόσφατη ανακοίνωση του lockdown, και ενώ υπάρχει αναμφίβολα μεγαλύτερος κίνδυνος, φαίνεται να μην υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για μια άλλη κατηγορία που μπορεί να προκαλέσει μετάδοση του ιού, δηλαδή αυτή των μαθητών του δημοτικού που διαμένουν με ευπαθείς ομάδες. Δεν εισάγεται δηλαδή μια ανάλογη με την προηγούμενη εξαίρεση που θα προβλέπει πως δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία των μαθητών δημοτικού στο σχολείο, εφόσον διαμένουν στο ίδιο σπίτι με ευπαθείς ομάδες πολιτών.

Γνωρίζοντας πόσο κρίσιμο είναι το συγκεκριμένο θέμα και έχοντας το ανάλογο της προηγούμενης πρόβλεψης,

Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

Μπορεί να προβλεφθεί για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα η δικαιολογημένη απουσία από το σχολείο των μαθητών του δημοτικού που διαμένουν στο ίδιο σπίτι με ευπαθείς ομάδες;»