Οι παραδόσεις είναι για τους προληπτικούς και για να «σπάνε» λένε. Είναι όμως έτσι; Όταν ο ΠΑΟ παίζει με Ολυμπιακό με την πλάτη στον τοίχο και μετά από «γκέλα», η παράδοση λέει ότι το ντέρμπι βάφεται «ερυθρόλευκο». Θα σπάσει αυτήν την «παράδοση» ο ΠΑΟ;

Ο Παναθηναϊκός ήθελε τη νίκη στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, προκειμένου να πάει χωρίς απώλειες στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Όμως, οι παίκτες του Νίκου Νιόπλια δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν με την… πλάτη στον τοίχο. Όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Η παράδοση δεν είναι ευνοϊκή για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έχουν πάει άλλες δύο φορές στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έπειτα από ήττα, στα τελευταία 15 χρόνια. Και το αποτέλεσμα ήταν και πάλι αρνητικό για το «τριφύλλι», αφού έφυγε με την ήττα από την «αιώνια» μάχη.

Μάλιστα, εκείνες οι περιπτώσεις έχουν πολλά κοινά σημεία με την αναμέτρηση του Σαββάτου.Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός πως και στις δύο προηγούμενες φορές, ο Παναθηναϊκός είχε γνωρίσει την ήττα σε αναμετρήσεις εκτός έδρας, όπως τώρα με την ΑΕΚ.

Η «αρχή» είχε γίνει στην Τούμπα, την περίοδο 1996-97, και εν συνεχεία η Ξάνθη, την σεζόν 1998-99. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Παναθηναϊκός είχε γνωρίσει την ήττα με 1-0 από τους γηπεδούχους, όπως έγινε και την Κυριακή στο Ολυμπιακό Στάδιο. Συγκεκριμένα, στις 26 Μαρτίου του 1997 ο ΠΑΟΚ είχε υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να είναι ο νικητής με 1-0 και στις 6 Απριλίου, ο Ολυμπιακός έφυγε με το «διπλό» από το ντέρμπι, καθώς είχε επικρατήσει με 2-0 του Παναθηναϊκού.

Στις 30 Νοεμβρίου του 1998, οι «πράσινοι» έχασαν στην 11η αγωνιστική από την Ξάνθη, εκτός έδρας, με τον πίνακα να γράφει 1-0 υπέρ των «Ακριτών». Το σενάριο επαληθεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου, όπου ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα με 4-2 από τον Ολυμπιακό.

Αναλυτικά:

26.03.97: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-0 (27η αγωνιστική)
06.04.97: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-2 (28η αγωνιστική)

30.11.98: Ξάνθη – Παναθηναϊκός 1-0 (11η αγωνιστική)
05.12.98: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-4 (12η αγωνιστική)

πηγή: gazzetta