Δεν έπαιξε στο φουλ για 40 λεπτά, αλλά κατά διαστήματα η Εθνική μας έδειξε τον καλό της εαυτό.

Με καλή ανασταλτική λειτουργία, με τον Πρίντεζη να… πετάει φωτιές, αλλά και προβλήματα στην ζώνη, οι παίκτες του Τρινκιέρι επικράτησαν 80-62 της Λιθουανίας, παίρνοντας πολύ καλό βαθμό Άλλωστε, οι σημερινοί μας αντίπαλοι ήταν αήττητοι σε οκτώ συνεχόμενα παιχνίδια.

Κορυφαίος για την «επίσημη αγαπημένη», που άνοιξε την διαφορά στα τελευταία πέντε λεπτά (το 64-60, έγινε 80-62), ο φόργουορντ του Ολυμπιακού με 23 πόντους, ενώ «αχίλλειος πτέρνα» ήταν τα τρίποντα, όπου είχε μόλις 2/18! «Μαέστρος» ο Σπανούλης με 12 πόντους και 7 ασίστ.

Το ματς

Με Σπανούλη, Μπράμο, Πρίντεζη, Παπανικολάου και Μπουρούση ξεκίνησε η Εθνική, με τις δύο ομάδες να δίνουν βάση κυρίως στα τρίποντα. Οι Λιθουανοί προηγήθηκαν γρήγορα-γρήγορα με 7-4, ωστόσο σε εκείνο το σημείο πήρε μπροστά η ελληνική «μηχανή». Με πιεστική άμυνα και την είσοδο του Ζήση στα γκαρτ, οι διεθνείς μας έτρεξαν ένα σερί 9-1 και πέρασαν μπροστά με 13-8. Αν και ο Τρινκέρι συνέχισε τις αλλαγές, η «χημεία» της ομάδας του δεν χάθηκε (παρά το γεγονός πως τα τρίποντα δεν έμπαιναν) και το πρώτο μέρος έκλεισε με το 20-13 υπέρ της Ελλάδας.

Ζήσης, Περπέρογλου, Καϊμακόγλου, Φώτσης και Βουγιούκας η πεντάδα στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η άμυνα είχε «δέσει» για τα καλά, με τον σέντερ της Ούνικς να δίνει διψήφιο προβάδισμα για πρώτη φορά στον αγώνα (26-16) στο 13’. Η αμυντική λειτουργία παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και ο Σπανούλης με εντυπωσιακό καλάθι έδωσε… αέρα double score (32-16). Κάτι τα λάθη, κάτι τα τρίποντα που έβρισκαν σίδερο, έδωσαν το δικαίωμα στους φιλοξενούμενους να μειώσουν με σερί 8-0, 33-24. Τα τελευταία λεπτά μέχρι το ημίχρονο κύλησαν χωρίς περισσότερες… συγκινήσεις, με διαδοχικά καλάθια και από τις δύο πλευρές κι έτσι η Εθνική πήγε με προβάδισμα 39-31.

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου, η Ελλάδα ξεκίνησε με τους Ζήσης, Σπανούλης, Καϊμακόγλου Παπανικολάου και Μαυροκεφαλίδη, όμως ο Καλνιέτις ήταν «καυτός» και ανάγκασε τον Τρινκιέρι να καλέσει άμεσα τάιμ-άουτ αφού η διαφορά έπεσε στους 4 (43-39). Φυσικά, η Εθνική δεν έχασε σε κανένα σημείο του αγώνα το προβάδισμα, όμως οι Λιθουανοί είχαν ανατρέψει τα δεδομένα και βρίσκονταν μέσα στο… κόλπο. Είχαμε όμως Πρίντεζη! Ο άσος του Ολυμπιακού έκανε ό,τι ήθελε μέσα στο παρκέ και κρατούσε απόσταση ασφαλείας (57-49). Απ’ τα δικά του χέρια άλλωστε ολοκληρώθηκε το σκορ του τρίτου δεκαλέπτου, με το 60-51 υπέρ της «επίσημης αγαπημένης».

Για τα τρίποντα; Μην το συζητήσουμε, δεν έμπαιναν με κανένα τρόπο! Η άμυνα όμως ξαναπήρε τα πάνω της, στην επίθεση είτε έτσι, είτε αλλιώς βρίσκαμε διαδρόμους και η Εθνική παρέμενε μπροστά στο σκορ με 64-55. Ο Καλνιέτις συνέχισε να «ταλαιπωρεί» από την περιφέρεια και έριξε την διαφορά ξανά στους 4 πόντους (64-60) στο 35’. Εκεί όμως έλαβε τέλος η… σεμνή τελετή. Με άμυνα από ατσάλι, με πολύ καλές επιλογές στην επίθεση, οι διεθνείς μας έτρεξαν ένα σερί 16-2(!) και έκλεισαν εντυπωσιακά την αναμέτρηση με το τελικό 82-60, που σίγουρα έδειξε πολλά καλά στοιχεία, αλλά και προβληματάκια στον Τρινκιέρι.

Τα δεκάλεπτα: 20-13, 39-31, 60-51, 80-62

Ελλάδα (Τρινκιέρι):
Μπουρούσης 9, Ζήσης 9, Σπανούλης 12 (7 ασίστ), Περπέρογλου 4, Φώτσης 2, Παπανικολάου 7 (7 ριμπάουντ), Μαυροκεφαλίδης 6, Βουγιούκας 6, Καϊμακόγλου 2, Μπράμος, Πρίντεζης 23 (8/11 δίποντα), Σλούκας

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Πότσιους 11, Καλνιέτις 13, Γιουσκεβίτσιους, Ματσιούλις 9, Σεϊμπούτις 2, Κλέιζα 7, Λαβρίνοβιτς, Γιαβτόκας 4, Βαλανσιούνας 6, Τσιζάουσκας 1, Κουζμίνσκας 3, Μοτεγιούνας 6

* Περίπου 7.000 κόσμος βρέθηκε στο ΟΑΚΑ και παρακολούθησε τις προσπάθειες της Εθνικής
* Εκτός 12άδας έμεινε ο Καββαδάς, με τον Βουγιούκα να μπαίνει και να αγωνίζεται

Πηγή: Sport-fm.gr