Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε οι Έλληνες δικαιούμαστε να κάνουμε μεγάλα όνειρα για το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Τα πρώτα δείγματα γραφής της «επίσημης αγαπημένης» ήταν όχι απλώς πειστικά, αλλά εντυπωσιακά. Παράλληλα, το γεγονός ότι απουσιάζουν τρία βασικά στελέχη (Σπανούλης, Μπουρούσης, Καϊμακόγλου) και μετράμε μόλις 19 μέρες προετοιμασίας, ενώ απομένουν άλλες 23 για το πρώτο τζάμπολ στο Κόπερ, αφήνει υποσχέσεις για ακόμη καλύτερα πράγματα.

Το www.sport-fm.gr αναλύει την εικόνα της Εθνικής με βάση τα πρώτα φιλικά στο Στρασβούργο απέναντι σε Κροατία (87-85), Γερμανία (80-52) και Γαλλία (79-67).

Επίθεση που βγάζει… «φωτιά»

Μπορεί η ελληνική σχολή μπάσκετ να έχει ως αφετηρία την άμυνα, αλλά τουλάχιστον μέχρι τώρα φαίνεται πως μεγάλο όπλο της Εθνικής είναι η επίθεση. Στα τρία πρώτα της τεστ είχε υψηλή παραγωγικότητα, με 82 πόντους κατά μέσο όρο και πολύ καλά ποσοστά. Συγκεκριμένα είχε 82/162 στα σουτ (δίποντα και τρίποντα), ήτοι 50,6%, 25/56 πίσω από τα 6,75μ., δηλαδή 44% και 57/71 βολές, που μεταφράζεται σε 80,2%.

Ενδεικτικός της καλής επιθετικής λειτουργίας είναι ο υψηλός αριθμός ασίστ, 20,6 ανά αγώνα (62 συνολικά). Παρά το πρώιμο στάδιο προετοιμασίας οι συνεργασίες κοντών, ψηλών και των δύο γραμμών μεταξύ τους ήταν άριστες, με πολλά πικ εν ρολ, σπλιτ άουτ, αλλά και ατομικές ενέργειες όταν υπήρχαν οι προϋποθέσεις. Η Εθνική απέφυγε τα πολλά λάθη και παρά τις διαρκείς αλλαγές από τον Αντρέα Τρινκιέρι υπέπεσε σε μόλις 23, δηλαδή μόλις 7,6 ανά αγώνα. Οι πόντοι αντιπάλων από δικά της λάθη ήταν μόλις 25 (16 από την Κροατία στην πρεμιέρα), ήτοι 8,3 κατά μέσο όρο.

Βελτιώνεται αμυντικά

Το παθητικό 85 πόντων από την Κροατία στην πρεμιέρα των φιλικών δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Ωστόσο μέρα με τη μέρα και παιχνίδι με το παιχνίδι η Εθνική δείχνει να βελτιώνεται σε αυτό το κομμάτι. Η ελληνική ομάδα δέχτηκε μόλις 52 πόντους από τους περιορισμένων δυνατοτήτων Γερμανούς, ενώ κράτησε στους 67 τους ισχυρούς και γηπεδούχους Γάλλους τελειώνοντας το τουρνουά με παθητικό 68,6 πόντους κατά μέσο όρο. Μάλιστα η καλή άμυνα της Εθνικής «θρέφει» και την επίθεση. Η Ελλάδα είχε στο τουρνουά 23 κλεψίματα (τα 13 κόντρα στη Γαλλία), δηλαδή 7,6 κατά μέσο όρο και πήρε συνολικά 55 πόντους, 18,3 ανά αγώνα, από λάθη αντιπάλων.

Ζήτημα ριμπάουντ

Αν ένας τομέας, πέραν της άμυνας που υπάρχει δουλειά να γίνει ακόμη, χρήζει βελτίωσης για την Εθνική είναι τα ριμπάουντ. Η αδυναμία αυτή έγινε περισσότερο εμφανής απέναντι στη Γαλλία, μία κατ’ εξοχήν αθλητική ομάδα, όπου η Ελλάδα έχασε με 40-26 τη μάχη των αιθέρων και απώλεσε 14 αμυντικά ριμπάουντ. Συνολικά στο τουρνουά η Ελλάδα είχε 27,3 ριμπάουντ έναντι 27,6 των αντιπάλων της, μαζεύοντας 19,3 αμυντικά και 7,6 επιθετικά, την ώρα που οι επιδόσεις Κροατίας, Γερμανίας και Γαλλίας ήταν 19,6 και 8 αντίστοιχα. Από δεύτερες επιθέσεις το ελληνικό συγκρότημα πήρε 21 πόντους στο τουρνουά, δηλαδή 7 ανά αγώνα, ενώ δέχτηκε 26 (8,6 κατά μέσο όρο).

Πηγή: sport-fm.gr