Μοιάζει δύσκολο (αλλά σύμφωνα με τους νομικούς της ΠΑΕ όχι απίθανο) να σωθεί η ΑΕΚ. Αν η παραμονή δεν εξασφαλιστεί με κάποιον τρόπο, έστω και τώρα, για την «Ένωση» φαίνεται πως υπάρχει μόνο μία λύση: αυτή της πτώχευσης.

Κι αυτό γιατί η συμμετοχή στη Football League δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στην ομάδα. Τα χρέη της ομάδας θα μείνουν ως έχουν, δηλαδή σε ύψος περίπου 35 εκατ. ευρώ, ποσό που με τα πολύ λιγότερα έσοδα που υπάρχουν στη δεύτερη κατηγορία αλλά και δίχως χρηματοδότη είναι αδύνατο να αποπληρωθεί, ακόμη και με έναν πολύ ευνοϊκό διακανονισμό. Άλλωστε αυτό δεν συνέβαινε όσο η ΑΕΚ ήταν στη Σούπερ Λίγκα, με τα πολύ μεγαλύτερα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγούς και εισιτήρια…

Η μόνη «βιώσιμη», αν και οδυνηρή αγωνιστικά επιλογή, είναι να αγωνιστεί η ΑΕΚ στην πρώτη μη επαγγελματική κατηγορία. Αυτή μετά τις αναδιαρθρώσεις δεν είναι όπως μέχρι πρότινος η Δ’ Εθνική, αλλά η νέα Football League 2, που θα υπάγεται στην ΕΠΟ.

Εφόσον επιλεγεί η πτώχευση, η ΑΕΚ θα μετατραπεί σε ερασιτεχνικό σωματείο, αλλά θα απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της. Το κράτος θα θέσει το σύλλογο σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης ορίζοντας ως… επιτηρητή έναν ορκωτό λογιστή που θα διαχειρίζεται ό,τι αφορά την ομάδα, ακόμη και την υπόθεση Ψωμιάδη, που θεωρητικά θα έχει τη δυνατότητα ακόμη και να τη διαγράψει αν θεωρήσει πως δεν υπάρχει περίπτωση είσπραξης χρημάτων.

Σε πρώτη φάση αυτός θα προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της (πρώην) ΠΑΕ, τα οποία περιορίζονται στο πούλμαν, το αθλητικό υλικό και τα γραφεία της ομάδας στα Σπάτα, προκειμένου από τα χρήματα αυτά να εισπράξουν… ό,τι μπορούν οι πιστωτές, με τους εργαζόμενους και το Δημόσιο να έχουν προτεραιότητα στη λίστα. Το σωματείο θα επιφορτιστεί με το χρέος της ΠΑΕ στο ποσοστό που του αναλογεί από το μετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή 10%, συνεπώς από τα περίπου 35 εκατ. ευρώ θα μείνουν στην ΑΕΚ τα 3,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτά θα προστεθούν τα χρέη προς ξένους ποδοσφαιριστές (μιας και υπάρχει ειδική μέριμνα από τη FIFA) αλλά πιθανώς και τους Έλληνες. Πάντως ενδεχόμενη πτώχευση οι συνέπειες θα είναι μεγάλες για όσους είχαν δικαίωμα υπογραφής τα τελευταία χρόνια στην ΠΑΕ, καθώς θα δουν την περιουσία τους να δεσμεύεται και να τελεί υπό εκποίηση, ενώ αντιμετωπίζουν και κίνδυνο φυλάκισης.

Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει κάποιος να πάρει την απόφαση. Η διοίκηση Δημητρέλου τελεί υπό παραίτηση, ενώ ο μεγαλομέτοχος Νίκος Νοτιάς παραμένει άφαντος. Άγνωστες είναι οι προθέσεις ανθρώπων που θα μπορούσαν να ηγηθούν στη δύσκολη νέα εποχή, όπως των Νικολαΐδη, Μελισσανίδη, ακόμη και του Βιντιάδη που είναι… εξαφανισμένος.

Πιέσεις προς όλους, αλλά…

Περιττό να αναφερθεί πως ο διαγραφόμενος υποβιβασμός της ΑΕΚ συνιστά μεγάλο πλήγμα ΌΧΙ μόνο για την ίδια. Συνεπάγεται περιορισμό του ενδιαφέροντος στη Σούπερ Λίγκα, μείωση των εσόδων των ομάδων βάσει σχετικών ρητρών στο τηλεοπτικό συμβόλαιο, συρρίκνωση του αριθμού των συνδρομητών για τη Nova που είναι βασικός συνεργάτης και… «αιμοδότης» της διοργανώτριας, ενώ το «κρατικό» ΟΑΚΑ θα μείνει χωρίς ενοικιαστή από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στη Λεωφόρο και η «Ένωση» θα αναζητήσει άλλη έδρα αφού ένα τόσο μεγάλο γήπεδο είναι πολυτέλεια για μικρότερες κατηγορίες.

Πηγή: sport-fm.gr