Στο ποδόσφαιρο αρέσει το deja-vu, με την ιστορία πολλές φορές να επαναλαμβάνεται. Κάπως έτσι, τα «σημάδια» για το φετινό Κύπελλο Ελλάδος δείχνουν ΑΕΚ, με τον Μανόλο Χιμένεθ να είναι και αυτός μέρος αυτού του περίεργου… κουβαριού.

Από τότε που οι τέσσερις «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου πέρασαν στα ημιτελικά του φετινού θεσμού, όλοι έψαξαν το πότε είχε ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο. Ήταν το μακρινό 1949, όταν η κλήρωση είχε φέρει την ΑΕΚ να αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό κόντρα στον ΠΑΟΚ. Κάπως έτσι κληρώθηκαν και αυτήν τη φορά και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πρόβλεψαν ότι η «Ένωση» και το «τριφύλλι» θα περάσουν στον τελικό, όπως 68 ολόκληρα χρόνια πριν.

Η μια από τις δύο προβλέψεις επιβεβαιώθηκε, με τους «κιτρινόμαυρους» να παίρνουν το εισιτήριο για τον τελικό, εκεί όπου θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Με τον Παναθηναϊκό να έχει κερδίσει τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο 2-0, μοιάζει πιθανό να επαληθευθεί και η δεύτερη. Την απάντηση θα την πάρουμε σήμερα κάπου στις 21:00.

Το άλλο θετικό σημάδι για την «Ένωση» έχει να κάνει με τον Χιμένεθ. Ο Ισπανός τεχνικός ήταν ξανά στον πάγκο της ομάδας όταν πήρε το Κύπελλο τη σεζόν 2010-11. Στον προημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν νικήσει στο πρώτο ματς με 2-0 εκτός έδρας, αλλά στη ρεβάνς… τα είδαν όλα. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 3-1, είχαν την πρόκριση στα χέρια τους, αλλά το απίστευτο γκολ του Μίτσελ σχεδόν από το κέντρο, φάση που «στοιχειώνει» μέχρι σήμερα τον Ορέστη Καρνέζη, «σφράγισε» μια απόλυτα τρελή ποδοσφαιρική βραδιά. Χθες, Τετάρτη, έγινε κάτι αντίστοιχο, με τον Ολυμπιακό να κάνει το 0-1 στο 82’, στο 90’ να έχει δοκάρι με τον Καρντόσο και μέχρι το 99’ όλοι στο ΟΑΚΑ ήταν με… υπογλώσσια.

Βεβαίως, στην ΑΕΚ ξέρουν ότι η προϊστορία δεν παίζει μπάλα και η απόδοση της ομάδας είναι αυτή που θα μετρήσει και για την κατάκτηση του τροπαίου (θα είναι το 16ο Κύπελλο στην ιστορία της), αλλά και για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στα πλέι οφ. Γιατί, μπορεί να υπήρχαν πανηγυρισμοί μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης, αλλά δημιουργήθηκε και ένας προβληματισμός για την απόδοση.