Διανύοντας μόλις την τρίτη της χρονιά στη Λα Λίγκα, η Εϊμπάρ δείχνει πως είναι έτοιμη να κάνει το βήμα παραπάνω. Να διεκδικήσει δηλαδή μέχρι τέλους την συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Και κανείς δεν μπορεί να πει πως τα πάει άσχημα, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 7η θέση της βαθμολογίας του ισπανικού πρωταθλήματος, ισοβαθμώντας με την έκτη Βιγιαρεάλ -έστω και με ένα ματς λιγότερο. Πάμε να δούμε λοιπόν τα δέκα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ομάδα απ’ την επαρχία του Χιπουθκόα.

«Γεννήθηκε»… πρωτοχρονιά

pdosrk1 Η Εϊμπάρ προήλθε απ’ την συγχώνευση των Ντεπορτίβο Γκάλο και Ουνιόν Ντεπορτίβα Εϊμπαρέσα. Ημερομηνία; 1/1/1940!

Από Βασκονία κι εμείς…

Πολλοί ίσως να μην το γνωρίζουν, όμως η Εϊμπάρ εδρεύει στη Χώρα των Βάσκων, όπως οι Αθλέτικ Μπιλμπάο, Σοσιεδάδ, Αλαβές και Οσασούνα. Το Εϊμπάρ είναι μια πόλη μόλις 27 χιλιάδων κατοίκων στην επαρχία Χιπουθκόα.

Τα μπλε-κόκκινα δώρα της Μπαρτσελόνα

Όταν ιδρύθηκε η ομάδα, οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα προσέφεραν ως δώρο στους Βάσκους κάποιες φανέλες ων «μπλαουγκράνα». Έτσι υιοθετήθηκε η μπλε-κόκκινη εμφάνιση η οποία παραμένει έως σήμερα.

Οι… πιστολάδες του Εϊμπάρ

pdosrk2 Το προσωνύμιο της ομάδας είναι «Los Armeros», ή ελληνιστί οι… πιστολάδες, και προέρχεται απ’ την παράδοση της περιοχής στην κατασκευή όπλων. Μάλιστα, στην αρχή του 20ου αιώνα υπολογιζόταν πως ένας στους έξι κατοίκους του Εϊμπάρ ήταν κατασκευαστής όπλων!

Μικρή πόλη, μικρό γήπεδο

pdosrk3 Η ομάδα αγωνίζεται στο «Ipurua Municipal Stadium», το οποίο έχει χωρητικότητα μόλις 7.083 θεατών και κατασκευάστηκε το 1947. Το ρεκόρ προσέλευσης; Μόλις 6.291 στις 22 Ιανουαρίου 2017 στην ήττα με 4-0 απ’ την Μπαρτσελόνα.

Μια ζωή στα… χαμηλά

Η Εϊμπάρ βολόδερνε μεταξύ δεύτερης και τρίτης κατηγορίας σε όλη σχεδόν την ιστορία της, μέχρι που τη σεζόν 2013/14 πέτυχε το «θαύμα» του προβιβασμού στη λίγκα των μεγάλων, εκεί όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Φέτος σημειώθηκε και η καλύτερη πορεία της ομάδας στο Copa Del Rey, καθώς έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης όπου αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης με συνολικό σκορ 5-2.

Να ‘ναι καλά η Έλτσε…

Η Εϊμπάρ τα βρήκε σκούρα την πρώτη της χρονιά στη Λα Λίγκα, καθώς τερμάτισε στην 18η θέση του βαθμολογικού πίνακα (ισοβάθμησε με Λα Κορούνια και Γρανάδα αλλά υστέρησε στα μεταξύ τους ματς) με 35 βαθμούς. Κανονικά θα είχε υποβιβαστεί μετά από μόλις μία σεζόν στην πρώτη κατηγορία, όμως τα χρέη της -13ης εκείνη τη χρονιά- Έλτσε γλίτωσαν την ομάδα από την Βασκονία. Οι νέοι κανονισμοί για οικονομικά θέματα είχαν μόλις μπει σε ισχύ, κι έτσι τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Έλτσε την οδήγησαν στη δεύτερη κατηγορία, με την Εϊμπάρ να παίρνει τη θέση της στη Λα Λίγκα.

Στα χέρια των οπαδών της

pdosrk4 Η ομάδα ανήκει ουσιαστικά σε περίπου 11.000 μετόχους από 69 χώρες σε όλον τον κόσμο. Χάρη σε αυτούς κατάφερε να συμμετάσχει στη Λα Λίγκα το 2014, καθώς παρότι είχε εξασφαλίσει την άνοδο στην κατηγορία, έπρεπε να έχει κεφάλαιο 1,9 εκατ. ευρώ. Με την καμπάνια «Defend Eibar» το ποσό συγκεντρώθηκε και η ομάδα μπορούσε πλέον να αγωνιστεί στην κατηγορία των μεγάλων.

Από Τσάβι Αλόνσο μέχρι Μπόατενγκ

Από το «Ipurua» έχουν περάσει και γνωστά ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Σε ηλικία δεκαεννέα ετών, ο Τσάβι Αλόνσο έκανε το… αγροτικό του στη δεύτερη κατηγορία γράφοντας 14 συμμετοχές με τη φανέλα της Εϊμπάρ ως δανεικός απ’ τη Σοσιεδάδ. Η συνέχεια γνωστή… Δύο Τσάμπιονς Λιγκ, δύο Euro, ένα Μουντιάλ και πολλά ακόμα τρόπαια με Λίβερπουλ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν αλλά και εθνική Ισπανίας. Τη σεζόν 2014/15, τα μπλε – κόκκινα φόρεσε ο γνωστός μας Ντέρεκ Μπόατενγκ, ο οποίος αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στον ΟΦΗ μετά από μια μακρά καριέρα (12 ομάδες μεταξύ των οποίων η Καλαμάτα, ο Παναθηναϊκός, ο ΟΦΗ –ξανά- αλλά και Ντνίπρο, Χετάφε και Φούλαμ). Άλλοι γνώριμοι σε εμάς πρώην… πιστολάδες είναι οι Ντίντακ Βιλά της ΑΕΚ (αγωνίστηκε εκεί τη σεζόν 2014/15) και Ντάνι Νιέτο (συμπαίκτες με τον Ντίντακ τη σεζόν 2014/15) ο οποίος άφησε πρόσφατα την Ξάνθη για τη Νουμάνθια. Πηγή: sport-fm.gr