Τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι διοικητικοί δικαστές

Τι αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα της Ένωσης τους


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
10:13
11/02/2019
Τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι διοικητικοί δικαστές
2
loading

Τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι διοικητικοί δικαστές χαρτογράφησαν στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσής τους και τα κατέγραψαν στο ψήφισμα τους.

Όπως αναφέρουν:

1. Διαπιστώνουμε την διαχρονική αδράνεια της πολιτείας, αλλά και την ασχεδίαστη τακτική της κυβέρνησης στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η διοικητική δικαιοσύνη, η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε ένα περιβάλλον συνεχών αυξανόμενων διοικητικών διαφορών που γεννώνται από την απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους και την οικονομική καχεξία που χαρακτηρίζει την εποχή της κρίσης.

2. Επισημαίνουμε ότι α) η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δικαστηρίων, η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων, οι θλιβερές συνθήκες στέγασης κυρίως των διοικητικών δικαστηρίων της περιφέρειας και η παντελής απουσία υποστηρικτικών δομών διαμορφώνουν ένα ανεπαρκές πλαίσιο λειτουργίας των δικαστηρίων, β) η διατήρηση των υφιστάμενων εμποδίων πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη καθιστούν την δικαιοσύνη αγαθό πολυτελείας. Ταυτόχρονα, η συμπίεση του δικαστικού ελέγχου σε συγκεκριμένες κατηγορίες διοικητικών διαφορών με σκοπό την κάλυψη των ταμειακών αναγκών σε συνδυασμό με την απόπειρα περαιτέρω συρρίκνωσης του διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων υποσκάπτει ευθέως τη δικαστική λειτουργία, γ) οι διοικητικοί δικαστές εγγυώνται την εφαρμογή του κράτους δικαίου. Καλούνται να αντέξουν τις πανταχόθεν πιέσεις για κορύφωση της ποσοτικής απόδοσής τους και με αίσθημα ευθύνης και ανεξαρτησίας να επιλύσουν τα προβλήματα που η ίδια η πολιτική μεταφέρει στα δικαστήρια.

3. Καταγγέλλουμε ότι οι αντισυνταγματικές μειώσεις των συντάξεων και των δικαστικών λειτουργών δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί παρά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, με συνέπεια, την κατάργηση της δικαστικής λειτουργίας και την αποδόμηση του κράτους δικαίου καθώς και την αύξηση του αριθμού των εισαγόμενων στα διοικητικά δικαστήρια υποθέσεων, η εκδίκαση των οποίων καθίσταται σχεδόν αδύνατη σε χρόνο επίκαιρο.

4. Απαιτούμε: α) Τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής δικαιοσύνης με την αύξηση της χρηματοδότησης, την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές και την επίλυση του χρονίζοντος κτηριακού προβλήματος πολλών διοικητικών δικαστηρίων, β) Την ανάκτηση βασικών δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών και την άρση των πολύμορφων εμποδίων πρόσβασης στη διοικητική δικαιοσύνη, γ) την άμεση προώθηση προς ψήφιση στη Βουλή του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, δ) την αποκατάσταση των συντάξεων και των δικαστικών λειτουργών σε συμμόρφωση προς τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων.

Τέλος, μετά την καταμέτρηση, των ψηφοδελτίων των αρχαιρεσιών που διενεργήθηκαν για το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγονται, κατά τη σειρά σταυρών προτίμησης, οι εξής:

A΄ Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 • Φαϊτάς Βασίλης
 • Δανιάς Παναγιώτης
 • Λαϊνιώτη Αγγελική
 • Νικολοπούλου Κυπριανή
 • Δρακόπουλος Βασίλειος
 • Ντέγκα Βανέσσα-Παναγιώτα
 • Κουτσοπούλου Αικατερίνη

Β΄ Για την Ελεγκτική Επιτροπή

 • Γεώργιος -Διονύσιος Τσαπράζης
 • Σταυρούλα Φίλη
 • Γεώργιος Ρέκκας

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar ξεκαθαριστε το

  τι εχουμε τελικα. απο την μια λετε οτι εχουμε απορυθμιση του κοινωνικου κρατους, απο την αλλη εχουμε εκπτωση της δημοκρατιας, παρακατω λετε πιανουμε πολιτικο πυθμενα. ξεκαθαριστε το τι ειναι και μην διυλιζετε τον κωνωπα και χρυσωνετε το χαπι. πεστε μας τι εχουμε, δημοκρατια, μοναρχια ,αναρχια, οχλοκρατια ,σαρια τι τελος παντωΝ. ΕΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ. ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΓΕΛΟΙΟΙ. ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ , ΜΕΤΑ ΘΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ

 2. avatar Ζαφειρίδης

  Παρά την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ, οι δικαστές δε σταματούν να θέλουν εξαίρεση από τη δήλωση πόθεν έσχες! Προφανώς έχουν πολλά να κρύψουν!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει