Newsroom

Στον ανακριτή Λασιθίου οδηγείται σήμερα (18/2) ο 58χρονος άνδρας ο οποίος κατηγορείται ότι ξυλοκοπούσε και ασελγούσε σε βάρος της 11χρονης ανιψιάς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΡΗΤΗ TV», που επικαλείται το neakriti, μετά την απομάκρυνση από το σπίτι της, η μικρή παραμένει προσωρινά στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Ωστόσο, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται είτε να φιλοξενηθεί από ανάδοχη οικογένεια, είτε σε (κλειστού ή ανοικτού τύπου) δομή φιλοξενίας.

Όπως είπε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Μανόλης Μακράκης, «το σχολείο οικοδόμησε μια τέτοια σχέση εμπιστοσύνης ώστε το παιδί να εκμυστηρευτεί όλα αυτά που περνούσε. Ένιωσε σαν δεύτερη οικογένειά του το σχολείο και τις δασκάλες του, και τους είπε τον πόνο του, τις τραγικές αυτές στιγμές… Τα αντανακλαστικά του σχολείου ήταν άμεσα και ακαριαία».

Σε ανάδοχη οικογένεια ή σε μονάδα φιλοξενίας

«Σε συνεννόηση της Εισαγγελίας με τις κοινωνικές υπηρεσίες, θα μπορέσει το παιδί είτε να φιλοξενηθεί με αναδοχή σε ανάδοχη οικογένεια, που θα εξετάσουν οι κοινωνικοί λειτουργοί ότι είναι η κατάλληλη και η οποία θα παρακολουθείται όσο το παιδί θα διαμένει εκεί μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, είτε, ως δεύτερη λύση, να πάει το παιδί σε ανοικτή ή κλειστή μονάδα φιλοξενίας για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί», εξήγησε στην «ΚΡΗΤΗ TV» ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρος Επιτροπάκης.

Στο μεταξύ, όπως είναι λογικό, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η αναδοχή τού εν λόγω παιδιού. Όπως ανέφερε ο κ.Επιτροπάκης, η επίμαχη υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση, τονίζοντας πάντως ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων λειτουργώντας με σοβαρές ελλείψεις.

«Προφανώς βρίσκομαι ήδη σε επαφή με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, διότι καταλαβαίνετε ότι κι εμείς έχουμε επιφορτιστεί με πάρα πολλά ζητήματα αυτήν την περίοδο. Τα κοινωνικά προβλήματα είναι τεράστια, εμείς είμαστε λίγοι και είναι υποστελεχωμένες οι κοινωνικές υπηρεσίες… Αυτό είναι μια αδήριτη πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Επιτροπάκης.

Ο ψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ Βασίλης Κούδας ανέφερε ότι χρειάζεται να ληφθούν «μέτρα που να αφορούν σε περισσότερες υπηρεσίες και σε μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, γιατί κατά τη γνώμη μας οι κοινωνικές συνθήκες, οι οποίες χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, θα επιφέρουν τσουνάμι τέτοιων περιστατικών».

Έλεγχοι και παραλήψεις

Στο κενό που προκύπτει αναφορικά με ένα προβληματικό πλαίσιο σχετικά με τον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι που αφορούν την αναδοχή, αλλά και το αντίστοιχο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί αναφέρθηκε η ψυχολόγος από το «Χαμόγελο του Παιδιού», Φωτεινή Παπαδάτου, η οποία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.