Το κρίσιμο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους μπαίνει σήμερα στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καλείται να κρίνει την αίτηση ακύρωσης 46 ανδρών της ΕΜΑΚ, ενώ μέχρι τότε ισχύει η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, η οποία έχει πει «όχι» στο «πάγωμα» του μέτρου της υποχρεωτικότητας.

Παράλληλα, θα εξεταστεί και η αίτηση αναστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με την οποία στρέφονται κατά του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτική άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στην προσφυγή τους επικαλούνται το γεγονός ότι δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης του μέτρου, ενώ υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις, αλλά και σειρά συνταγματικών αρχών μεταξύ των οποίων αυτή της αναλογικότητας, καθώς όπως αναφέρουν δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο λήψης ηπιότερων μέτρων.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού, και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία.