Με τους δυο πίνακες να φιγουράρουν δίπλα τους οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δίνουν λεπτομέρειες για την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης με τους κλεμμένους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι ένας Έλληνας στέρησε τον πίνακα αλλά Έλληνες τον έφεραν πίσω. «Εύχομαι όλα τα έργα τέχνης της πατρίδας μας να βρουν την φυσική τους θέση και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν» είπε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε για μια ξεχωριστή μέρα και τόνισε ότι η ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο έρχεται σε μια πραγματικά ξεχωριστή στιγμή για την χώρα μας αφού γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ο πίνακας όπως είπε είναι δώρο του ζωγράφου στον Ελληνικό λαό για την αντίστασή του στις ναζιστικές θηριωδίες και φέρει την ιδιόχειρη αφιέρωσή του. Ο πίνακας ήταν αδύνατον να πωληθεί αλλά και να εκτεθεί κάπου. Η Πινακοθήκη έκλεισε λίγες ημέρες μετά την κλοπή, συνέχισε η κ, Μενδώνη και θύμισε ότι άνοιξε στις 25 Μαρτίου φέτος για να τιμήσει τους αγώνες του έθνους.

14 Μαΐου του 1821 η ανακαινισμένη Πινακοθήκη υποδέχθηκε το κοινό της και δυόμισι μήνες μετά επουλώθηκε το τραύμα της μετά την απώλεια ενός έργου ενός σπουδαίου ζωγράφου. Το 2021 είναι η χρονιά της Εθνικής Πινακοθήκης γιατί χάρις σε εσάς η έρευνα δεν σταμάτησε ποτέ. Η Λίνα Μενδώνη θύμισε ότι η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα είχε πει όταν έγινε η κλοπή, ότι η κλοπή είναι θάνατος. Σήμερα ζούμε ανάσταση.