Η διαμάχη των γονιών για τα εμβόλια αγοριού, το διαζύγιο και η δικαστική απόφαση

Η μητέρα αρνιόταν να συναινέσει έως την ηλικία των δύο ετών


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
13:15
14/10/2019
Η διαμάχη των γονιών για τα εμβόλια αγοριού, το διαζύγιο και η δικαστική απόφαση
11
loading

Η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ ενός νεαρού ζευγαριού για τον εμβολισμό του γιου τους ήταν ένας από τους λόγους που προκάλεσε ένταση στη σχέση τους και τελικά τους οδήγησε στο διαζύγιο, το 2017, δυο μόλις χρόνια μετά το γάμο τους. Η μητέρα φέρεται να ήταν οπαδός του κινήματος κατά των εμβολίων και για το λόγο αυτό δεν είχε φροντίσει για τον εμβολιασμό του παιδιού τα πρώτα δυο χρόνια της ζωής του.

Το θέμα των εμβολίων, μάλιστα, βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιδικίας του πρώην ζευγαριού για την επιμέλεια του 4χρονου σήμερα γιου τους. Έτσι, το δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει όχι μόνο για το ποιος από τους δυο γονείς θα έχει την επιμέλεια του αγοριού αλλά και τι θα γίνει με την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη λόγω της άρνησης της μητέρας να το εμβολιάσει.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο αφού εξέτασε τις θέσεις και των δυο γονέων, οι οποίοι διεκδικούσαν την αποκλειστική επιμέλεια του αγοριού, αποφάσισε να την αναθέσει στην μητέρα η οποία ούτως ή άλλως φρόντιζε το παιδί από την ημέρα που αποφάσισε να μετακομίσει από το σπίτι, όπου διέμενε με το σύζυγό της, σε νέο.

Το Δικαστήριο απέρριψε την πρόταση του πατέρα για εκ περιτροπής ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού και στους δυο γονείς θεωρώντας πως λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους η ρύθμιση αυτή θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην συναισθηματική σταθερότητα του 4χρονου. Έτσι, αποφάσισε να δώσει την επιμέλεια στη μητέρα ρυθμίζοντας παράλληλα την τακτική επικοινωνία με τον πατέρα ο οποίος πρέπει να καταβάλει διατροφή 500 ευρώ το μήνα. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου έκρινε πως το 4χρονο αγόρι βίωσε πρόσφατα τον χωρισμό των γονιών του και έχει ανάγκη σταθερού περιβάλλοντος διαβίωσης αν και σε καμία περίπτωση δεν αμφισβήτησε την αγάπη του πατέρα για το γιο του. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη απόφαση εστιάζεται στο γεγονός ότι το δικαστήριο έθεσε ως προϋπόθεση να υπάρχει συναπόφαση των γονέων στα ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού, λόγω της αρνητικής στάσης της μητέρας στον εμβολιασμό.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης το παιδί «λόγω και της πολύ μικρής ηλικίας του, έχει απόλυτη ανάγκη των μητρικών περιποιήσεων και της στοργής, αγάπης και θαλπωρής, που του παρέχεται από τη μητέρα του. Ενόψει των ανωτέρω, πιθανολογείται ότι πραγματικά είναι προς το συμφέρον του ανηλίκου, στο οποίο το Δικαστήριο αποβλέπει (άρθρο 1511 ΑΚ), να ανατεθεί προσωρινά αποκλειστικά στην αιτούσα μητέρα του η άσκηση της επιμέλειας του προσώπου αυτού, με την επισήμανση ότι σε ζητήματα που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη του τέκνου (συνεπώς και του εμβολιασμού αυτού), ορίζεται ότι απαιτείται συναπόφαση των διαδίκων, λαμβανομένης υπόψη της άρνησης της αιτούσας να συναινέσει στον εμβολιασμό του τέκνου έως την ηλικία των δύο ετών».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Βασίλειος ο Β’

  Ένας πατέρας που ενδιαφέρεται για το παιδί του και έχει σωστή κρίση. Μια μητέρα που είτε δεν ενδιαφέρεται για το παιδί της, είτε δεν έχει σωστή κρίση. Σε ποιόν θα πάει το παιδί? Φυσικά στη μητέρα. Διότι οι δικαστές αποφάσισαν ότι το παιδί πρέπει να πεθάνει ή να τρελαθεί από την παλαβή.

 2. avatar LOIGOR

  Και πώς θα συναποφασίσουν για τα εμβόλια? Με ψηφοφορία?

 3. avatar Άρρωστεια

  Φοβάστε ε? Να σας πήγε.........................Ξέρω , ξέρω από αγάπη προς τον συνάνθρωπο!! Ευγενικές μου ψυχούλες!!

 4. avatar Yiannisg

  Αυτά κάνετε ρε νούμερα δικαστικοί και έχετε καταντήσει γελοίοι ενώ ήσασταν σεβασμιοι.
  Ωραία μάνα η άλλη. Δεν προσφέρει το αυτονόητο για τον γιο της. Αυτό που κάνουν δηλαδή όλοι οι γονείς. Την προφύλαξη του παιδιού της από τόσες ασθένειες στο υπέρτατο αγαθό την υγειά και όμως τα νούμερα της έδωσαν την κηδεμονία..... Σαν πως πάει καλά κάτι σε αυτή την μπανανία για να πηγαίνει καλά η δικαιοσύνη;;;;;
  ΟΥΣΤ

 5. avatar Ανικανος Δικαστής – Ανευθυνη αποφαση

  ποιο ανεύθυνη απόφαση δικαστηρίου , πεθαίνεις.

 6. avatar Φιδισιο κορμί

  Δεν έχω ξανακούσει πιο ηλίθια και ανευθυνουπέυθυνη αποφαση. ' το δικαστήριο έθεσε ως προϋπόθεση να υπάρχει συναπόφαση των γονέων στα ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού' Εν ολιγοις το λόγο του διαζυγίου (ότι δε μπορουσαν να συναποφασίσουν) τον κάνει αποφαση και μάλιστα σ ένα θέμα ευαίσθητο υγείας !!!!!!!!! Έλεος !!! Δικαιοσύνη εν Ελλάδι !!!! ΑΝτί να επιβάλλει τον εβολιασμό όπως προβλέπει και η νομοθεσιά και απαιτούν τα σχολειά !!!!! Να συναποφασίσουν !!! Ανέκδοτο.....

  1. avatar Παραπληροφορεις

   Δεν προβλέπεται απο τη νομοθεσία. Συνιστάται.

 7. avatar οταν θα πάθει τίποτα το παιδί

  να έρθει η γίδα να χτυπιέται στα κανάλια !

  1. avatar Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι θα χρειαστεί να έρθει

   Δεν θα έρθει γιατί τα άλλα παιδιά θα είναι εμβολιασμένα, δεν θα αρρωσταίνουν και έτσι έμμεσα θα προστατεύουν και το δικό της παιδί. Ας το στείλει, εάν τολμάει, σε ένα παιδικό περιβάλλον όπου όλα τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα. Να φτιάξει μια σέκτα καμμένων εγκεφάλων και να πάει να ζήσει εκεί. Τότε θα δούμε. Προ εμβολίων, η προγιαγιά μου έκανε δεκαεπτά παιδιά και της έζησαν τα τέσσερα. Ας διαβάσει και την ιστορία της Ευρωπαϊκής ηπείρου, πόσες φορές κόντεψε να μηδενιστεί ο πληθυσμός της από επιδημίες που τώρα αντιμετωπίζονται με ένα απλό, αλλά θαυματουργό εμβόλιο (πρόοδος της ιατρικής επιστήμης-οι αγράμματοι και όσοι δεν εμπιστεύονται την επιστήμη να παραμείνουν στην άκρη παρακαλώ-υπάρχουν και σπηλιές να πάνε να ζήσουν να αναπτύσουν τις θεωρίες τους).

   1. avatar Γιατι

    Γιατί τόσο μενος ρε πατριώτη, φοβάσαι μην αρρωστήσουν τα παιδια της; Εσυ εμβολιάσες τα δικά σου; Τι φοβάσαι τότε;;;;;;; Ε;;;;;;;;; Ή αγαπάς όλα τα παιδια του κόσμου (πράγμα που δεν το βλέπω γ καφρος) ή φοβάσαι για κάτι. Τι;

 8. avatar Τόνο Μάσας.

  Η βλακεία είναι ανίκητη. Και με δικαστική απόφαση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει