Μια ιεραρχικά δομημένη με διαρκή δράση οργάνωση, η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 30 «χτυπήματα» και φέρεται να δρούσε τουλάχιστον επτά χρόνια, σκιαγραφείται μέσα από τα στοιχεία που καταγράφονται στη δικογραφία για την υπόθεση της Combat 18 Hellas.

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου

Τα μέλη της φέρονται να αυτοπροσδιορίζονται είτε ως «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές», είτε ως «Combat 18 Hellas» και σύμφωνα με την αστυνομία δρούσαν τοποθετώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς σε στέκια αντιεξουσιαστών και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στο Ίλιον, το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό, τα Πετράλωνα (Αντίπνοια), Εξάρχεια, Θεσσαλονίκη.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον  Φεβρουάριο του 2018 όταν, σύμφωνα με τις αρχές,  άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην αντιτρομοκρατική και κατονόμασε ως μέλη της οργάνωσης πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα ενώ ανέφερε τρία ακόμη με το μικρό τους όνομα και έδωσε τα τηλέφωνα τους.

Η επόμενη κίνηση ήταν η άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση ενώ παράλληλα ζητήθηκαν στοιχεία και από τις εταιρίες Facebook και Google.

Από τις καταγραφές από τις δεκάδες άρσεις των τηλεφωνικών απορρήτων, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη των κατηγορουμένων στην υπόθεση η πλειονότητα των οποίων φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο.

Σε συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία τα μέλη της οργάνωσης εμφανίζονται να αναφέρονται σε παρακολουθήσεις αλλά και τους τρόπους διαφυγής από τα σημεία που επέλεγαν να δράσουν καθώς και τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να λαμβάνουν. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να συνεννοούνται για τη μεταφορά «δεκάλιτρου μπιτονιού» αλλά και για να γράψουν στους τοίχους σβάστιγκες. Ενδεικτική, είναι η συνομιλία στην οποία αναφέρεται ότι «πρέπει να σταματήσουν να χτυπούν τα “παιδάκια” και να ασχοληθούν με το δημόσιο» ενώ στις 23 Ιανουαρίου εμφανίζονται να αποφασίζουν πως «παγώνουν» προσωρινά οι δράσεις.

Τον ρόλο της διεύθυνσης της οργάνωσης εμφανίζεται να  είχε αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2017 ο 34χρονος Γ. Δ . ο οποίος χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο για τις επαφές του με τα υπόλοιπα μέλη τα οποία δεν γνώριζαν το πραγματικό του όνομα. Τα μέλη της οργάνωσης τον αποκαλούσαν είτε με το ψευδώνυμο του «Τσαμπανίκας Αλέξανδρος» είτε με τις φράσεις «ΤΣΑΜΠ», «Αρχηγός» και ο «άλλος». Ο ίδιος  ενώπιον των αστυνομικών φέρεται να αποδέχθηκε την ένταξη του στην οργάνωση πριν το 2010 και μέχρι σήμερα, υποστηρίζοντας ότι έχει το ρόλο του συντονιστή. Μάλιστα, υποστήριξε  πως η οργάνωση είναι ακέφαλή, χωρίς αρχηγό, ωστόσο στο γραφείο της εισαγγελέως εμφανίζεται να αναίρεσε τους αρχικούς του ισχυρισμούς.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας «καθόριζε τους στόχους και τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, δίνοντας στα μέλη της σαφείς εντολές-οδηγίες και θωρακίζοντας τον τρόπο επικοινωνίας του, δίνοντας τες μέσω διαδικτύου χρήση facebook και messenger». Σύμφωνα πάντα με τις αρχές , ανέθετε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης τους ρόλους και τα καθήκοντα που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς που εκείνος είχε καθορίσει, παρείχε ασφάλεια-προστασία στα μέλη της οργάνωσης, σε περίπτωση που χρειάζονταν για παράδειγμα νομική προστασία, ήταν υπεύθυνος για  τις αναρτήσεις της οργάνωσης στις ιστοσελίδες που διατηρεί ή διατηρούσε στο διαδίκτυο ενώ συνέλεγε και οπτικοακουστικό υλικό που του απέστελλαν από τις δράσεις που πραγματοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης, το οποίο στη συνέχεια επεξεργάζονταν και το χρησιμοποιούσε για τις δημοσιεύσεις σχετικά με την ανάληψη ευθύνης της οργάνωσης ή δημοσιεύσεις προπαγανδιστικού και ιδεολογικού περιεχομένου.  Επίσης, φέρεται να είχε αναθέσει στον Χ.Μ επιχειρησιακό ρόλο ενώ μεταξύ των ενεργειών τους καταγράφεται το κάψιμο της Τουρκικής σημαίας και η αναγραφή συνθημάτων σχετικά με την Μακεδονία. Ο 30χρονος δικηγόρος Πειραιά, Γ.Μ. φέρεται να είχε  τον ρόλο της προώθησης  των συμφερόντων της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησης του σε πολιτικούς φορείς.

Όλες οι ενέργειες της οργάνωσης αναρτιόνταν  στις ιστοσελίδες που διατηρούσε και στο λογαριασμό-προφίλ της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» με όνομα χρήστη «AME-/ Πίστη, Αγώνας, Νίκη», στην ιστοσελίδα «maiandroi.blogspot.gr» και στο λογαριασμό-προφίλ  στο Facebook  με όνομα «Μαχητικοί Πυρήνες/ΑΜΕ».

Από τα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί τα μέλη της οργάνωσης αυτοπαρουσιάζονται ως «ριζοσπάστες εθνικιστές», οι οποίοι έχουν συγκροτήσει ένα «χαοτικό μέτωπο ανατροπής και ριζοσπαστικού αγώνα», από τα σπάργανα του οποίου «γεννήθηκαν οι οργανώσεις Combat 18 Hellas, οργάνωση Εθνικό σοσιαλιστική Ολική Αντίσταση, Inferno NS από τη Ναύπακτο, Αυτόνομοι». Προσδιορίζουν ως  «ιδανική ώρα» για να αναλάβει κάποιος δράση τη  νύχτα μεταξύ  02:00′ πριν και 04:00’ π.μ. ενώ αναφέρονται στην ύπαρξη πυρήνων που  αποτελούνται τυπικά από δύο έως πέντε μέλη. Επιπλέον, παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί η στρατολόγηση νέων μελών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προανακριτικά τέσσερις από τους κατηγορούμενους   φέρονται να αποδέχονται την εμπλοκή του στην Οργάνωση  και σε συγκεκριμένες ενέργειες ενώ οι υπόλοιποι πέντε επιφυλάχθηκαν να διατυπώσουν τη θέση τους ενώπιον της δικαιοσύνης.