Αντιμέτωποι ακόμα και με πειθαρχικές διώξεις ενδέχεται να βρεθούν όσοι δικαστές ακολουθώντας την πρόσφατη απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξακολουθούν να κατεβαίνουν από τις έδρες και να μην δικάζουν από τις δώδεκα το μεσημέρι μέχρι και τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, στις 3.00 μ.μ.

Η πρόσφατη απόφαση για κινητοποιήσει έχει προκαλέσει αναταράξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης . Ενώ σε καθημερινή βάση οι περισσότερες συνεδριάσεις διακόπτονται ,αν και πολλοί δικαστές δεν συμφωνούν με αυτές τις κινητοποιήσεις μία ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου προς τους προϊσταμένους των δικαστηρίων όλης της χώρας σηματοδοτεί εξελίξεις.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ανώτατη δικαστική λειτουργός απευθυνόμενη ουσιαστικά προς τους συναδέλφους τους όλων των βαθμίδων αναφέρει ότι:

«Επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή των δικαστικών λειτουργών που, όπως επίσημα πληροφορούμαστε, απέχουν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων με βάση σχετική απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αφενός μεν ότι καμία απόφαση Συλλογικού οργάνου δεν αποτελεί κατά το νομικό μας σύστημα πηγή δικαίου, αφετέρου δε ότι κάθε απεργιακής φύσεως αποχή από την εκτέλεση δικαστικών έργων ρητώς απαγορεύεται από τον καταστατικό χάρτη της χώρας μας και τον κανονισμό των δικαστηρίων.

Συνιστά δε κάθε αυτήν πειθαρχικό παράπτωμα. Σχετικές είναι οι υπ’ αριθμ. 8/2002 και 4/1987 αποφάσεις της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αντίγραφο των οποίων και σας αποστέλλουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του Α.Π είχε ζητήσει από τους επιθεωρητές αρεοπαγίτες να αποστέλλουν κατάλογο με τα ονόματα των δικαστών, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και διακόπτουν τις συνεδριάσεις στις οποίες μετέχουν.

Ορισμένοι επιθεωρητές αρνήθηκαν να στείλουν κατάλογο με ονόματα, επικαλούμενοι ότι αυτό δεν είναι στο πεδίο των αρμοδιοτήτων τους. Σε άλλη περίπτωση επιθεωρητής μεγάλου δικαστηρίου της χώρας απέστειλε αναφορά με τον κατάλογο όλων των δικαστών που υπηρετούν εκεί σημειώνοντας ότι όλοι συμμετείχαν στις διακοπές των συνεδριάσεων.